Cengiz Holding‘e ait Halilağa bakır madeni projesine karşı açılan dava sürerken Cengiz Holding‘e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş., köylülere arazilerini satmaları için pazarlık teklifinde bulundu.
‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi‘ için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararının daha önce yürütmesi durdurulmuştu. Ancak projeye yeniden ÇED Olumlu kararı verilmişti. Son karara karşı açılan dava sürerken şirket köylülere tebligat gönderdi.
Şirket, tarım alanlarına maden ocağı açmak için harekete geçti
“Cengiz Holding, Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında, proje alanında yer alan tarım alanlarını satın almak için harekete geçti” diyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise Yeşil Gazete‘ye şu değerlendirmelerde bulundu:
“Projeye karşı ilk davamızı, derneğimizin de içinde yer aldığı 6 kurum ve 81 vatandaş ile 2021 yılında açmış, davayı kazanmıştık. Ancak şirket 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda, yeniden ÇED raporu hazırlamış ve ÇED olumlu kararı almıştı. İkinci karara karşı da daha kalabalık bir sayıda davacı ile davamızı açtık. Dava devam ediyor. Dava henüz sonuçlanmamışken şirketin tarım alanlarına el koyma girişimlerini doğru bulmuyoruz. Kamulaştırma tehditlerini de kınıyoruz.
Tarla sahiplerini arazilerini satmamaya davet ediyoruz. Kamulaştırma kararı çıkması durumunda köylülere hukuki destek vereceğimizin ve yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.”
Şirketin vatandaşa sunduğu seçenekler: Ya pazarlık yapın ya da kamulaştırmaya başvuracağız
Şirketin vatandaşları pazarlığa davet ettiği, gelmemeleri halinde vatandaşın sahip olduğu araziler için Bakanlığa başvurulacağını belirttiği tebligatta şu ifadeler yer aldı:
“Sayın Muhatap; müvekkil şirket 89430 Ruhsat Numarası ile madencilik faaliyetleri sürdürmektedir. Anılan ruhsat alanı içinde yukarıda tapu bilgileri belirtilen maliki/paydaşı olduğunuz taşınmaz, müvekkil şirketin söz konusu ruhsat kapsamında işlettiği madencilik faaliyeti için gerekmektedir.
Bu nedenle; öncelikle müvekkil şirket tarafından söz konusu taşınmazın satın alınması için 1 Ağustos 2023 tarihi saat 11:00’de tapuda Çanakkale İli, Çan İlçesi, Etili Köyü, 1624 Parselde kayıtlı, Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. Etili Şubesi, Etili Köyü Köy Sok. No: 129/1A Çan/Çanakkale adresindeki yemekhanesinde pazarlık görüşmeleri yapılacaktır.
Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum Noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili Bakanlığa/Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne talepte bulunulacaktır. Bilgi ve gereği saygılarla rica olunur ”
Kazdağları Kardeşliği: Tebligatlarla gözdağı
Kazdağları Kardeşliği, söz konusu tebligata ilişkin Yeşil Gazete’ye şu açıklamada bulundu:
“Halilağa Bakır Madeni için çıkan Yürütmeyi Durdurma kararından sonra yeniden ikinci kez ÇED olumlu kararı verilen projede köylüler ile ikinci kez dava açılmış iken bu sefer maden sahası içinde yer alan köylülerin kullanımındaki mera ve ağıllların, evlerinin bulunduğu arazileri madene satmaları için tebligatlar gelmeye başladı. 1 Ağustos tarihinde pazarlık masalarına gelmemeleri ve topraklarını satmamaları durumunda acele kamulaştırmaya gidileceği gözdağı da verilerek.”
‘Onlarca köyü, ormanları yok edecek, havayı, suyu, toprağı zehirleyecek bu proje’
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise Cengiz Holding’in bir yandan da madenin ihtiyaç duyacağı suyu temin için Hacıbekirler 1 ve 2 adlı göletleri yapmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) ile yaptığı protokol kapsamında, su temin işlemlerini de yürütmeye devam ettiğini belirtiyor.
Davanın kazanılmasından sonra protokolun iptali için DSİ’ye yaptıkları başvuruya rağmen işlemlerin sürdüğünü söyleyen Doğan, Devlet Su İşleri’ne de şu uyarıda bulunuyor:
“DSİ’ni dava sonuçlanıncaya kadar hiçbir işlem yapmaması konusunda uyarıyoruz.”
Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermeyeceklerini vurgulayan Süheyla Doğan, son olarak Kazdağları ve doğanın yıkıma uğramaması için taleplerini yineliyor:
“Onlarca köyü, ormanları yok edecek, havayı, suyu, toprağı zehirleyecek bu proje için mahkemenin önce acilen yürütmeyi durdurma, ardından da ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etmesini talep ediyoruz.”
Ne olmuştu?
Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.
Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti.
Bölge halkının açtığı dava sonucunda 6 Aralık’ta Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi kararı iptal etmiş, şirket ise proje için yeniden başvurmuştu. Bakanlık iptal edilen proje için 14 Mart tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti. Vatandaşlar bu kararın iptali için yeniden dava açmıştı.
Cansu Acar- Özel Haber / Yeşil Gazete