ALİ BEKTAN yazdı: "Dünyayı Yönetenlerin Sağlık Planları"

Dünyayı Yöneten Ailelerin kontrolünde olan "İlaç Sanayii" sayesinde Amerikalı 100 Milyondan fazla kişi sağlık sisteminde devlete borçlu kaldılar. Bu aileler için dünya nüfusu fazla ve azaltılması gerekiyor. Bu konuda ABD halkı da hedeftedir diyebiliriz.

Sağlık Sigortanız yoksa Amerika’da hastalandığınızda kendi paranızla tedavi olacaksınız. Clinton Başkan iken karısı Hillary’e bir proje verdi. Bayan Hillary bunu başaramadı. Başarsaydı 5 milyondan fazla Amerikalı sigortalı olacaktı. Bunun yansıması yıllar sonra oldu ve Hillary Başkanlığa adaylığını koyduğunda ön seçimleri kaybetti.

100 MİLYON KİŞİ BORÇLU

ABD'nin tartışılan sağlık sistemi: Tıbbi borçlu 100 milyon kişi var. ABD'lilerin sağlık harcama borçları 200 milyar dolara yaklaştı. 100 milyon kişi sağlık harcamalarını ya ödeyemiyor ya da güçlük çekiyor. Önce salgın ardından gelen ekonomik krizle ABD'de sağlık sistemi yeniden tartışma konusu oldu..

50 Eyaletiyle dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan ABD, birçok alanda dünyaya liderlik ediyor.

41 yılın en yüksek enflasyon oranıyla sarsılan ülkede tartışma konusu olan konulardan biri de, dünyanın en pahalı sağlık sistemi...100 milyon kişinin sağlık hizmetleri ve diş tedavisi ile ilgili borcu var.

ABD'de sosyal devlet anlayışı zayıf ve tek tip sağlık sistemi de yok. Ayrıca mevcut sağlık sistemi herkesi kapsamıyor.

Yapılan araştırmalara göre son beş yılda ABD'li yetişkinlerin yarıdan fazlasının sağlık hizmetleri sebebiyle borca girdiği yönünde. O yetişkinlerden dörtte birinin borcu ise 5 bin doları aşıyor.

ABD medyasında yer alan habere göre, borcu olanların beşte biri borçlarını ödemeyi beklemiyor. Araştırma 2 bin 375 ABD'li yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Evini kaybedenler, eğitim harcamalarını erteleyenler, iflasa sürüklenen aileler, Sağlık harcamaları yüzünden evini kaybeden de emeklilik hesaplarını boşaltan da var. Kimileri eğitim harcamalarını ertelerken kimileri de gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini kısmak zorunda kaldı. İflasa sürüklenen aileler oldu.

Özellikle gençlerde durum daha da kritik. Zira 30 yaş altı yetişkinlerde 65 yaş ve üzerindeki kesime göre sağlık hizmeti borcu iki kat fazla. Ekonomik sıkıntılar yüzünden çoğu tedavi devam ettirilemiyor. Hatta faturaları ödenmediği için hastane ve doktor erişimleri reddediliyor.

Sağlık hizmetlerine erişemeyenlerin oranı 7'de bir...

Aynı ankette deneklere maliyetler nedeniyle alamadıkları tedavi soruları da yöneltildi. 3'te 2'si kendisinin ya da aile üyesinin ihtiyaç duyduğu bakımı ertelediğini belirtti. Tedaviyi bırakan hastaların doktorları da durumu "barbarca" olarak niteledi. ABD'lilerin çoğu adeta hasta olma tedirginliğini yaşıyor.

KFF isimli kar amacı gütmeyen kuruluşun çalışması ile ortaya çıkan sonuç şaşırttı:

"ABD'li yetişkinlerin yarısının beklenmedik bir 500 dolarlık sağlık hizmeti faturasını karşılayacak parası yok."

Sağlıkla ilgili harcamalar ABD'lilerin borç kaleminde açık ara önde. Tüketici Mali Koruma Bürosu'na göre, geçen yıl itibarıyla tahsilatlarda kaydedilen borçların yüzde 58'i tıbbi fatura içindi.

Kriz en çok en yoksullara ve sigortasızlara çarptı. Tıbbi borç, kanser ve diğer kronik hastalıkları olanlara ek zorluklar getiriyor

ABD koronavirüs salgınında 1 milyondan fazla insanını kaybetti. Salgında hayatını kaybedenlere detaylı bakıldığında özellikle siyahilerin, hispaniklerin ve yoksulların ön planda olduğu görülmüştü.

Salgın yavaş yavaş geride kalırken ekonomik kriz sebebiyle sağlık harcamalarıyla ilgili borçlarını ödeyemeyenler ve sağlık hizmetinden yoksun kalanların olduğu listede, yine siyahiler en başta yer alıyor. Tıbbi borç, kanser ve diğer kronik hastalıkları olan insanlara ek zorluklar getiriyor. Aynı zamanda ırksal farklılıkları da derinleştiriyor.

Anketlere göre ülke çapında, siyah yetişkinlerin bakım için borçlu olma olasılığı beyazlara göre yüzde 50 daha fazla.. Latin Amerika kökenli Hispanikler de ise bu oran beyazlara göre yüzde 35.. Azınlık mahallelerinde tıbbi borç yükü, diğer mahallelerdekinden yaklaşık dört kat fazla.

Neredeyse yarısı son 5 yıl içinde sağlık hizmeti harcamalarına maruz kaldı. Amerikalıların toplamda ne kadar sağlık borcunun olduğunu bilmek zor. Ancak en az 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu tutar Yunanistan ekonomisinden bile daha büyük. Sonuç olarak sağlık meselesi devletlerin en fazla para harcadığı alandır.

ABD bu halde iken Türkiye’de aynı şekilde sıkıntıları yaşayan milyonlar var. İlaç firmaları ise hastaları ne iyileştiriyor ne de öldürüyor. Amaç süründürmektir. İnsan için birinci derecedir. O yüzden sağlık meselesi her yerde aynı şekilde sürüyor.

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Ali Bektan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.