Uzay Yarışına 2008 yılından itibaren ağırlık veren Çin 2021’de Uzay İstasyonu Tiangong’u inşa etti ve geçtiğimiz günlerde bu uzay istasyonunda görev yapacak ekibi de yolladı. Bu, Çin'in önümüzdeki yıllarda önde gelen bir uzay gücü haline gelme yolunda çalışıyor. 2022’de de Rusya ile anlaşarak Ay üzerinde şehir kurulması için de anlaşma yaptı.
Çin 2021’de Tiangong (Cennetlik Saray) uzay istasyonunun ilk modülünü yörüngeye yerleştirdi. Yılsonuna kadar Mengtian laboratuvarı gibi başka modüller de eklemeyi planlıyor.
2022’de ise Xuntian adlı uzay teleskobunu fırlattı. Bu teleskop uzay istasyonuna yakın uçup, bakım ve yakıt ikmali için istasyona kenetlenecek.
Tiangong'un kendi yakıtı, itiş gücü, yaşam destek sistemleri ve yaşam alanları geliştiriliyor. Çin, Sovyetler Birliği ve ABD'nin ardından hem uzaya astronot gönderen hem de bir uzay istasyonu inşa eden üçüncü ülke oldu.
Çin'in Tiangong için büyük hedefleri var; 2031'de hizmet dışı bırakılacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) yerini alması bekleniyorsa da ABD Yeni bir Uzay İstasyonu’nu Ay’ın yörüngesinde hizmete sokacak. ABD yasalarına göre Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) verilerini Çin ile paylaşması yasak olduğu için, Çinli astronotlar ISS'ye dahil olamıyor.
Çin'in Ay ve Mars planları
Çin'in planları bunlarla kalmıyor. Birkaç yıl içinde Dünya'ya yakın asteroitlerden numuneler almak istiyor.
2030'a kadar Ay'a ilk astronotlarını göndermeyi, Mars ve Jüpiter'e göndereceği uzay araçlarıyla da sonda yapıp numune toplamayı hedefliyor.
Çin'in yeni uzay istasyonunun ilk mürettebatı göreve başladı
Çin, Mars'a indirdiği uzay aracından ilk fotoğrafları paylaştı
Çin uzaydaki rolünü ilerletirken, diğer bazı ülkeler de Ay'a gitmeyi hedefliyor. NASA, 2025'ten itibaren ABD ve diğer ülkelerden astronotlarla yeniden Ay'a gitmeyi planlıyor; bu amaçla yeni dev SLS roketini Kennedy Uzay Merkezi'nde kullanıma sundu.
Japonya, Güney Kore, Rusya, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de kendi Ay misyonları üzerinde çalışıyor. Hindistan şimdiden ikinci büyük Ay misyonunu başlattı ve 2030 yılına kadar kendi uzay istasyonuna sahip olmak istiyor.
Bu arada, Ay misyonları konusunda NASA ile birlikte çalışan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da astronotların Dünya ile iletişimini kolaylaştırmak için bir Ay uyduları ağı planlıyor.
Ay'ın karanlık yüzüne ulaşan Çin'in uzay çalışmalarının dönüm noktaları neler oldu?
Uzay kurallarını kim belirliyor?
1967'de imzalanan BM Dış Uzay Anlaşması'na göre, uzayın hiçbir yeri herhangi bir ülke tarafından sahiplenilemez
1979'daki BM Ay Anlaşması ise uzayın ticari amaçlı kullanılmaması gerektiğini söylüyor; ancak ABD, Çin ve Rusya anlaşmayı imzalamadı.
ABD, ülkelerin Ay'daki madenlerden işbirliği içinde nasıl yararlanabileceklerini açıklayan Artemis Anlaşması'nı öne çıkarıyor
Rusya ve Çin ise ABD'nin uzay için kural koyma hakkı olmadığını belirterek anlaşmaları imzalamayı reddediyor
Çin ilk uydusunu 1970'te, Kültür Devrimi'nin yol açtığı büyük dalgalanmalar sürecinde yörüngeye yerleştirdi.
O tarihe kadar uzaya giden diğer güçler ABD, Sovyetler Birliği, Fransa ve Japonya'ydı. Son 10 yıl içinde Çin 200'den fazla roket fırlattı. Kaya örnekleri toplayıp getirmek üzere Ay'a Chang'e 5 adlı insansız uzay aracını gönderdi. Ay yüzeyine önceki ABD bayraklarından daha büyük bir Çin bayrağı dikti.
ABD'nin 340 ve Sovyetler Birliği'nin (bugünkü Rusya) 130'dan fazla astronotuna karşılık Çin şu ana kadar uzaya 13 astronot gönderdi. Ancak bazı aksilikler de yaşandı. 2021'de bir Çin roketinin bir parçası yörüngeden çıkarak Atlantik Okyanusu'na düştü; 2020'de ise iki roket fırlatışı başarısız oldu.
Çin devlet medyası Xinhua'ya göre, Çin'in uzay projelerinde en az 300.000 kişi çalışıyor. Bu rakam şu anda NASA için çalışanların sayısının neredeyse 18 katı.
Çin Ulusal Uzay İdaresi 2003'te yıllık iki milyar yuanlık (300 milyon dolar) bir bütçeyle kuruldu. 2016'da ise Çin uzay endüstrisini özel şirketlere açtı ve Çin medyasına göre bu şirketler şu anda yılda 10 milyar yuandan (1,5 milyar dolar) fazla yatırım yapıyor.
Portsmouth Üniversitesi'nde uzay projesi yöneticisi Lucinda King, Çin'in sadece yüksek profilli uzay görevlerine odaklanmadığını söylüyor: "Uzayın her alanında üretkenler. Planladıkları programları finanse edecek siyasi motivasyona ve kaynaklara sahipler."
Çin aynı zamanda Ay yüzeyinden lityum ve Helyum-3 İzotop’u denen madenlerin peşinde.
Helyum-3 İzotop’u büyük bir enerji kaynağı ve uzay çalışmaları yapan her ülke bunun peşinde. Ay’dan Dünya’ya getirmek istiyorlar.
Çin’i takip etmek gerekiyor.
.....
Yazarın tüm yazıları için tıklayınız
.....