BURSA ARENA / Haber Merkezi
Kırım’ın işgalinin 7. yıl dönümü dolayısıyla siyasilerden sivil toplum kuruluşlarına, Rus işgaline karşı birçok mesaj yayımlandı. Türkiye’den birçok isim, Rus işgalini tanımadıklarını ve Kırım Tatar halkına her daim destek verdiklerini vurguladı.
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin 7. yıldönümünde Türkiye’deki siyasilerden ve sivil toplum kuruluşlarından pek çok isim Rusya’nın hukuksuz ilhak girişimine karşı tek ses oldu. 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin başından bu yana tanımadığı işgale karşı birçok açıklama yapıldı. Kırım Haber Ajansının derlediği mesajlarda, baskı ve insan hakları ihlallerine uğrayan Kırım Tatar halkına destek verildi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, MHP Genel Başkan Yardımcısı, Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Türk Ocakları Genel Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Öz ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı kurucu başkanı Kemal Yurtnaç Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümünde Kırım Haber Ajansına değerlendirmelerde bulundu.
TÜRK SİYASİLERDEN KIRIM’IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ MESAJLARI
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’un video mesajları şöyle:
AHMET DAVUTOĞLU: KIRIM’IN MİRASINA SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümünde verdiği mesaj şöyle:
“Bundan 7 yıl önce Rusya’nın Ukrayna içerisindeki karışıklıkları fırsat bilmesi sonucunda tekrar işgal gördüler ve acılar yaşadılar. Kırım’ın temsilcileri başta Mustafa Cemiloğlu olmak üzere Kırım topraklarına tekrar hasret kaldılar. Büyük acılar gördüler. Cengiz Dağcı’nın mübarek naaşını Kırım’a götürdüğümde Kırım’a olan borcumuzu ödediğimizi düşünmüştüm. Bugün de Kırım’a ödenecek hala borcumuz var. Kırım’daki asli kültürümüzün yaşaması oradaki soydaşlarımızın başı dik şekilde, o toprakların asli sahipleri olarak varlıklarını koruması Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletimize bir emanettir. Kırım’a selam olsun. Kırım’ın mirasına sahip çıkmak hepimizin görevidir.”
UTKU ÇAKIRÖZER: TÜRKİYE CUMHURİYETİ, SOYDAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMAYA KARARLIYIZ
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıldönümünde şunları söyledi:
Bugün, 26 Şubat. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal ve ilhak edilmesinin 7. yıldönümü. Bu 7 yıl içinde çok büyük hak ihlalleri yaşandı. Yüzlerce binlerce Kırım Tatar soydaşımız hakları ihlal edilerek sürgüne gönderildi. Birçok soydaşımız cezaevlerinde özgürlüklerinden mahrum bırakıldı. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Kırım’da işgal ve ilhak bitene kadar soydaşlarımızın yanında olmaya Kırım Tatarı soydaşlarımızla dayanışma içerisinde olmaya kararlıyız. Türkiye Cumhuriyeti, devleti Kırım’da yaşanan hak ihlallerini unutturmamak zorunda olduğumuz çağrısını bir kez daha yineliyorum.
KAMİL AYDIN: KIRIM TÜRKLÜĞÜNÜN HAKLI DAVASINDA YANINDA OLDUĞUMUZU AÇIKÇA BEYAN EDİYORUZ
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın’ın Kırım’ın işgaline ilişkin mesajı şöyle:
“Gaspıralı’dan Cemiloğlu’na simgeselleşerek uzanan Kırım Türklerinin istiklal ve hürriyet mücadelesi de her türlü takdire şayandır. Türk tarihinin her döneminde acı trajedilere maruz kalıp ağır bedeller ödeyen Kırım Tatar Türklüğü bugün de farklı formatlarda ve farklı nedenlerle benzer trajediler yaşamaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak; coğrafi uzaklıklara rağmen bir vücudun uzuvları misali dünyanın her neresinde olursa olsun aziz milletimizin her bir bireyinin yaşadığı acıyı, kederi, sorun ve sıkıntıyı içtenlikle hissedip sorumluluğumuzun merkezine koymaktayız. Bu nedenle, yüksek ülkü ve ilke sahibi idealist insan kaynağı ile her zaman Türk milletinin siyasi teminatı olan Milliyetçi Hareket Partisi olarak Kırım Türklüğünün haklı davasının yanında olduğumuzu açıkça beyan ediyoruz.”
Bu bilinçle; günümüzde özellikle ve öncelikle Doğu Türkistan ve Batı Trakya Türklüğüne reva görülen demokrasi ve temel insan haklarıyla bağdaşmayan uygulamaları asla kabul etmediğimiz, yapılanları da uluslararası her platform ve bağlamda dünya kamuoyunun dikkatlerine ve ilgilerine sunup bir an önce çözüme ulaşması için azami gayret içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz.“
KAZIM KURT: KIRIM’IN RUSYA TARAFINDAN İLHAKI, YAYILMACI, EMPERYALİST MANTIĞIN DEVAMIDIR
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak sürecinin başladığı 26 Şubat 2014 tarihinin yedinci yılında açıklamalarda bulundu. Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kırım’daki Rus işgalinin 7. yıldönümünde şu ifadeleri kullandı:
“Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının yedinci yılındayız. 26 Şubat 2014’te başlayan ilhak sürecinin üzerinden tam 7 yıl geçti. Bu geçen süre zarfında, Kırım’da değişen ne oldu? Kırım’daki Tatar soydaşlarımızın yaşantısında iyileşme yönünde, sosyal hayatında, özgürleşme yönünde hangi gelişmeler oldu, bunu tüm dünyanın sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.
Yanlış ve uluslararası hukuka aykırı bir biçimde yapılan referandum ile Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı, yayılmacı, emperyalist bir mantığın devamıdır. Bunun doğru olmadığını, yıllardır söylüyoruz. Ama bu sürede, Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın, eğitim haklarında bir gelişme oldu mu? Sosyal hayatında bir iyileşme oldu mu? İş bulma, çalışma hayatında bir iyileşme oldu mu ya da kültürel ve eğitim alanında herhangi bir iyileşme oldu mu? Bunun cevabının verilmesi gereklidir. Bu nedenle, olumsuzluklarla dolu geçen sürecin dünyanın gelişmiş ülkeleri tarafından kabul edilemez bir durum olduğunu ve bir an önce Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olması ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün herkes tarafından tanınması gerektiğini vurgulamak isterim. Umarım ve dilerim ki, daha özgür, daha bağımsız ve daha sağlıklı bir Kırım’a kavuşuruz.”
KEMAL YURTNAÇ: KIRIM’I BU HAKLI DAVASINDA SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ VE RUS İŞGALİNİ KINIYORUZ
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Kurucu başkanı Kemal Yurtnaç, Kırım’ın işgalinin 7. yıldönümünde şu mesajı verdi:
“Rusya’nın Kırım’ı haksız olarak işgal etmesini kınıyorum. Türkiye bölgede dünyada bir gövdedir. Kırım’dan tutun da Doğu Türkistan’a, Musul’a, Kerkük’e kadar her tarafta Türkiye’nin gücü hissedilecektir. Rusya’nın ta Sovyetler Birliği döneminde 1944 öncesinden 1944 Sürgününden sonra da bu baskılarını üzülerek burada görüyoruz ama bilmeli ki oradaki soydaşlarımız, kardeşlerimiz, Türkiye’nin gücü, doğası ve dış politikadaki gayretleri Kırım’ın yanındadır. Kırım’ı bu haklı davasında sonuna kadar destekliyoruz. Rus işgalini kınıyoruz.
Rahmetli Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” ilkesi de hep Türk Dünyasına bir meşaledir. Hep bu çerçevede çalışıyoruz ve Türkiye Devleti kurumları ile Türk halkı Kırımlı kardeşlerinin yanındadır. Bu ara tabii, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da onlarca yıl Sovyetler Birliği döneminde işkenceyle cezaevinde kalarak Kırım’daki mücadelenin de haklı bayraktarlığını yapmıştır. Bunu bütün dünya kabul etmiştir. Ha Doğu Türkistan’da yapılanlar, ha Kırım’da yapılanlar, biz bunları şiddetle kınıyoruz. Tüm dualarımız da Kırım’daki kardeşlerimizle beraberdir. Uluslararası ilişkiler kısa vadeli işler değildir, orta ve uzun vadeyi esas alır. Bu işgal haksız bir işgaldir, ilhak haksız bir ilhaktır. Bu uluslararası hukuka aykırıdır, uluslararası mahkemelerde, insan hakları mahkemelerinde bunlar çeşitli cezalara çarptırılacaktır. Uluslar arasında savaş en son düşünülecek konudur, bunun haricinde çeşitli yaptırımlar olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bunu takip ediyor. Özellikle Kırım’ın güçlü bir diasporası var. Yani bu diasporayı sadece Kırım olarak anlamamak lazım, Türk Dünyası, Türk diasporasını harekete geçirmek için hep birlikte çalışmamız lazım. Bu manada da gövde olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin gücü tüm dallarımızı güçlendirecektir, alanda güçlü hale getirecektir.“
TÜRK OCAKLARI GENEL BAŞKANI MEHMET ÖZ: BİR GÜN ELBET, VATAN KIRIM HÜR VE BAĞIMSIZ OLACAKTIR
Türk Ocakları Genel Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıldönümünde şu ifadeleri kullandı:
Bundan 7 yıl önce Putin Rusya’sı kanunsuz bir referandumla Kırım’ı ilhak etmiştir. Kırım Türklerinin efsanevi lideri Kırımoğlu’nun ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’un Kırım’a girişi yasaklanmıştır. Böylece 1783’te başlayan çile devam ettirilmiştir. Biliyorsunuz Kırım Türkleri, 18 Mayıs 1944’te büyük bir sürgüne maruz kaldı. Kimi tahminlere göre bu sürgün sırasında 200 bin civarında Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Uzunca yıllar tekrar Kırım’a dönme mücadelesi verdi.
Çarlık siyasetini güden Putin döneminde, Kırım Türklerinin çilesi devam ediyor. Kırım yeniden işgal altında. Eğer Kırım bir halkın ana vatanı ise; bu yüzlerce yıldır orada vatan tutmuş Kırım Türkleridir. Bugün, vatanlarına girmesi yasaklanan Kırım Türkü kardeşlerimiz var. Ben buradan Türk Ocakları Başkanı olarak çağrı yapıyorum. Bu hukuksuz işgalin sona ermesi için yeniden çağrı yapıyorum. Mustafa Aga’nın ve Kırım Tatar kardeşlerimizin yanında olduğumuzu tüm dünyaya bir kez daha ilan ediyorum. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti devleti, her zaman Kırım’daki kardeşlerinin yanındadır. Bu mücadeleler boyunca şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Elbet bir gün Vatan Kırım hür ve bağımsız olacaktır.
YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR
İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.
Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.
Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.
SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM
Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.
Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.
Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.
QHA