Türk Kara Kuvvetleri 2 bin 233 yaşında!

Bölgesinin ve dünyanın en önemli kara kuvvetlerinden biri olarak kabul edilen Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak, Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılı esas alınıyor.

Bölgesinde ve dünyada en önemli kara kuvvetlerinden biri olan Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak, Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılı kabul ediliyor.

İlk kez Mete Han tarafından M.Ö. 209 yılında kurulan düzenli Türk kara ordusunda sayı itibarıyla 10 bin atlıdan oluşan en büyük birlik, “Tümen” olarak adlandırılmış, tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına Tümenbaşı, Binbaşı, Yüzbaşı ve Onbaşı rütbelerine sahip birer komutan görevlendirilmiş ve aşağıdan yukarıya doğru emir-komuta zinciri içerisinde birbirine bağlanmıştır.

Mete Han ile tarih sahnesine çıkan bu teşkilatlanma modeli günümüze kadar uzanan yelpaze içerisinde hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiş, özellikle Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Türk ordusu dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur.

Türk ordusunun 28 Haziran 1963’te 600. kuruluş yıl dönümünün kutladığı tarihlerde, Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi, yeniçeri ordusunun kurulduğu 1363 yılı olarak kabul ediliyordu. Aynı yıl, Askeri Tıbbiye dönemlerinde Türkçülük akımının etkisine girmiş ve buradaki eğitiminden 3. sınıfta ayrılmış olsn tarihçi, öğretmen, şair ve yazar Hüseyin Nihal Atsız, bu tarihe eleşti getirerek Hun hükümdarı Mete’nin onluk sisteme dayalı bir ordu kurduğu tarih olan M.Ö. 209 yılının Türk ordusunun gerçek kuruluş tarihi olduğunu savundu.

1968 yılında tarihçi ve siyasetçi Yılmaz Öztuna ise Genelkurmay Başkanı Cemal Tural’a bu öneriyi sundu. 1973 yılına gelindiğinde ordunun kuruluşunun 610. yıl dönümü kutlanırken Atsız, bu iddiayı yeniden gündeme getirdi. 12 Eylül 1980’den sonra Atsız’ın bu tezi benimsendi ve o dönemden bu yana M.Ö 209 yılı, Kara Kuvvetleri Komutanlığının kuruluş yılı olarak kabul edilmekte.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.