Elenen adaylar, sınavları yapan bakanlıklar aleyhine açtıkları davaları kazanıyor. Mahkeme, tutanağı sınavdan 7 gün sonra hazırlanan mülakatı iptal etti, bakanlık itiraz etse de Bölge İdare Mahkemesi "karar yerinde" diyerek kesinleştirdi.
Kamuoyunda sıkça gündeme gelen mülakat tartışmaları adliyelere taşındı.
Mülakatlarda haksızlığa uğradığını düşünen çok sayıda aday, sınavların iptal edilmesi için dava açıyor. Bu davaların bir kısmı ise davacıların lehine sonuçlanıyor.
En son, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı "Defterdarlık Özel Sınavı"nın, 362 adayın tek bir listeyle değerlendirilerek elendiği mülakat sınavının yürütmesi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.
Independent Türkçe'nin gündeme getirdiği bu mahkeme kararı, bunun tek örneği değil.
Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı da mahkemeye taşındı
Geçen mayıs ayında yapılan Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı'nda da elenen çok sayıda adayın mahkemeye başvurarak açtıkları davaları kazandığı anlaşıldı.
10-20 Mayıs arasında mülakatı yapılan sınavdan 355 kişi elenmişti.
Yazılı sınavdan yüksek puan aldıkları halde mülakattan elenen onlarca aday, haklarını aramak için soluğu Ankara'daki idare mahkemelerinde aldı.
Mahkeme, "mülakat böyle yapılmaz" dedi
Ankara 12, 13 ve 14. İdare Mahkemeleri, davacıların talepleri doğrultusunda, ağustos ve eylül aylarında yürütmeyi durdurma kararları verdi.
Mahkemeler bu kararlarında, "kariyer ve liyakat ilkeleri uyarınca kamu hizmetinin ehil kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan sözlü sınavda, ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun ve objektif bir değerlendirme yapılması gerektiğini" vurgulayarak bu gerekliliklerin yerine getirilmediğini ve sözlü sınav kurulu üyelerince takdir edilen notların gerekçeleriyle birlikte ortaya konulamadığını belirtmişti.
İdare mahkemelerinin bu kararları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne taşındı.
Bakanlık, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istiyordu.
Bakanlık haksız bulundu
Dosyayı bu kez Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi inceledi. Kesin karara göre bakanlık itirazında haksızdı.
Yapılan incelemenin ardından verilen kararlarda, "Sözlü sınavın nesnel olarak yapılması ve yargısal denetimin tüm unsurlarıyla gerçekleştirilmesinin sağlanması gerektiği" vurgulandı.
"Davacılara yöneltilen soruların önceden hazırlanarak tutanağa bağlanmadığını" ve "davacılara hangi sorunun sorulduğunun tutanakla tespit edilmediği"ni belirten mahkeme, sınav öncesi mülakat komisyonunun 18 kişi olarak görünmesine rağmen tutanakta bu sayının 20 olarak göründüğünü de tespit etti.
Aynı gün tutulması gereken tutanak sınavdan 1 hafta sonra
Mülakat 10 ila 20 Mayıs arasında yapılmış, sınavın tutanağı ise 27 Mayıs 2022'de hazırlanmıştı.
Bu durumun da usule uygun olmadığını hükme bağlayan mahkeme, "Davacının sözlü sınavının fiilen kimler tarafından icra edildiğinin belli olmadığı, sınav tutanağının fiilen sözlü sınavın icrasında yer almayan yedek üyeler tarafından da imzalandığı, sınav tutanağının sözlü sınavın bittiği tarihten sonra düzenlendiği açık olduğundan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" dedi.
Kesin kararlar geçen ay itibariyle mahkemeden çıkmaya başladı. Şimdi adaylar yeniden gelir uzmanlığı sınavına girmeyi bekliyor.
C.A. © The Independentturkish