İstihbaratçı yapay zeka

Ferhat Ünlü, yapay zekânın modern istihbarat sistemlerinde giderek artan önemini vurgularken, Türkiye’nin bu alandaki gelişmelerde geri kalmadığını belirtti. Ancak gelecekte ulus devletlerin karşı karşıya kalacağı en büyük tehdidin küresel sermaye olacağına işaret etti.

Sabah Gazetesi yazarı Ferhat Ünlü, bugünkü köşe yazısında "Yapay Zekânın İstihbaratı" başlıklı önemli bir konuya değindi. Ünlü, modern diplomasi ve istihbaratın temellerinden başlayarak, yapay zekânın istihbarat sistemleri üzerindeki etkilerini ve ulus devletlerin bu dönüşüme nasıl ayak uydurduğunu tartıştı. Türkiye’nin bu alanda yaptığı atılımları övgüyle bahseden yazar, küresel sermayenin ulus devletlere karşı oluşturduğu tehditlere de dikkat çekti.

Ferhat Ünlü, "Yapay Zekânın İstihbaratı" başlıklı yazısında şunları kaleme aldı:

***

TÜRKİYE İYİ GİDİYOR

"İstihbarat; bütün hayati olgular gibi zaman mefhumuyla ilgilidir, hatta ancak onunla kaimdir. Otuz yılın bana öğrettiği prensiplerden birincisi bu. 1990'lı yıllarda, hatta 2000'lerin başlarına kadar istihbaratı elde edilme araçlarına göre ikiye tasnif edebiliyorduk en fazla: İstihbarat, kaynağına göre tasnifte HUMINT, yani İnsana Dayalı İstihbarat ve ELINT, yani Elektronik İstihbarat olarak ayrılıyordu.

Ama bugün bu tasnif yeterli değildir. Şimdi şu noktaya geldik: Artık yapay zekâ istihbaratı çağındayız. Angloksaksonların deyişiyle Artificial Intelligence...

Hem yapay zekâ, hem yapay istihbarat, kelimenin İngilizce'deki her iki anlamıyla... Artık basit saha analizi veya raporlama gibi işleri yaparken yapay zekâdan yararlanılıyor. Poligraflar, yani yalan makineleri yapay zekâ sistemleri ile desteklenmeye başladı. İHA SİHA'lar yapay zekâ istihbaratının önemli bir unsuru, Drone orduları keza öyle.

Türkiye bu alanda geri kalmadı. İyi gidiyoruz. Ama gelecekte yalnızca Türkiye'yi değil, bütün ulus devletleri bekleyen bir tehdit var. Küresel sermaye... Küreselciler ya da...

İKTİDAR KAVRAMIYLA İLİŞKİSİ

Küresel sermayenin ulus devletlere tehditleri bir yana, enseyi karartmamamızı gerektirecek net gerçekler var. Dünyadaki her şey gibi istihbaratta da en önemli faktör insan faktörüdür. İnsan öyle kolay alt edilecek bir varlık değil. Ulus devletler, iktidarı kolayından küresel güçlere ya da tek dünya devletine teslim etmeyecektir. İktidar, teslim edilebilir bir şey değildir. Ve istihbarat, kadim çağlardan beri her daim iktidarla doğrudan ve derin bir ilişkiye sahip olmuştur.

İstihbarat; bilginin en popüler, en kıymeti türüdür, altın değerindedir. Bilgi savaşını, yani istihbarat savaşını kaybederseniz bütün savaşları da kaybedersiniz. Nihayetinde bugün yapay zekâ, daha çok küreselcilerin elinde görünüyor, ama askeri güç gösterisine gelince işler değişecektir.

Büyük bir ihtimalle yapay zekâ istihbaratı, tek dünya devleti ütopyası ya da distopyası peşinde koşan küreselciler tarafından değil, ulus devletler tarafından kontrol edilecek. Tersten düşünelim: Burjuvazi, nasıl ki devasa servetle dolu kasasının anahtarını teslim etmezse devletler de istihbari merkez bankasının anahtarını teslim etmez. Çünkü her ikisi de biliyor ki; iktidar, paradan güçlüdür."

Sabah ve Odatv

Anahtar Kelimeler:
Yapay ZekaIstihbarat
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.