BURSA ARENA / Haber Merkezi
Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, dün köşesinde kaleme aldığı "Mafyaya yasal yollardan çökmeye devam" başlıklı yazısında Türkiye'deki mafya yani organize suç gruplarına dair bilgiler verdi.
Şener'in, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi ve adli kayıtlara dayanarak verdiği bilgilerde Türkiye'de ulusal çapta faaliyet gösteren 32 organize suç örgütü bulunduğu iddia edildi.
Yazıda yine aynı verilere dayanılarak Türkiye genelindeki "ulusal" ve "bölgesel" organize suç örgütlerinin toplam sayısının 881 olduğu ve bunların elaman sayılarının 13 bin 691 olduğu öne sürüldü.
Ulusal düzeyde faaliyet gösteren 32 organize suç örgütü lideri, adlarıyla anılarak sahip oldukları elaman sayısına dair de bilgiler verildi yazıda.
Buna göre en kalabalık organize suç örgütü, 428 adama sahip olduğu iddia edilen Alaattin Çakıcı grubu.
Bu sayı içerisinde irtibat halinde olan işadamları, örgüt elemanları, avukatlar hatta sosyal medya elemanları da var.
Çakıcı grubunu sayısal açıdan Sedat Şahin, Sedat Peker, Burhanettin Saral, Ahmet Turgut, Galip Öztürk, Ahmet Tekin Baykal, Fırat Delibaş, Ümit Saral'ın liderliğini yaptığı iddia edilen gruplar takip etti.
Organize suç örgütlerine karşı polis operasyonları sürüyor / Fotoğraf: AA
"Devlet mafyaya karşı boş durmuyor"
Şener, yazısını şu sözlerle bitirdi.
Hepsinin ortak özelliği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dikkat çektiği gibi kendilerini devlete yakın göstermek, kendilerini devletin yerine koymak. Kendilerini devletin yerine koyanlara karşı devlet boş durmuyor. Gerek 'ulusal', gerek 'bölgesel', gerekse 'yerel' tüm organize suç örgütlerinin 13 binden fazla elemanı isim isim, adım adım takip ediliyor.
Eski İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, haberde kullanılan verileri değerlendirdi.
Saçan, 1998 yılında yeni kurulan şube müdürlüğünün sorumlusu olarak beş yıl sürdürdüğü görevinde 600'e yakın operasyonu yönetmişti.
Günümüzde avukatlık yapan Saçan, mafya yapılanmalarına dair sorularımızı yanıtladı.
Adil Serdar Saçan / Fotoğraf:Twitter@AdilSerdars
"Mafyanın mevcudu açıklanandan fazla olabilir"
Mafyanın iddia edildiği gibi 13 bin 691 adamı var mıdır?
2003'te görevi bıraktığım zaman yaklaşık olarak 12 bin kişiyi gözaltına almıştık. Dolayısıyla mafyanın elaman sayısı o civarlardadır. Hatta daha fazla da olabilir. Belki de 17, 18-20 bin civarındaydı. Elimde somut bilgi yok ama tahmin ediyorum. Daha ileri gitmez.
Peki mafya üyesi kime denir? Nasıl bir yapılanmaları var?
Örgüte dahil olan kişidir. Klasik Türk mafyasında başta bir lider vardır. Liderin altında yakın adamları olabiliyor. Kardeşi veya akrabaları oluyor. Onun altında silahlı grup, istihbarat grubu, muhasebe grubu, kendilerine bağlı çalışan elemanlar var. Bir nevi örgüt gibi bir yapılanmadan bahsediyoruz.
"Paran yoksa mafya babası olamazsın"
Mafya örgütünü yönetmek için ciddi bir maddi güç gerekiyor mu?
Maddi güçleri var zaten. Paran olmazsa mafya babası olamazsın ki. Mafya babası olabilmen için paran olması lazım. Örgütün, silahın ve paran olacak. Senin için insan vuran adamlara içerde bakacaksın, dışarıda bakacaksın. Kolay bir şey değil.
Mafyanın ciddi bir parayı yönettiği öne sürülüyor / Fotoğraf: AA
Türkiye'de mafya, ne kadarlık bir maddi gücü kontrol ediyor olabilir?
Burada bilgi eksikliği var. Mafya derken sadece organize suç örgütleri mi kastediliyor yoksa yolsuzluk örgütleri, uyuşturucu çeteleri de buna dahil mi? Bunları da katıyorsanız İstanbul için 25 milyar dolar gibi bir paradan bahsedebilirsiniz. Ama yolsuzluk ve uyuşturucu çeteleri yok sadece mafyayı ele alırsak 5-6 milyar dolarlık bir döngüdür.
"Lider ölmedikçe, grup faaliyetlerini bitirmedikçe dosya kapatılmaz"
200 veya 400 kişilik sayıları olduğu iddia edilen grupların ne kadarı kemik kadrodur?
Gruplara ve yerlere göre değişir. Örneğin Çakıcı ve Sedat Şahin gruplarında kemik adam çoktur. Mafya yüzer geçer adamları tutmaz. Mafya hiçbir zaman kendisine bağlı olmayan adamı etrafında tutmaz.
Güvenlik güçleri, bir organize suç örgütüne yönelik baskında / Fotoğraf: AA
Listede yer alan bazı isimlerin uzun zamandır sesleri duyulmuyor. Bunlar aktifte faaliyetlerini mi gizliyor yoksa her halükarda takip edildiklerinden mi listedeler?
Örgütlü suçlarda bir dosya açılır. Örneğin Peker grubu diyelim. Daha önce alınanlarla sonradan alınanlar devamlı arşivde olur. Dosya açılan gruplar devamlı takip edilir. O dosya açık olarak durur orada. Tabi o grup aktif midir değil midir onu görevde olan arkadaşlar bilir. Dosya ne zaman kapanır? Lider ölünce ve grubun faaliyetlerini sonlandırdığına kesin kanaat getirildiğinde. Genellikle lider öldükten sonra grup faaliyetini tamamen sonlandırmaz sadece daralarak devam eder. Örgütlerin soy ağacı emniyetin elinde olur. Örneğin diyelim ki Şahin grubundan biri ayrılmış yeni grup kurmuş, emniyet bunu bilir.
"Memleket için hizmet ettim diyerek mafyaya dönüşen yapılar var"
Listede adı yer alan bir kişinin Suriye'de muhalif gruplar saffında savaşırken çekilmiş fotoğrafları bulunuyor. Farklı ülkelere savaşmak için giden kimi kişi ve grupların mafyaya dönüşme riski var mı?
Memleket için hizmet ettim deyip bunu zamanla mafyaya dönüştüren kişiler ve yapılar her zaman oldu. Eskiden Çeçen mafya grupları vardı. Onlarda da Çeçenistan'da savaşmış olanlar var. Bu tür yapılar var. Ama bunu da kafa koparmak (haraç almak) için kullanıyorlar.
"Türk toplumundaki mafyöz yapı yeniden hortlamış gibi görünüyor"
Türkiye'de mafyanın halen etkinliği ve gücü olduğunu düşünüyor musunuz?
Ne yazık ki var. Ekonomik durumun iyi olmadığı ülkelerde mafya her zaman olacaktır. Türkiye'de de ekonomik durum iyi değil, fakirlik fazla. Ve teşvik çok fazla. Televizyon dizilerinde filmlerde neredeyse herkesin mafya olması öngörülüyor. Bir adam çıkıyor filmde herkesi öldürüyor. Böyle diziler var. Yeni nesil bunları örnek alıyor. Dolayısıyla mafya tabanı var. Zaten Türk toplumu mafyöz yapıya sahip. Geleneksel Türk toplumdan bahsediyorum. Kız çocuğu geri plana atılıyor. Erkek çocuğun başkasını dövmesi, dayak yeme gel de ne yaparsan yap mantığı devam ediyor. Silaha bağlılık sürüyor. Dolayısıyla Türk toplumu özünde mafyöz bir toplum. Mafyöz toplumun sonucu olarak o ülkede mafyayı tümden bitirmek zordur ama asgariye indirebilirsiniz. Sonuçta tabii ki mafya grupları var. Kimi faaliyetini yerine getiriyor, kimisi getiremiyor, devlette mücadele etmeye çalışıyor. Ama Türkiye'de mafya yok, gücü yok diyemezsiniz. Duyuyoruz, adliyelerde de görüyoruz ne yazık ki yeniden bir hortlamış gibiler öyle görünüyor.
"Suriye mafyasının oluştuğuna dair bilgiler alıyoruz"
Türkiye'de yerleşik bir yabancı nüfusta yaşıyor. Türkiye'de yabancı kökenli mafyanın oluşması riski var mı?
Suriye mafyasının oluştuğuna dair bilgileri alıyoruz. İstanbul'un bazı semtlerinde Fatih'te Esenyurt'ta bildiğim kadarıyla polise zor anlar yaşatıyorlar. Ciddi anlamda takip edilmesi gerekiyor bunların. Diğer Afrikalı gruplar var mesela. Gasp ve hırsızlık çeteleri oluşturuyorlar. Kaçak göçmen, sahte pasaport işi yapıyorlar. İlgili polis birimleri bunları takip ediyordur ama özellikle Suriye mafyasının üzerinde durulması lazım. Var yani duyuyoruz, görüyoruz, yaşıyoruz.
"Mafya eylemleri, medyada silahlı kavga gibi gösteriliyor"
Her ne kadar değerli medyamız son dönemlerde mafya eylemlerini silahlı kavga gibi gösteriyor. Meğer silahlı kavga oluyormuş. Bizim zamanımızda sürmanşet olurdu kimin adamı, kiminle çatıştı diye başlık atılıyordu. Suriyeli mafya grupları gasp yapıyor, adam vuruyor, adam kaldırıyor bu basına silahlı kavga olarak yansıyor. Bunlar ileride ciddi sorunlara yol açar. Böyle yapa yapa para, adam ve güç kazanırlar. Güçlenince ne yapacaklar, daha güçlenmeye çalışacaklar. Bu sefer de onlara karşı milliyetçi mafya grupları türeyecek böyle gidecek bu işler. Bir an önce ciddi tedbir alınması lazım. Halkın gözünde Suriyelilere biraz yol veriliyor, göz kırpılıyor gibi algılanıyor ama ben eski bir emniyet müdürü olarak böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Mutlaka polis takip ediyordur bunları. Ama biraz daha dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.
The Independentturkish