BURSA ARENA / Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurundaki artışa yönelik yaptığı değerlendirmede, "Kimse halkı yanıltmaya çalışmasın, dünden daha güçlüyüz" dedi. "Türkiye tırmanışta, bunu görmek istemeyenler var" diyen Erdoğan, 17 yılda terörle mücadele için harcama yaptıklarını, 150 ülkeye de Koronavirüs döneminde maske, tulum gönderildiğini söyledi. Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Türkiye’nin IMF’e 23 milyar dolar borcu vardı. Mayıs 2013’te IMF’e olan borcumuzu sıfırladık. 105 milyar dolar rezervimiz var, Türkiye bu noktada dimdik ayakta" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, Ayasofya'daki cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, "Beyrut'taki patlama açık değil. Beyrut patlaması neticeleri itibariyle failleri kimdir, henüz belirlenmiş değil. Konuyla ilgili başta Lübnan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede, henüz tabii kimdi, hangi kuruluştur, buna benzer alınan bilgi yok. Bizim ‘Şunlar yapmıştır, şunlar failidir’ dememiz de biz siyasilere yakışmaz. Takip ediyoruz. Oradaki kardeş Lübnan halkının, yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri takip ediyoruz." diye konuştu.
“Henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz”
Erdoğan, "Bu çok büyük bir felaket. Benzerini rahmetli Refik Hariri zamanında da yaşamıştık. Bu çok daha ileri seviyede gerçekleşti. Bu konuyla ilgili söylenenleri biliyorsunuz. Nitrat kaynaklı olduğu söyleniyor, öbür tarafta füzelerin olduğu depolardan kaynaklı olduğu söyleniyor. Henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz. İşi bizler de takip ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
“Fuat Bey ve Dışişleri Bakanı Lübnan’da gelişmeleri takip ediyor”
Erdoğan, "En son başkan yardımcım Fuat Bey ile Dışişleri Bakanım oradaki gelişmeleri yerinde takip ediyorlar. Koca Yusuf kargo uçağımızla çok çeşitli yardımları gönderdik. Askeri diyebileceğimiz yardımlar var. ‘Yaralıları nakletme konusunda Yanınızdayız’ dedik. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanım, Lübnan Sağlık Bakanı ile görüşmelerini yürütüyor. Kardeş Lübnan’ı yalnız bırakamayız. Felaketin boyutu çok çok büyük. Lübnan, Beyrut Limanı ile bölgede çok büyük önem ifade ediyordu. Şu anda buranın yeniden inşası kaç yılı alır onlar da ayrı bir sorun. Ama biz madden ve manen her şeyimizle Lübnan’ın yanında olacağız." ifadesini kullandı.
“Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok”
Erdoğan, "Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Özellikle Yunanistan'ın Libya ile ilgili olarak kıyıdaş olma konusunda bir alakası yok. Ne işi var orda, Mısır’ın aynı şekilde. Biz Libya ile böyle bir anlaşma yapınca hepsi bu işin üstüne atladılar." görüşünü savundu.
“Biz Libya ile yaptığımız anlaşmayı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz”
Erdoğan, "Oralardan gelen bilgiler de, ‘Size karşı yapmış değiliz' gibi bilgileri yansıtıyorlar. Biz Libya ile yaptığımız anlaşmayı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Dışişleri Bakanım Malta ve Libya dışişleri bakanlarıyla geniş etraflı görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler de kararlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle deniz yetki alanında hakkı hukuku olmayanlarla görüşmeye gerek duymuyoruz." dedi.
“Merkel, sondajı durdurma ricasında bulundu”
Erdoğan, "Şansölye Merkel ricada bulundu, 'Sondajı durdurursanız işimi kolaylaştırırsınız' dedi. 'Siz Yunanistan'a diğerlerine güveniyorsanız 3-4 hafta durdururuz. Biz bunlara güvenmiyoruz' dedik. Dediğimiz gibi de oldu. Şimdi ne olacak? Hemen sondaj çalışmalarına başladık. Barbaros Hayrettin'i de görevine gönderdik. Sözlerinde durmuyorlar. Sayın Merkel'e de dedik, yolumuza devam ediyoruz." yorumunu yaptı.
Erdoğan dövizdeki yükselişe ilişkin ise şunları kaydetti:
"Dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız; başta ABD olmak üzere, Rusya, Avrupa’ya baktığımızda ekonomide Koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz. Ben içerideki düşmanları zaten gündeme getirmek istemiyorum, bize zaten dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi ifa ediyorlar. Biz 2002 Kasım’da göreve geldik. Göreve geldiğimiz zaman milli gelirimiz 236 milyar dolardı fakat 2019’da milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye…
Aynı şekilde fert başı gelir o zaman 3.581 dolardı, bu rakam 2019’da 9 bin 127 dolara çıktı. Bunun dışında otomobil satışlarına bakalım. 2002’de otomobil yurt içi satışlar 91 bin idi. 2016’da bir anda toparladı 756 bine çıktı, şu anda devamlı tırmanış var. Buzdolabı satışlarına bakıyoruz: 2002’de 1 milyon 88 bindi. 2019’da bu rakam 2 milyon 486 bin adet satış var. (t24)