Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan hükümlü ve tutuklulara ilişkin son dakika açıklaması geldi. Bakan düzenlemede çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Bekir Bozdağ'dan hükümlü ve tutuklıulara ilişkin yeni düzenleme açıklama.
Bugün Kanal 7'de katıldığı bir programda açıklamada bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dikkat çeken ifadeler kullandı. Bakan Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımız Vural Avar'la ilgili özel af yetkisini kullanmak istediğini bana söyledi ve süreci başlatmamızı da istedi. Biz merhum Avar'a bu dileği ilettik. Çünkü müracaat etmesi gerekiyor sürecin başlaması için. Fakat başlangıçta müracaat etmedi. Rahmetli oluşundan, yani çok az bir süre önce müracaatı oldu. Biz hemen işlemleri başlattık. Ve süratle işlemlere tekemmül ettirmeye sürdürürken bu arada rahmete kavuştu" dedi.
Bakan Bozdağ açıklamasının devamında, "Hasta hükümlüler, tutuklularla ilgili insani bir hassasiyeti vatandaşlarımız gösteriyor. Ben hepsine katılıyorum. Bizim burada insani hassasiyeti üst düzeyde tutmamız lazım. Bunun için de geçmişte biz, cezaevinde tek başına hayatını devam ettiremeyecek durumda olan hükümlülerin Adli Tıp Kurumu tarafından da bu durum tespit edilmesi halinde cezalarının infazının ertelenmesine imkan veren bir düzenleme yaptık. Esasında hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili ilk düzenlemeyi biz yaptık. Daha önce böyle bir düzenleme de yoktu. Biz yaptık ve bundan istifade eden içeride bulunan hükümlülerden insanlar oldu. Ama istifade etmeyen de pek çok insan oldu. İstifade edememelerin sebebi, Adli Tıp Kurumunun bu konuda verdiği raporlardır. Adli Tıp Kurumu gidiyor, inceliyor, değerlendiriyor ve bu konularda ‘Tek başına hayatını devam ettirebilir. Yahut da işte şöyle bir sağlık tesisinde olursa bu mümkündür’ diye raporlar veriyor. Adli Tıp Kurumu Başkanımızı çağırdım, konuştum, Vural Avar'dan bağımsız. Bütün hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili. Dedim ki, ‘Bakın burada insani bir durum var. Hasta insanlar var. Bunlarla ilgili Adli Tıp Kurumunun değerlendirmelerini bu insani durumu da gözeterek yapmasında fayda var. Ve kamuoyu buradan çok rahatsız." dedi.
ÇALIŞMALAR VAR
Bu konuda takdir Adli Tıp Kurumunun vereceği raporla ortaya çıkıyor. Adli Tıp Kurumu rapor vermediği takdirde cezaevi yönetiminin ve infaz savcısının yapabileceği hiçbir şey yok. Adli Tıp Kurumunun ilgili ihtisas dairesi başkanını da çağırdım, onunla da konuştum. Dedim ki, ‘Bu konu çok önemli konular bunlar. İnsanlar hasta ve bunlara ilişkin konularda bir hassasiyete ihtiyaç var.’ Ben hassasiyet gösterilmesini ve takdir haklarının bu noktada eğer bir takdir hakkı varsa pozitif şekilde hasta hükümler lehine kullanılması gerektiğini hep söyledim. Baktım olmuyor, olmadı da. Bakan olduktan sonra yaptıklarımı söylüyorum. Ben kamuoyuna şunu açıkladım; Hasta tutuklu ve hükümlüler için, daha insani bir uygulamayı nasıl hayata geçirebiliriz? ‘Bunun için biz Bakanlık olarak çalışmaya başladık’ dedik. Ve bir çalışma başlattık. Hala da arkadaşlarımız bu çalışmayı sürdürüyor. Biz bu çalışmada neler yapabiliriz? Daha iyi nasıl bir düzenleme yapabiliriz? Bunu doktorların yüzde 100 takdiri dışında kalarak bir kurala bağlayarak çözebilir miyiz? Dünya nasıl çözmüş? Dünyada bunun örnekleri var mı? Şimdi bunu çalıştırıyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuda da bir formülü Türkiye kamuoyuyla paylaşma imkanımız olabilecektir. Şu anda henüz daha mutabık kaldığımız bir formül oluşmadı. Çünkü çok değişik görüşler var.
finans7