24 Temmuz Gazeteciler Ve Basın Bayramı Kutlu Olsun!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün “basın bayramı” olarak düşünülmüştür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına rağmen onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemişlerdir. Yine 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarih ve kaynak anlaşmazlıkları nedeniyle konuda bir görüş birliği olmamış, bunun üzerine gazeteci Falih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.

Ülkemizde gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla haberleri yaptıklarını ve onların dünyasını anlamamız için kutlanan bir gündür. Bir basın elemanı yeri geliyor bir savaşın ortasına girebiliyor, yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak zorunda kalabiliyor. İşte bugün onların günüdür, onlara saygı günüdür.

Bizim gazetemiz de dahil tüm basın çalışanları günümüz itibariyle yoğun bir psikolojik baskı altında, kaygı ve endişeler içerisinde çalışmaktadırlar. Oysa basının özgürlüğü ve rahat çalışması, o ülkedeki demokrasinin en önemli göstergesidir. Bunu da önce devleti yönetenler düşünmelidirler.

24 Temmuz Gazeteciler Ve Basın Bayramı Kutlu Olsun!

BURSA ARENA E'GAZETE

Hüsamettin Taşdemir

(Yayın Danışma Kurulu Başkanı)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.