Psikolog uyarısı: “Çocuğun her yaptığına ‘aferin’ demeyin”

Psikolog Nagihan Akarsu, günümüzde çocukların övgü bağımlısı olduğunu, her isteklerini yerine getirmek çocukların kendilerini farklı görmesine yol açtığını ifade ederek, “Çocuğun her yaptığına aferin demek yerine ‘güzel olmuş’ demek daha gerçekçidir” dedi.

Psikolog Akarsu, çocukların her yaptığına aferin denilmesi halinde bu durumun kendilerini muhteşem hissetmesine yol açtığını belirterek, “Her şeye aferin denilmesiyle çocukların önünde hiçbir engel kalmıyor. Bunun etkisini özellikle ilkokula başladıktan sonra görüyoruz. Özellikle arkadaş çevresinin davranışları, lakap takmaları, çocuğun gerçek dünyasının aslında evdeki dünyayla aynı olmadığının farkına varmasına yol açıyor. Çocuk bir şey yaptığında muhteşem olmuş yerine biraz daha gerçekçi şekilde güzel olmuş demek, konuya gerçekçi bakmak çok önem arz ediyor” diye konuştu.

Günümüzde çocukların övgü bağımlısı olduğunu, her isteklerini yerine getirmek çocukların kendilerini farklı görmesine yol açtığını ifade eden Psikolog Nagihan Akarsu, “Çocukların bir gelişim süreci var. Her şeye evet diyen çocuk bir anda her şeye hayır diyebiliyor. Hayır derken de bir teknik bulmamız gerekiyor. Bizim hayır demelerimiz, açıklamalarımız yetersiz kalabiliyor. Burada asıl önemli olan kısım hayır deme tutarlığını göstermek. Anne ve babaların en çok yaptıkları hata çocuklarının her istediğini yapmaları, çok koruyucu olmaları, onların yerine her şeyi düşünmelidir. Bunların sonucunda karşımıza çıkan tablo, hırçın, bencil, empati kuramayan bireylerdir” ifadelerini kullandı.

Kural koyma, devamlı ödül ya da ceza vermenin doğru olmadığını söyleyen Psikolog Akarsu, şu bilgileri verdi: “Her şeyin açıklamasını yapan bir anne ve babaya sahipse, duyarlaşmaya başlayan bir çocuğunuz var demektir. Doğru iletişim kurduğunuzu zannederken sadece baskı kurmuş, öneride bulunmuş olabilirsiniz. Oysa ki bir şeye hayır demek yerine seçenek sunmak, ‘Paramız yok’ yerine onu neden almadığımızı açıkça söylemek önemlidir. Bir yetişkinle konuşur gibi değil çocuğunuzu ilgilendiren tarzda konuşabilmek oldukça önemlidir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.