Zeytin yaprağı ve çeşitli etkileri olan doğal ürünlerin büyüsü hepimizi çok cezbediyor. Hastalıklara çareler aranırken çok eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan zeytin yaprağı o yıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam ediyor. Peki, binlerce yıldır kullanılan zeytin yaprağı çayı gerçekten faydalı mı? Virüslere karşı koruyucu etkisi var mıdır? Diyetisyen Gülçin Işık, zeytin yaprağı çayı ile ilgili bilimsel verileri ve bilim ışığında kanıtlanmış faydalarını anlatıyor.
Literatürdeki bir çalışmada, cilt hastalığına sebep olan mantarların yüzde 1,25'lik zeytin yaprağı ekstresine üç gün maruz kalması ile ortadan kaybolduğu ve bu zeytin yaprağının antimikrobiyal etkisinin yüksek olduğu belirtilmiştir.
Serbest radikalleri önleyici etki
Zeytin yaprağı ekstresinin akciğer epitelyum hücrelerinde meydana gelen bağırsak hastalıkları sonucu oluşan serbest radikalleri önleyici etkisi tespit edilmiş ve tedavide kullanımı önerilmiştir.
Antioksidan etki
İnsanlarda pişmiş pirinç yüklemesine glisemik yanıtın araştırıldığı bir diğer çalışmada, zeytin yaprağı ekstresinin, kan glikoz seviyelerini, kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde azalttığı ve zeytin yaprağındaki oleuropeinin hücrelere glikoz alımını hızlandırdığı rapor edilmiştir.
Antimikrobiyal etki
Oleuropeinin antioksidan etkisi de dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliğe sahip olduğu literatürde yer almaktadır.
Oleuropein bulunan ekstrelerin insan meme adenokarsinoma hücresi ve insan mesane kanseri hücre çoğalmasını durdurduğu literatürde yer almaktadır.
Zeytin yaprağı çayına dair bu ünü oluşturan yıllar yılı halk arasında yara iyileştirici, kabızlık önleyici, idrar yaptırıcı özellikleri bilinen bu etkileriyle birlikte analiz edilen maddelerin ortaya konmaya başlanması ciddi etkiler gösterdiği gerçeğini tozlu raflardan hayatımıza sürükledi.
Diyetisyen Gülçin Işık, zeytin yaprağında aktif tespit edilmiş analiz edilebilmiş bir kısım kimyasal bileşenlerin başlıca etkilerini şöyle sıraladı:
1. Antibiyotik etkisi
2. Mantar karşıtı etki
3. Virüs karşıtı etki
4. Kolesterol düşürücü etki
5. Pıhtılaşma önleyici etki
6. Yaşlanma önleyici etki
7. Alzheimer karşıtı etki
8. Kan şekeri düşürücü etki
9. Tansiyon düşürücü etki
10. Serbest radikalleri temizleyici etki (özellikle akciğer hasarını azaltıcı etki)
11. Kanser üremesini durdurucu etki (özellikle idrar kesesi ve meme kanseri)
Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
Zeytin yaprağının tek başına veya kombine olarak çay karışımlarında kullanımı uygundur. 78 gram yaprak 150 ml sıcak suyla demlenmek suretiyle hazırlanarak günde 3-4 kez içilir.
Zeytin yaprağının ekstresi günde 580 mg’lık kapsül olarak kullanılabilir. İki aydan fazla kullanılması tavsiye edilmez.
Hürriyet