İngiltere’nin Türkiye’de yapılan aşılamaları tanıma kararını özellikle turizm ve eğitim-ticaret açısından önemli buluyoruz.
Bu sayede artık Türkiye’den de İngiltere’ye seyahat kolaylaşacak.
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, 11 Ekim’den sonra ülkeye gelecek yolcular için Türkiye dahil 37 ülkede yapılan aşıların kabul edileceğini açıkladı. Böylece Corona virüsü tedbirleri çerçevesinde uygulanan seyahat kısıtlamaları bir derece daha gevşetilmiş oldu.
Dikkat edilecek olursa İngiltere’nin geç de olsa Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarması ile turizm alanında bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Demek ki İngiltere bizim için çok önem taşıyor.
İngiltere, turizmimiz açısından çok önem taşıyor. Bu sezon pandemi nedeni ile kapılar geç açılınca turizmimiz de büyük darbe yedi. Şimdi ise her şey gelecek sezona odaklandı.
İngiltere’nin Türkiye Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından da paylaştığı bilgilere göre, yolcuların ülkeye girişlerinden en az 14 gün önce AstraZeneca, Pfizer, Moderna ve Janssen aşılarından iki doz olmuş olması gerekiyor. Belirlenen bu dört firmanın aşıları dışında bir aşı olanlar içinse kısıtlamalar aynı şekilde devam edecek.
11 Ekim'den önceki uygulamada, kişilerin olduğu hiçbir aşı kabul edilmiyordu. Yolcular İngiltere’ye geldikten sonra 10 günlük ev karantinasına tabi olmak durumundaydı. Şimdi yeni uygulamayla 11 Ekim’den sonra bu zorunluluk kalkacak ve yolcular normal hayatına devam edebilecek.
Yaklaşık 500 bin nüfusla, İngiltere’nin en kalabalık göçmen grupları arasında yer alan Türkiye göçmenlerinin, özellikle Türkiye’den gelen ziyaretçilerine büyük engel oluşturan bu uygulama kalkmış olacak.
Son açıklanan güncelleme, 22 Eylül sonrası Türkiye’nin "kırmızı ışık" listesinden çıkarılmasının ardından geldi.
Yaz boyunca İngiltere’den Türkiye’ye turist akışını da engelleyen trafik lambası sistemi, 4 Ekim’den sonra tamamen kaldırılmıştı. 22 Eylül öncesinde vatandaşlık statülerine bakmaksızın Türkiye’den gelen herkes 10 günlük zorunlu otel karantinasına alınıyordu. Yolcular, götürüldükleri otelin 2 bin 285 sterlinlik ücretini de kendi ceplerinden ödemek zorundaydı.
İngiltere’de Türkiye’den ya da aynı muameleye maruz kalan diğer ülkelerden yerleşik göçmenler tarafından tepkiyle karşılanan bu uygulama, hükümetin baskı görmesine neden olmuştu.
Bu süreçte imza kampanyaları düzenlendi, medyaya şikâyet mektupları yazıldı. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps SKY televizyonunda katıldığı bir programda bu konuya açıklık getirmiş, kısıtlamaya gerekçe olarak, Türkiye’nin uluslararası virüs veri tabanına veri girişi yapmamasını göstermişti.
Özellikle yaz aylarında Türkiye’ye İngiliz turist götüren acentelerin 500 milyon sterlinlik zarar öngörmeleri, yoğun tepkilere yol açmıştı. Hükümet tepkiler üzerine 4 Ekim’de trafik lambası derecelendirme sisteminden vazgeçti.
Bugünler için de “şükür” diyebiliyoruz.
Şimdiki uygulamada sadece 'kırmızı liste' bulunuyor ve sadece o listedeki ülkelerden gelenlere otel karantinasına tabi tutuluyor.
İngiltere bu kırmızı listeyi şimdilik sadece 7 ülkeye uyguluyor. Bu ülkeler Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Haiti, Panama, Peru ve Venezuela olarak sıralanıyor. Bu ülkelerin İngiltere’de yaşayan vatandaşları da bu duruma tepkilerini dile getiriyor.
Kafalardaki soruya gelince:
Yakında Türkovak yerli aşımız geliyor. Bu aşıyı yaptıranların yurt dışına çıkışında bir engel olacak mı? Şu anda İngiltere bunu tanımıyor. Yerli aşının tanınması yıllar sürebilir. Bu nedenle listede yer alan ve dünyaca tanınan aşıların olunması zorunlu olabilir.