Elon Musk, kendisine ait Neuralink şirketinin ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirdiğini duyurdu. Tesla ile SpaceX'in kurucusu, sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlamaya çalışan projesinde yeni bir aşamaya ulaştıklarını belirtti. Musk, bu amaçla kurduğu Neuralink şirketine ait bir kablosuz çipin ilk kez bir insanın beynine başarıyla yerleştirildiğini açıkladı.

X üzerinden paylaştığı mesajında Musk, "Dün ilk kez bir insana Neuralink implantı takıldı. İlk sonuçlar, umut verici oranda sinir uyarımı tespit edildiğini gösteriyor" dedi.
Neuralink'in ilk cihazının adının 'Telepathy' olduğunu duyuran Musk, çip takılan hastanın iyileşmekte olduğunu da ekledi.

Şirket, insan beyniyle bilgisayar arasında bağlantı kurarak karmaşık nörolojik sorunlara çözümler üretmeyi amaçladığını söylüyor. Neuralink şirketinin rakipleri ise benzer cihazları beyne yerleştirmeyi daha önceden başarmıştı.

1970’DE KİSSİNGER HABER VERDİ.

ABD Savunma Bakanı Henry Kissinger, 1970 Yılında şunu söylemişti: “Biz gelecekte insanlara cip takıp onları kontrol edeceğiz” ABD’li politikacı ve daha sonra Dışişleri Bakanı olan Brezinski de aynı şeyi söylüyordu. O dönemin Hollywood Filmlerinde bu proje senryolarda yer almıyordu. 50 yıl sonra gerçekleşti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Musk'ın şirketine Mayıs ayında çipleri insanlar üzerinde test etme izni vermişti. Altı yıl sürecek çalışmayla, insan saçından daha ince 64 adet esnek iplik, beynin belirli bölgelerine yerleştirilecek.

Şirketin açıklamasına göre deneysel çip, kablosuz olarak şarj edilebilen pillerle çalışıyor. Beyin sinyallerini kaydederek kablosuz şekilde bir cihaza gönderiyor. Böylece kişinin ne şekilde hareket etmek istediğine ilişkin sinyaller bilgisayarda işlenebiliyor.

Neuralink, bu çiplerin zaman içerisinde bunama, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi sağlık sorunlarına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Elon Musk, Telepathy adlı cihazın "Sadece düşünce yoluyla telefon, bilgisayar ve tüm elektroniklerin kontrolüne izin vereceğini" kaydetti. Musk, "Stephen Hawking'in daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Amacımız bu" dedi.

Öte yandan Neuralink'in rakiplerinden Utah merkezli Blackrock Neurotech adlı şirket, 2004 yılında ilk beyin implantını gerçekleştirmişti. Precision Neuroscience adlı şirket de felçli hastalara destek olacak implantlar üretiyor.

Milyarder iş insanı Elon Musk'ın beyin implant şirketi Neuralink, ABD Gıda ve İlaç Kurumu'ndan (FDA) insanlar üzerinde klinik deneylere başlamak için izin aldı. Şirket daha önce insanlı deneylere izin alamadığı için FDA'nın onayı önemli bir adım teşkil ediyor.

Neuralink tarafından Twitter'da yapılan yaplaşımda FDA onayı hakkında, "teknolojimizin bir gün insanlara yardımcı olabilmesi için önemli bir adım niteliğinde" denildi. Deneylerin amacı ve kapsamı hakkında bilgi vermeyen Neuralink, henüz katılımcı almaya başlamadığını da belirtti. Neuralink ve FDA, Reuters'ın sorularına henüz yanıt vermedi.

Musk, beyin implantlarının obezite, otizm, depresyon ve şizofreniyi tedaviden internette gezinme ve telepatiye kadar pek çok alanda işe yarayacağını iddia ediyor. Musk geçen yıl implantın güvenilirliğinden emin olduğunu ve çocuklarına takılmasına izin verebileceğini ifade etmişti.

Sonuç olarak cip takılan insanın hayatının nasıl olacağı bilinmiyor. Bu işteki amaç iyi olarak gösteriliyorsa da insanların aniden ölebilme tehlikesi konuşulmuyor. Bekleyip göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.