DETOKS SİSTEMLERİMİZE NASIL DESTEK OLURUZ…???
Birinci bölümde özet olarak saydığım hastalıklar da gösteriyor ki; “trafik veya iş kazaları dışında toksinlerin neden olmadığı hiçbir hastalık yok” gibi. Tabii bu hastalıklar son aşamaya gelmeden çok önceleri vücudumuz bizleri çeşitli belirtilerle (semptomlarla) defalarca ikaz eder. Bu ikazları dikkate alarak veya toksinlerin sağlığımıza verdiği zararlar hakkında bilgi sahibi olarak toksin kaynaklarından uzak durup hayatımızdan çıkarırsak, yahut detoks sistemimizi destekleyecek doğal gıdaları tanıyarak beslenme rejimimize dahil edersek birçok hastalığı en başından önlemiş oluruz. (“Kanserle Savaşırken Öğrendiklerim” adlı kitabımı PDF olarak ücretsiz indirerek Toksin kaynaklarını detaylı olarak öğrenip hayatınızdan çıkarabilirsiniz.)
Yediğimiz meyve ve sebzelerin vücudumuzda oluşan “serbest oksijen radikallerini imha etme becerileri ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) değeriyle” ifade edilir. Yani bir “yiyeceğin ORAC değeri ne kadar yüksekse Antioksidan özelliği de o kadar fazladır.” Ancak bir gıdanın yalnızca ORAC değerinin yüksek olması sağlıklı olduğunu, antioksidan özelliğinin fazla olduğunu göstermez. Organik olması, tarım ilaçlarına maruz kalmaması, hormonsuz olması da önemlidir. Ancak ORAC değeri yüksek gıdaları tanıyarak beslenmemizde öncelik vermemiz her halükarda faydalı olacaktır.
Çünkü bu gıdaların antioksidan özellikleri yanında besleyici özellikleri de çok fazladır. Detoks sistemlerimize yeteri kadar destek olabilmemiz için (yaşa, cinsiyete, yaşam tarzına ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte) günlük 3000 ila 5000 ORAC değerinde meyve veya sebze yememiz gerektiği tavsiye edilmektedir.
Yeni haftanın yeni umutlara vesile olması dileğiyle, ulaşabileceğiniz meyve ve sebzelerin ORAC değerlerini en yükseğinden en düşüğüne doğru liste halinde vermek istiyorum.
Goji berry (Kurt üzümü): ORAC değeri 25.300
Kuru mürdüm eriği: ORAC değeri 14582
Barbunya: ORAC değeri 13727 (1/2 kupa)
Kuru fasulye: ORAC değeri 13259 (1/2 kupa)
Cranberry (Kızılcık): ORAC değeri 9584
Enginar: ORAC değeri 9416
Yaban mersini: ORAC değeri 9019
Böğürtlen: ORAC değeri 7701
Ahududu: ORAC değeri 6058
Çilek: ORAC değeri 5930
Kırmızı elma: ORAC değeri 5900 (orta boy bir adet)
Yeşil elma: ORAC değeri 5381 (orta boy bir adet)
Kiraz: ORAC değeri 4873
Nar: ORAC değeri 3307
Kuru üzüm: ORAC değeri 2830
Sarımsak: ORAC değeri 1939
Kırmızı lahana: ORAC değeri 1770
Ispanak (çiğ): ORAC değeri 1260
Brüksel lahanası: ORAC değeri: 980
Yeşil erik: ORAC değeri: 949
Ispanak (pişmiş): ORAC değeri: 909
Brokoli: ORAC değeri: 890
Kırmızı pancar: ORAC değeri: 841
Portakal: ORAC değeri: 750
Kırmızıbiber: ORAC değeri: 713
Kivi: ORAC değeri: 610
Soğan: ORAC değeri: 450
Mısır: ORAC değeri: 400
Patlıcan: ORAC değeri: 390
Bezelye: ORAC değeri: 364
Beyaz patates: ORAC değeri: 313
Tatlı patates: ORAC değeri: 301
Kavun: ORAC değeri: 250
Muz: ORAC değeri: 210
Havuç: ORAC değeri: 207
Domates: ORAC değeri: 189
Kayısı: ORAC değeri: 175
Şeftali: ORAC değeri: 170
Sarı kabak: ORAC değeri: 150
Armut: ORAC değeri: 110
Karpuz: ORAC değeri: 100
Not: Belirtilmeyen miktar ölçüleri orta boy bir kupa veya 100 gr. Olarak alınmıştır. Başka sitelerde bazı değerlerin farklı gösterilme nedeni miktarın farklı alınması nedeniyledir. Ayrıca şifalı bitkiler de çok daha yüksek seviyede ORAC değerlerine sahipler.