DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, metal sektöründe süren grevlerin "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelenmesine tepki gösterdi.
Sendika, alınan kararın anayasal haklara aykırı olduğunu belirterek "Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar sürecektir" dedi.
Birleşik Metal-İş Sendikası'nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine bazı fabrikalarda başlattığı grevler 60 gün süreyle ertelendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 14 Aralık tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar için, grevlerin "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçe gösterildi.
Birleşik Metal-İş Sendikası, Cumartesi günü genel merkez binasında yaptıkları basın açıklamasıyla karara tepki gösterdi.
Sendika Genel Başkanı ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Özkan Atar, bu kararın "erteleme değil, yasaklama" olduğunu savundu ve "trafo üreten fabrikaların milli güvenliği nasıl bozduğunu anlamak mümkün değil" dedi.
Atar, yoksulluk sınırının altında maaş alan işçilerin maaşlarına yüzde 125 oranında zam istediklerini, MESS'in yüzde 40 oranında zam tekliflini kabul etmeyerek grev kararı aldıklarını kaydetti.
Atar, 14 Aralık itibarıyla 7 fabrikada 1600 civarındaki üyenin grevde olduğunu, bu sayının önümüzdeki günlerde artarak 2 fabrikada 400 üyenin daha greve başlayacağını söyledi.
Hitachi işletmesinin İstanbul Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarında 4 Aralık'ta, GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik işletmelerine bağlı 3 fabrikada 13 Aralık'ta greve çıkıldı.
Arıtaş Kriyojenik'in Balıkesir Gönen'deki fabrikasında 19 Aralık'ta, Green Transfo'nun ise Kocaeli Çayırova'daki fabrikasında 25 Aralık günü greve çıkılacağını hatırlatan sendika başkanı, "Böylece 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada yaklaşık 2 bin üyemiz greve çıkmış olacak" dedi.
Grev yasağının hukuk dışı olduğunu savunan Atar, sadece MESS üyesi işletmelerde grevlerin yasaklandığını savunarak "Bunun anlamı açıktır. Yapılan işlemin milli güvenlikle ilgisi yoktur ve bir sermaye örgütünün korunmasından başka bir anlamı da yoktur" diye konuştu.
"Metal işçileri anayasal haklarına sahip çıkacak ve hukuk dışı bu karar yerine Anayasa'dan doğan haklarını kullanmaya devam edecekler" diyen Atar, "Siyasi iktidar da Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymalıdır" ifadesini kullandı.
Birleşik Metal-İş sendikasının 2015 ve 2023 yılları arasındaki altı farklı grevi için de Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı kararı ile erteleme kararı verildiğini belirten Atar, 2003 -2023 döneminde toplam 19 "Grev Erteleme" kararı verildiğini hatırlattı.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin iki farklı başvuruda grev yasağının Anayasa'ya aykırı olduğuna dair karar aldığını vurguladı.
TİS görüşmelerinin başladığına dair MESS'in web sayfasında yer alan açıklamada, "Özel sektörün en kapsamlı toplu iş sözleşmesi için Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve işçi sendikaları arasındaki müzakere sürecinin ilk görüşmesi, 7 Ekim'de yapıldı. MESS; daha fazla iş, daha fazla üretim ve daha fazla ihracat için rekabet gücünün geliştirilmesini odağına aldı" ifadesine yer veriliyor.
Otomotiv ana ve yan sanayi, demir-çelik-döküm, beyaz eşya ile diğer metal sektörlerinde faaliyet gösteren MESS üyesi 186 işyerindeki 130 bin çalışanı kapsayan toplu görüşmelerde, çalışanları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarının temsil ettiği bilgisine yer veriliyor.
BBC türkçe