"Uluslararası Adalet Divanı" kararına rağmen İsrail Refah'ı bombalamaya devam ediyor

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e Refah'taki askeri operasyonlarını "derhal" durdurma kararı vermesinin ardından İsrail ordusu bugün (Cumartesi), Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ni bombalarken, AFP'nin haberine göre Paris'te İbrani devleti ile "Hamas" arasında bir ateşkese varılması için çaba sarf ediliyor.

BM'nin en yüksek yargı organı olan ve kararları yasal olarak bağlayıcı olmakla birlikte yaptırım mekanizması bulunmayan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in mayıs ayı başında bölgeye kara harekâtı başlatmasından beri kapalı olan Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısını açık tutmasına hükmetti.

İsrail, "Refah bölgesinde Filistinli sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına neden olabilecek yaşam koşullarına yol açacak askeri operasyonlar gerçekleştirmediğini ve gerçekleştirmeyeceğini" belirtti.

Hamas ise mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı, ancak kararın "sadece Refah vilayetini değil tüm Gazze Şeridi'ni kapsamasını" beklediğini ifade etti.

 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor (EPA)

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor (EPA)

Mahkemenin cuma günü aldığı kararın ardından, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı ve İsrail ordusu ile Hamas'ın silahlı kanadı arasındaki çatışmalar devam etti.

Filistinli tanıklar ve AFP ekipleri, İsrail'in bugün Refah (güney) ve Deyr el-Belah'a (merkez) saldırılar yaptığını bildirdi.

Deyr el-Belah'taki şiddet olayları nedeniyle yerinden edilen Gazzeli bir Filistinli olan Um Muhammed AFP’ye konuştu. Muhammed "Mahkemenin kararının İsrail'e bu imha savaşına son vermesi için baskı yapacağını umuyoruz, çünkü burada hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

AFP'ye konuşan Muhammed Salih ise "İsrail kendisini yasaların üstünde gören bir devlet, dolayısıyla ateşin ya da savaşın güçten başka bir şeyle durdurulabileceğini sanmıyorum" görüşünü dile getirdi.

Filistin El Aksa televizyonu bugün, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nın kuzeyinde bir evi hedef alması sonucu dört kişinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı'nın haberine göre, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik savaşında ölen Filistinlilerin sayısının 35 bin 857 kişiye, yaralıların sayısının ise 80 bin 11 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.