Rusya ‘Üç günde Kiev’i alırız’ demişti: Ukrayna Savaşı’nda birinci yıl doldu

Rusya'nın Ukrayna topraklarında yürüttüğü yasa dışı ilhak, bir yıldır devam ediyor. Dünya vatandaşları, örgütler ve liderler, Rusya'ya savaşa son vermesi çağrısında bulunuyor.

Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı başlattığı savaşta bir yıl geride kaldı. 24 Şubat 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in talimatıyla başlayan savaş, özellikle Donetsk bölgesinde şiddetli şekilde devam ediyor.

İşgalin birinci yıldönümünde, dünyanın her yerinden savaşa son verme çağrıları yükseldi. Birçok uluslararası örgütün yanı sıra dünya liderleri de savaşa son verilmesini istedi. Birçok ülkede savaş karşıtı gösteriler yapılırken, düzinelerce kent anma etkinliklerine sahne oldu.

NATO, Ukrayna için desteğini yineledi

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) tarafından savaşın birinci yıldönümüne dair yapılan , şu ifadeleri kullandı: “Rusya’nın, onlarca yılda meydana gelen Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik en büyük tehdit olan Ukrayna’ya karşı giriştiği acımasız savaşın bir yılını üzüntüyle anarken, Müttefikler olarak uluslarını, topraklarını ve ortak değerlerimizi kahramanca savunan Ukrayna hükümeti ve halkıyla dayanışmamızı bir kez daha dile getiriyoruz. Kaybedilen hayatları saygıyla anıyor ve Ukrayna’nın yerleşim bölgeleri ile sivil ve enerji altyapısı da dahil olmak üzere Rusya’nın yasadışı savaşının yol açtığı trajik insan ıstırabı ve yıkımından üzüntü duyuyoruz.”

Rusya’nın işgaline karşı savunmada olan Ukrayna’ya siyasi ve pratik desteğin artırılacağını ve Ukrayna’nın galip gelmesine yardımcı olmak için desteğin sürdürüleceğini ifade eden NATO’nun açıklamasında; “Uluslararası hukukun ve BM Sözleşmesinin açık bir ihlali olan bu savaşın tüm sorumluluğunu Rusya taşımaktadır. Rusya’nın eylemleri AGİT ilkelerini ve taahhütlerini hiçe saymakta ve uluslararası güvenlik ve istikrar ile kurallara dayalı uluslararası düzeni ciddi şekilde baltalamaktadır. Rusya’yı Ukrayna ile yapıcı bir şekilde inandırıcı müzakerelerde yer almaya çağırırken, Rusya adil ve kalıcı bir barış için içten bir açıklık göstermemiştir. Rusya üzerinde koordineli uluslararası baskıyı sürdürmekte kararlıyız. Rusya’nın savaşına aktif olarak olanak tanıyan Belarus dahil herkesi kınıyoruz” denildi.

Savaşın aynı zamanda küresel güvenliği de tehdit ettiğini belirten NATO, “Rusya’nın enerji şantajı, küresel gıda arzı üzerindeki etkisi, kötü niyetli iki yüzlü faaliyetleri, dünya çapında yürüttüğü dezenformasyon kampanyası ve sorumsuz nükleer söylemleri Rusya’nın uluslararası normları ve dünyadaki milyarlarca insanın refahını hiçe saydığını açıkça gösteriyor” diye ekledi.

Avrupa–Atlantik bölgesinin tamamında barış, güvenlik ve istikrar için çaba gösterilmeye devam edileceğini vurgulayan açıklamada, “Rusya’nın cesur Ukrayna halkının kararlılığını kırma çabaları başarısızlıkça sonuçlanıyor. Aradan geçen bir yıla rağmen, Ukraynalılar özgürlük ve bağımsızlık için yiğitçe savaşıyorlar. Biz de onların yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

Guterres: Savaş, küresel krizlere odaklanılmasının önüne geçiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının birinci yılına ilişkin dün (23 Şubat) yaptığı açıklamada, işgalin insanlığın kolektif vicdanına hakaret olduğunu belirtti.

Guterres, işgalin BM Sözleşmesine de uluslararası hukuka da aykırı olduğunu vurgulayarak, “Bu savaş bölgesel istikrarı tehdit ediyor, küresel gerilim ve ayrılıkları büyütüyor, küresel krizlere odaklanmamızın önüne geçiyor” dedi.

Savaş boyunca nükleer silah kullanımının ima edilmesinin büyük bir tehdit olduğunu belirten BM lideri, “Uçurumun kenarından geri dönmeliyiz” diyerek nükleer silah kullanımına yönelik tehditlere son verilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, “Bunlara göz yummak krizi sadece derinleştirecektir. Antlaşmamızda yer alan prensipleri tahrip edecektir” diye konuştu. 

Dünyadan Ukrayna’ya destek mesajları

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı işgalinden bu yana bir yıl sonra, NATO olarak Ukrayna halkının yanındayız. Bağımsız bir ulus olarak galip gelmeniz için her ihtiyacınızda sizi destekleyeceğiz. Size güç diliyorum. Size cesaret diliyorum. Size başarı diliyorum. Ve Size zafer diliyorum” dedi.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan paylaşımda, Ukrayna’ya destek mesajı verildi. Komisyon, “Bugün, Rusya’nın Ukrayna’yı geniş ölçekte acımasızca işgal edişinin birinci yılını anıyoruz. Ancak Rusya’nın yol açtığı ölüm ve yıkıma karşı Ukrayna’nın 365 günlük cesur direnişini de anıyoruz. Ukrayna özgür olacak ve biz de ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, savaşın yıldönümüne dair yaptığı konuşmada, “Ukrayna, özgürlük arayışında asla pes etmeyecek bir ulusun cesaretinin bir kanıtıdır. Ukrayna galip çıkacak çünkü Ukraynalılar ne korkacak ne de geri adım atacak. Ve çünkü Avrupa ve ortakları ve müttefikleri taviz vermeyecek” diyerek Ukrayna’ya desteğini dile getirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı paylaşımda “Bir yıl önce, tarih durma noktasına geldi. Rusya, Ukrayna’yı acımasızca işgal etti. Akıl almaz, insanlığa sığmaz 365 gün. Ancak Ukrayna dimdik ayakta. Avrupa, kazanmak ve yeniden inşa etmek için Ukrayna’nın yanında. Kabus sona ermeli” ifadelerini kullanarak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba‘ya desteğini iletti.

Zelenski’den savaşın yıldönümü mesajı: Yenilmedik

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın yıldönümünde Ukrayna halkına seslendi. Geçen sene savaşın ilk gününde 67 saniyelik bir açıklama ile Ukrayna halkına hitap ettiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Zelenski, “24 Şubat 2022 böyle başladı. Hayatımızın en uzun günü. Modern tarihimizin en zor günü. O gün erken kalktık ve o zamandan beri de uyuyamadık” dedi.

Savaşın Ukrayna’da birçok şeyi ve birçok ailenin kaderini değiştirdiğine değinen Zelenski, “Savaş birçok ailenin kaderini değiştirdi. Ailelerimizin tarihini yeniden yazdı. Gelenek ve göreneklerimizi değiştirdi. … Aslında geçen yıl her Ukraynalı bir yakınını kaybetti. Bir baba, bir oğul, bir erkek kardeş, bir anne, bir kız, bir kız kardeş, yakın bir arkadaş, meslektaş, komşu, bir tanıdık” diye konuştu.

Ukrayna’nın karşı saldırılar ile geri aldığı bölgeleri hatırlatan Zelenski, “Ağustos, işgalcilerin tek bir Ukrayna şehrini bile almadığı ilk aydı. Denazifikasyonla ilgili tehditler ve ültimatomların yerini iyi niyet jestleri aldı. Ve o zaman zaferimizin kaçınılmaz olduğunu hissettik” şeklinde konuştu.

Zelenski ayrıca Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde yaşayan Ukraynalılara da seslenerek ‘öyle ya da böyle’ tüm toprakların özgürleştirileceğini belirterek, “Şu anda geçici işgal altında olan vatandaşlarımız, Ukrayna sizi terk etmedi, sizi unutmadı. Savaşacağız ve tutsak askerlerimizin her birini geri getireceğiz. Sürekli büyük füze saldırılarına ve elektrik kesintilerine rağmen bu zaferin ışığını görüyoruz” dedi. Zelenski, Ukrayna’nın tüm tehditlere karşı koymaya devam ettiğini belirterek, “Yenilmedik. Ve bu yıl zafer kazanmak için her şeyi yapacağız!” dedi.

BM, Rusya’nın hak iddialarını reddetti

BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan karar tasarısını kabul etti. Rusya’nın Ukrayna’daki askerlerini çekmesi ve savaşı durdurması da istendi.

141 ülke önergenin lehine oy kullanırken, 32 ülke çekimser kaldı. Rusya dahil yedi ülke ise karşı oy kullandı.

Büyük çoğunluk tarafından kabul eden önerge, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteği yineledi ve Rusya’nın hak iddialarını da reddetti.

Dünyanın birçok kentinden barış çağrıları yükseldi

Rusya’nın bir yıl önce başlattığı Ukrayna işgali, dünyanın çeşitli yerlerinde protesto edildi ve savaş süresince hayatını kaybedenler anıldı. Birçok ülkede başkentlerde bir araya gelen insanlar barış çağrısında bulundu.

Ukrayna’da Kiev ve Lviv kentlerinde düzenlenen anma gösterilerinin yanı sıra Berlin, Paris, Brüksel, Londra, New York, Sofya, Krakow ve Sydney kentlerinde düzenlenen etkinliklerde barış çağrıları yapıldı.

Savaşın bir yılında neler yaşandı?

Putin, geçen yıl 24 Şubat’ta sabahın erken saatlerinde televizyondan “Ukrayna’da özel askeri operasyon” başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı başladı.

Başlattığı “özel askeri operasyonun” gerekçesini anlatan Putin, sözde ayrılıkçı yönetimlerin Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduğunu belirtti. Putin, “Operasyonun amacı 8 yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşları da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” dedi.

RUS ASKERLERİ ÜÇ TARAFTAN UKRAYNA’YA GİRDİ

Rus askeri birlikleri, Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinden Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgelere, aynı anda Rusya sınırından Harkiv, Sumi ve Çernigiv bölgelerine, Belarus üzerinden Çernobil bölgesine giriş yaptı.

Kırım üzerinden de Herson ve Melitopol bölgelerine doğru asker çıkaran Rus ordusu, hava ve karadan asker sevk ettiği Kiev’i kuşatma altına aldı.
Rus ordusu, 28 Şubat’ta, nükleer ve hipersonik silahlarını içeren stratejik caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirdi.

KİEV VE ÇERNİGİV BÖLGELERİNDEN ÇEKİLME

Savaşın ikinci ayında Kiev ve Çernigiv bölgesinden Rus askerleri geri çekildi. Kiev yönetimi, birkaç gün sonra Rus askerlerinin çekildiği Buça ve İrpin şehirlerinde Rusya’yı katliam yapmakla suçladı. Rusya, iddiaların provokasyon olduğunu savundu.

Ardından Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda 50’den fazla kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirini suçladı.
Ruslar, ilk aylarda Berdyansk ardından Mariupol şehirlerini kontrolü altına alarak Ukrayna’nın Azak Denizi ile bağlantısını tamamen kesti.

SAVAŞ, UKRAYNA’NIN DOĞUSUNA KAYDIRILDI

Nisanda Ukrayna’nın doğusuna yoğunlaşan Ruslar, “Donbas’ı özgürleştirmek” amacıyla Donetsk ve Luhansk bölgesindeki bazı yerleşim yerlerini ele geçirdi ancak çok büyük ilerleme sağlayamadı.

Rus ordusu, Ukrayna’daki stratejik hedeflere yönelik sık sık uzun menzilli, yüksek hassasiyetli füzeler kullandı. ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya silah desteğini artırdı. Rus ordusunun Ukrayna topraklarındaki ilerleyişi durma noktasına geldi.

Ukrayna güçleri de Rus ordusunun kontrolüne giren şehir merkezlerine saldırılar düzenlemeye devam etti. Rus ve Ukrayna ordusunun karşılıklı saldırılarında sivil kayıplar yaşandı.

RUS AMİRAL GEMİSİ ‘MOSKOVA’ BATIRILDI

Ukrayna, 13 Nisan’da Karadeniz’de Rus Karadeniz Filosu‘na ait “Moskova” isimli amiral gemisini vurduğunu duyurdu. Rus tarafı, geminin çıkan yangın sırasında gövdesinde mühimmat patlaması sonucu hasar aldığını ve battığını açıkladı.

YILAN ADASI’NDAN ÇEKİLME

Liman şehirleri Odessa ve Mikolayiv bölgelerini de hedef alan Rusya, Karadeniz‘de stratejik konuma sahip Yılan Adası’nı ele geçirdi. Haziran sonunda Rusya, adadan çekildiğini açıkladı. Ukrayna ise Rus askerlerini adadan çıkardıklarını bildirdi.

Öte yandan, Odessa açıklarına yerleştirilen mayınlar, zamanla koparak rüzgar ve akıntının etkisiyle Karadeniz’e dağıldı.

HARKİV BÖLGESİ, YENİDEN KİEV’İN KONTROLÜNE GEÇTİ

Ukrayna’nın kuzeyindeki Sumi ve çevresi, haziranda yeniden Kiev yönetiminin kontrolüne girdi.

Güç toparlayan Ukrayna ordusu, eylülde ülkenin ikinci büyük şehri Harkiv’de saldırı düzenine geçtiğini duyurdu. İzyum, Balakliya ve Kupyansk gibi büyük şehirlerin yanı sıra 300’den fazla yerleşim biriminin kontrolü Kiev yönetimine geçti. Rusya, bu bölgelerden çekildiğini açıkladı.

Zelenskiy, ordusunun karşı saldırıya geçtiği dönemde yaklaşık 6 bin kilometrekare toprağın Ruslardan alındığını söyledi.

Zelenskiy’in verdiği son bilgilere göre ise savaş boyunca Rus güçlerince ele geçirilen 1800’den fazla yerleşim yerinde Ukrayna kontrolü tekrar sağladı.

RUS SİYASET UZMANI DUGİN’İN KIZINA BOMBALI SALDIRI

Rusya’nın tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin‘in kızı Darya Dugina, 20 Ağustos’ta Moskova‘da bulunduğu arabanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), olayın arkasında Ukrayna özel servislerinin olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

RUSYA’DA KISMİ SEFERBERLİK İLANI

Putin, 21 Eylül’de kısmi seferberlik ilan etti. Seferberlik yoluyla 300 bin Rus vatandaşı, Ukrayna’da savaşmak üzere askerlik hizmetine alınırken çok sayıda insan ülkeyi terk etti.

RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ ESİR DEĞİŞİMİ VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

22 Eylül’de Rusya ile Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesinin yapıldı. Bu kapsamda, Putin’e yakınlığıyla bilinen Ukrayna ana muhalefet partisi lideri Viktor Medvedçuk da Rusya’ya teslim edildi.

DONBAS, ZAPORİJYA VE HERSON’DA REFERANDUM VE İLHAK

Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da eylül sonunda Rusya’ya katılım için sözde referandumlar yapıldı. Yasa dışı referandumlara katılanların çoğunluğu ilhak kararına “evet” dedi.

Referandumların hemen ardından 30 Eylül’de Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine yönelik anlaşmaları imzaladı. Böylece Rusya, Kırım’dan sonra Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini daha yasa dışı ilhak etmiş oldu.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ’NDEKİ TEHLİKE

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ni 4 Mart’ta Ruslar ele geçirdi.

Zaporijya’nın ilhakıyla birlikte Putin, imzaladığı kararnameyle santralin Rusya’ya ait olduğunu duyurdu. Santralin çevresinde sık sık topçu saldırıları yaşandı. Ukrayna ve Rusya, nükleer tehlike doğuran bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

KERÇ BOĞAZI’NDAKİ KIRIM KÖPRÜSÜ’NDE PATLAMA

Rusya ile Kırım arasında yer alan köprüdeki kamyonda 8 Ekim’de meydana gelen patlama sonucu üç kişi hayatını kaybetti ve köprüde büyük hasar meydana geldi. FSB, patlamayla ilgili sekiz kişiyi gözaltına aldı.

Putin’in 2018’de resmi açılışını yaptığı ve “Kırım” ismiyle de anılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması dolayısıyla Rusya için stratejik öneme sahip.

SİVASTOPOL’DA RUS DONANMASINA SALDIRI

Ukrayna’nın, Sivastopol‘da 29 Ekim’de Rus donanmasına yönelik saldırı düzenlediği bildirildi.

Rusya, saldırıda zarar gören gemilerin tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığını belirtti.

DOĞAL GAZ BORU HATLARINA YÖNELİK SABOTAJLAR

Ekim ayında Avrupa’ya doğal gaz sağlayan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajlar sonunda sızıntıların meydana geldiği açıklandı.

UKRAYNA’NIN ENERJİ ALTYAPISINA YÖNELİK FÜZE SALDIRILARI

Kırım Köprüsü‘ndeki patlamanın ardından Rusya, Ukrayna’daki füze saldırılarını arttırdı. Özellikle ülkenin enerji altyapısını hedef alan Rus ordusunun saldırılarının ardından ülke genelinde elektrik kesintileri başladı.

POLONYA’DAKİ FÜZE KRİZİ

NATO üyesi Polonya‘ya 15 Kasım’da füze düşmesi, tüm dünyanın dikkatini buraya çekti. Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Füzenin Rusya’ya ait olduğu iddia edildi. Rusya, suçlamaların kasıtlı provokasyon olduğunu duyurdu. NATO ve Pentagon da füzelerin Rusya’ya ait olduğunu teyit etmedi.

Füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiği ortaya çıktı.

TAHIL ANLAŞMASI UZATILDI

Rusya, “Kırım Köprüsü ve Sivastopol deniz üssüne Ukrayna’nın saldırısını” gerekçe göstererek tahıl anlaşmasını askıya almak istedi ancak 19 Kasım itibarıyla anlaşma 120 gün süreyle uzatıldı.

Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı 14 milyon tonu geçti. Erdoğan ve Putin, fakir ülkelere gübre ve tahıl gönderilmesi konusunda anlaştı.

RUSYA’NIN İÇ BÖLGELERİNDEKİ ASKERİ TESİSLERE UKRAYNA SALDIRISI

Ukrayna, 5 Aralık’ta Rusya’nın Ryazan bölgesindeki Dyagilevo ve Saratov bölgesindeki Engels askeri havaalanlarına İHA’larla saldırı girişiminde bulundu. Ertesi gün de Kursk kentinde bulunan askeri havaalanındaki petrol depolama tesisine İHA ile saldırı düzenlendi.

YILBAŞINDAKİ SALDIRILAR

Rus ordusu tarafından 2022’nin son günü gece başta Kiev olmak üzere Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson’a hava ve füze saldırıları düzenlendi. Saldırılarda enerji alt yapıları hasar gördü. Rusya, “kendisine yönelik terör saldırılarında kullanılması planlanan” İHA’ların üretim yerlerini vurduklarını duyurdu. Moskova’da stratejik binaların çatılarına savunma sistemleri yerleştirildiği görüntüleri sosyal medyaya yansıdı.

Ukrayna ordusu da yılbaşında Donetsk bölgesinde Makeyevka yakınlarında Rus birliklerinin geçici konuşlandığı bir noktaya ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemiyle saldırdı. Ukrayna 400 Rus askerini öldürdüklerini öne sürerken, Rusya Savunma Bakanlığı 89 askerin saldırıda öldüğünü açıkladı.

Rusya, buna misilleme olarak Kramatorsk‘a yaptıkları saldırıda 600’den fazla Ukrayna askerini öldürdüğünü iddia etti. Ukrayna, iddiayı yalanladı.

NOEL DÖNEMİ RUSYA GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, Ortodoksların Noel döneminde dini törenlere katılabilmesi için Ukrayna’ya ateşkes çağrısında bulundu. Putin, 6 Ocak saat 12.00’den itibaren 36 saatliğine uygulanması için tek taraflı geçici ateşkes ilan etti.

Ukrayna ise ateşkes için önce Rusya’nın ele geçirdiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini bildirerek, ateşkesi dikkate almadı.

OPERASYONUN BAŞINA RUS GENELKURMAY BAŞKANI GETİRİLDİ

Ocak ayı başında Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Ukrayna’daki özel askeri operasyondan sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetlerin başına getirildi. Müşterek Askeri Kuvvetlerin önceki komutanı ve Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin ile Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de Gerasimov‘un yardımcıları olarak atandı.

Bu değişimle birlikte Rusya’nın baharda Ukrayna’da yeni taarruz planları yaptığı değerlendirmeleri yapıldı. Bunun üzerine Ukrayna, Batı’dan tank ve uzun menzilli silah destek talebini artırdı.

SAVAŞTA ÖLÜ SAYISI NET DEĞİL

Eylülde Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin öldüğünü duyuran Rusya, bu hususta hala yeni bir bilgi açıklamadı.

Rus yetkililer, savaş boyunca 61 binin üzerinde Ukrayna askerinin öldüğünü ileri sürerken, Ukrayna da ölen Rus askerlerinin sayısının 145 bini geçtiğini iddia ediyor. Ancak her iki taraf da kendi kayıplarına ilişkin net ve yeni bir açıklama yapmadı.

Savaştaki sivil kayıplara ilişkin her iki taraf da net rakam veremiyor.

BM’YE GÖRE UKRAYNALI MÜLTECİ SAYISI YAKLAŞIK 8 MİLYON

BM verilerine göre, Ukrayna’dan yaklaşık 8 milyon kişi komşu ve Avrupa ülkelerine geçti.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütüne göre, ülke içerisinde yerinden edilen kişilerin sayısı ise 7,1 milyon.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise savaşta 24 Şubat’tan bu yana en az 8 bin 6 sivil yaşamını yitirdi, 13 bin 287 sivil yaralandı.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ KESİLDİ

Savaş devam ederken Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkes sağlanması için 3’ü Belarus, biri Türkiye‘de olmak üzere 4 defa yüz yüze müzakere yaptı.

Belarus’ta her iki taraf sadece çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları konusunda anlaşabildi.

İstanbul’da 29 Mart’ta yapılan müzakereler sonucunda Ukrayna tarafı, Rus tarafına gelecekteki olası yazılı anlaşmanın ilkelerini teslim etti, anlaşmaya çok yaklaşıldı.

Ancak Buça’daki iddialardan sonra görüşmeler kesildi. 17 Mayıs’ta Ukrayna tarafı, ülkedeki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını duyurdu.

BATI, SAVAŞ NEDENİYLE RUSYA’YA YAPTIRIMLAR UYGULAMAYA BAŞLADI

Savaşın siyasi ve sosyal etkileriyle birlikte ekonomik alanda alınan Rusya’ya yönelik yaptırım kararları, tüm dünyada doğrudan veya dolaylı olarak etkisini gösterdi.

AB üyesi ülkeler, ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracatın kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda yeni yaptırımlar belirledi.

AB, savaş boyunca Rusya’ya karşı 9 yaptırım paketi kabul ederek, 1386 kişi ve 171 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısıyla pek çok sektörde dünyada önde gelen 1000’in üzerindeki uluslararası şirket, boykot amacıyla Rusya’yı terk etti veya faaliyetlerini kısıtladı.

AB, Rus petrol ve doğal gazına yönelik tavan fiyat uygulaması kararı aldı, karara bazı diğer Batı ülkeleri de katıldı. Rusya da bu kararlara karşı yaptırımlarla cevap verdi.

Kaynak: Yeşil Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.