BURSA ARENA / Haber Merkezi
Geçen yılın son günlerinde Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını neredeyse tüm ülkelere yayılmış durumda. Dünyanın en önemli gündemi olmaya devam eden salgınla ilgili aşı bulma çalışmaları sürerken, virüsün izlediği seyir ve oluşturduğu etki de ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. ABD'de yayımlanan bir araştırma, virüs kaynaklı enfeksiyonların yüzde 95'inin belli bir sıcaklık aralığında olan ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekiyor.
Araştırmayı yapan JP Morgan, gelişmekte olan ülkelerdeki düşük enfeksiyon oranıyla ilgili, henüz 'çözülememiş bir durum' nitelendirmesinde bulunuyor. Brezilya, Arjantin, Tayland, Hindistan, Filipinler gibi gelişmekte olan pazarlar olarak adlandırılan ülkelerde özellikle ilk günlerde enfeksiyon sayısının çok az olduğu belirtilen araştırmada, aynı tarihlerde gelişmiş olan İtalya, Almanya, İngiltere ve Fransa'da çok daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
Çevre ve iklim etkisi var mı?
Araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise coğrafi bölgelere göre oldukça değişkenlik gösteren enfeksiyon oranları. Çevre ve iklim faktörlerinin virüsün yayılmasına etki edip etmediği üzerinde hala bir takım çalışmaların devam ettiği belirtilen araştırmada, 5 Nisan tarihli verilere göre enfeksiyon oranlarının yüzde 95'inin 22.5°N ile 57.5°N enlemleri arasında görüldüğüne dikkat çekiliyor.
Söz konusu enlemler arasında dünya nüfusunun yüzde 59'u yaşıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi ile NASA verilerinin kullanıldığı araştırmaya göre ayrıca, ocak-mart döneminde rapor edilen enfeksiyonların yüzde 90'ı hava sıcaklığının -5 ile 15 derece arasında değiştiği, nem oranının ise 0 ila 8 gram olduğu yerlerde görüldü.
Araştırmada ayrıca gelişmiş ülkelerde nisan ayında enfeksiyon oranlarında düşüş olacağı beklentisi yer alıyor. (Euronews)