İsrail yönetimi, Hıristiyanları da kızdırdı: Koordine bir saldırı

Bölgede nüfusun yüzde 2'sinden azını oluşturuyorlar.

İsrail'deki kiliselerin liderleri, kendilerinden vergi almak isteyen yetkilileri "Kutsal Topraklardaki Hıristiyan varlığına karşı koordine bir saldırıyla" suçluyor. 

Yetkililer durumun tamamen finansal bir mesele olduğunu savunurken kiliseler yüzlerce yıldır süren statükoyu bozma çabasının İsrail ve Batı Şeria'da Hıristiyanlığa yönelik artan tahammülsüzlüğü gösterdiğini öne sürüyor.

Bu hafta Başbakan Binyamin Netanyahu'ya mektup yazan Katolik, Rum ve Ermeni kiliselerinin liderleri, vergi ödemezlerse kanuni yaptırımlarla karşılacaklarını belirten bildirimleri dört farklı belediyeden aldıklarını söyledi:

Bu çabaların Kutsal Topraklardaki Hıristiyan varlığına karşı koordine bir saldırı anlamına geldiğine inanıyoruz. Bu dönemde tüm dünya ve özellikle Hıristiyan dünyası İsrail'deki olayları durmaksızın izlerken bir kez daha kendimizi yetkililerin Kutsal Topraklardaki Hıristiyan varlığını uzaklaştırmak isteme çabasıyla uğraşırken buluyoruz.

İsrail ve Filistin topraklarındaki nüfusun yüzde 2'sinden azını Hıristiyanlar oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre İsrail'de 182 bin, Batı Şeria ve Kudüs'te 50 bin, Gazze'deyse 1300 İsevi yaşıyor. 

Kutsal Topraklarda kayda değer büyüklükte toprakları olan kiliseler, çok uzun zamandır emlak vergisi ödememelerini okul, hastane ve yaşlı bakım evleri gibi devlete de yararı dokunan hizmetleri karşılamalarıyla gerekçelendiriyor. 

Remle, Nasıra, Tel Aviv ve Kudüs belediyelerinin son aylarda gönderdiği mektuplarsa uzun süredir süren tartışmayı bir kere daha gün yüzüne çıkardı. 

2018'de Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi İsrail'in vergi talebini protesto amacıyla kapatılmıştı.

Kamuoyunun da tepki göstermesiyle Netanyahu hızlıca geri adım atmıştı. 

Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği III. Theophilos, 25 Şubat'ta aldıkları kapatma kararından 28 Şubat'ta vazgeçtiklerini açıklarken şu ifadeleri kullanmıştı:

İsrail Başbakanı'nın, Kudüs Belediyesi'nin kilise ve taşınmazlarını vergiye bağlama şeklindeki zalim planını dondurma kararı üzerine, protesto amacıyla üç gün boyunca kapatılan Kutsal Kabir Kilisesi yarın kapılarını açacak.

Şarku'l Avsat, Independent Türkçe, AP, Agos

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.