BURSA ARENA / Haber Merkezi
Rus işgali altındaki Kırım’da, 16 Mart 2014 tarihinde kamuflajlı Rus askerlerinin silahlarının gölgesi altında göstermelik bir sözde referandum düzenlendi. Rusya tarafından “Kırım sakinlerinin iradesinin tecellisi” olarak adlandırılan sözde referandum uluslararası toplum tarafından tanınmadı.
16 Mart 2014 tarihinde kamuflajlı Rus askerlerinin silahlarının gölgesi altında göstermelik bir referandum düzenlendi. Ukrayna, sözde referandum daha yapılmadan önce oy kullanımını yasa dışı ve anayasaya aykırı olarak kabul etti. 15 Mart 2014 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, sözde referandumun “geçersiz” olarak ilan edilmesini öngören kararı inceledi. Ancak bu karar, Rusya tarafından bloke edildi. Venedik Komisyonu, Avrupa Birliği ve ABD, yasa dışı yapılan sözde referanduma karşı çıktı, Kırım Tatarları boykot etti.
İşgalciler, sözde referanduma katılım oranının yüzde 84,17 olduğunu ileri sürerken, seçmenlerin yüzde 96,57’sinin “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için” oy kullandığı, yüzde 2,66’sının ise yarımadanın Ukrayna’ya bağlı özerklik statüsü için oy verdiği iddia edildi.
Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, sözde referanduma gerçek katılım oranının yüzde 30-50 civarında olduğunu, Kırım Tatarlarının yüzde 99’unun ise oy kullanmadığını bildirmişti. Ardından, 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, dönemin sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol’ün iki ayrı birim olarak “Rusya’ya bağlanmasına” ilişkin anlaşma imzaladılar.
UKRAYNA: KIRIM ÖZERK CUMHURİYETİ VE SİVASTOPOL ŞEHRİ UKRAYNA’NIN AYRILMAZ PARÇASIDIR
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 7 yıl önce işgal edilen Kırım’da Rus askerlerinin silahları altında düzenlenen sözde referandum ile ilgili açıklama yayımladı. 16 Mart 2014’te Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın statüsünün zorla değiştirilmesini gizlemek amacıyla Ukrayna’ya ait yarımadada sözde referandum düzenlediği belirtilen açıklamada, “Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri, Ukrayna topraklarının ayrılmaz bir parçasıydı ve öyle olmaya devam ediyor. Devletimiz bu işgali asla tanımayacak ve yarımadadaki egemenlik haklarını yeniden tesis etmek için her türlü diplomatik, siyasi ve hukuki önlemi alacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığının yayımladığı açıklamanın tam metni şu şekilde:
16 Mart 2014’te Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, yarımadanın statüsünün zorla değiştirilmesini gizlemek amacıyla sözde referandum düzenledi. Bu sahte ‘referandum’ yapılmadan iki hafta önce, Rus Silahlı Kuvvetleri aslında bir silahlı saldırı eylemiyle Ukrayna’nın yarımadasını işgal etti.
Rusya tarafından işlenen yasa dışı silahlı saldırı, işgal, sözde referandum ve Kırım’ı ilhak etme teşebbüsü, uluslararası hukukun ilke ve normlarının, özellikle BM Şartı ve Avrupa’da Güvenlik ve İşbirliği Konferansı Nihai Senedi’nin ağır ihlalleridir. Bu nedenle, Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilmiş yarımadanın topraklarında gerçekleştirilen herhangi bir faaliyet gayrimeşru ve dolayısıyla geçersiz olmakla birlikte Ukrayna tarafından tanınmıyor.
Ukrayna Tarafı, dünya toplumunun tüm üyelerinin, BM GK’nun 68/262 ‘Ukrayna’nın Toprak Bütünlüğü’ kararında yansıtılan Rusya’nın silahlı saldırganlığının neden olduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin statüsündeki değişikliği tanımama yükümlülüğünü vurgulamayı gerekli görmektedir.
Kırım meselesi dünya gündeminin üst sıralarında tutulmalı uluslararası toplumun ise daha koordineli çabalarına ihtiyaç vardır. BM, Avrupa Konseyi, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlar ve örgütler, Rusya’yı işgali durdurmaya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya ve insan hakları ihlallerini gidermeye çağıran bir dizi belgeyi kabul ettiler.
Ukrayna, Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgaline anında yanıt vermek ve yarımadanın işgalini ortadan kaldırmak için yeni bir uluslararası istişare ve koordinasyon formatı olan Kırım Platformu’nun kurma çalışmalarını başlattı. Kırım Platformu hem hükümet hem de hükümet dışı olmak üzere çok sayıda boyut içermektedir. Kırım Platformu’nun açılışı 23 Ağustos 2021’de Kyiv’de yapılması planlanıyor.
Rusya Federasyonu tarafından geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri, Ukrayna topraklarının ayrılmaz bir parçasıydı ve öyle olmaya devam ediyor. Devletimiz bu işgali asla tanımayacak ve yarımadadaki egemenlik haklarını yeniden tesis etmek için her türlü diplomatik, siyasi ve hukuki önlemi alacaktır.
QHA