Güney Kafkasya’da söz sahibi olmak isteyen Fransa, Ermenistan'ı silahlandırmaya ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. York Üniversitesi Doktora Araştırmacısı Burak Çalışkan, bölgede jeopolitik bir mücadele içinde olan Fransa’nın Ermenistan’ı silahlandırma politikasını Kırım Haber Ajansı (QHA) için değerlendirdi.
Ülke siyasetinde etkili bir Ermeni lobisine sahip olan Fransa’nın, 2020’de gerçekleşen İkinci Karabağ Savaşı’nın ardından Ermenistan’a yoğun şekilde destek verdiğini söyleyen Çalışkan, “Fransa’nın Ermenistan’a siyasi ve ekonomik desteğinin arkasında birkaç husus oldukça dikkat çekicidir.” dedi.
Çalışkan, bu hususlardan ilkinin Rusya’nın bölgede zayıflayan nüfuzu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
Bağımsızlığın ardından Rusya’nın bir uydusu gibi hareket eden Ermeni yöneticilerin aksine Paşinyan, Erivan’ın Moskova’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışmaktadır. Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütüne (KGAÖ) Ermenistan'ın katılımını askıya alan Paşinyan, Fransa ve ABD gibi ülkeleri askeri eğitim için ülkeye davet etmiştir. Avrupa Birliği ile de yakın ilişki kurmak isteyen Ermenistan’ı Fransa desteklemektedir.
“FRANSA, TÜRKİYE’NİN AFRİKA’DA ARTAN ETKİSİNDEN RAHATSIZ”
Çalışkan, diğer hususu ise “Arap isyanlarının ardından Türkiye’nin Afrika’da artan etkisinden rahatsız olan Fransa’nın, jeopolitik bir karşılık olarak Güney Kafkasya'daki yeni denklemde bir rol kazanmaya çalışmasıdır.” ifadeleriyle açıkladı.
“FRANSA, GÜNEY KAFKASYA’DAKİ JEOPOLİTİK DENKLEMDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMAYA ÇALIŞIYOR”
Bu sebepten dolayı Ermenistan’ın Batı yanlısı dış politika açılımına en fazla destek veren ülkenin Fransa olduğunu kaydeden Çalışkan sözlerine şöyle devam etti:
İki ülke arasında çeşitli güvenlik anlaşmaları ve askeri yardımlar konusunda görüşmeler gerçekleşmiştir. Bu yakınlaşma, Fransa'nın açıkça Azerbaycan karşıtı bir siyaset izlemesine ve kısa sürede Bakü-Paris ilişkilerinin bozulmasına neden oldu. Bir anlamda Fransa, Güney Kafkasya’daki jeopolitik denklemde önemli bir rol oynamaya çalışmıştır.
Şerife Beyza Satılmaz / QHA ANKARA