Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybedenleri anarak, Kırım'ın Ukrayna'ya iadesinin uluslararası hukukun bir gereği olduğunu vurguladı.

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 4. Liderler Zirvesi, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşiyor.

Hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alınıyor.

Zirveye gönderdiği video mesajla katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına yönelik desteği yinelerken, Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiğini belirtti.

"KIRIM TATAR TÜRKÜ SOYDAŞLARIMIZ DIŞ POLİTİKAMIZIN ÖNCELİKLERİ ARASINDA"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiği video mesajında, "Bu seneki zirve, Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıl dönümüne denk geliyor. Ana vatanlarından zorla çıkarılan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın maruz kaldıkları trajedinin acısı 80 yıldır dinmemiş, yaraları kapanmamıştır. Türkiye'nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım'ın ilhakı, yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir. Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliğinin ve esenliğinin temini de dış politikamızın öncelikleri arasında yer alıyor." ifadelerine yer verdi.

"TÜM KIRIM TATAR SOYDAŞLARIMIZIN BİR AN EVVEL ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞMALARINI BEKLİYORUZ"

"Ukrayna hükûmetinin Kırım Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiği hukuki düzenlemelerden duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum." diyen Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Önümüzdeki dönemde, Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiştirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceğine inanıyorum. Kırım Tatar Türkleri, kendi ana vatanlarında hür olarak, güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahiptirler. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in yaklaşık üç yıllık esaretin ardından haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Asan ve Aziz Ahtemov kardeşler dahil, tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz. Savaşın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde, adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir.

Erdoğan mesajında son olarak, Kırım Platformu bünyesinde yürütlen çalışmaların; Kırım'da, Ukrayna'da ve bölgede barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamasını temenni ederek, "Sürgün edilişlerinin 80. yıl dönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum." dedi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.