Çin zulmü devam ediyor: Uygur Türkü 6 gazeteci daha hapse atıldı

Sürgündeki Uygur Türkü gazeteci Kasım Kaşgar'ın Doğu Türkistan'daki meslektaşları, gazeteciyle olan bağlantıları nedeniyle Çin yönetimi tarafından hapse atıldı.

Uygur diasporasının araştırmalarına göre, Doğu Türkistan'da hapse atılan Uygur Türkü gazetecilerin sayısı, Çin'in bölgede tutukladığı gazetecilerin yüzde 44'ünü oluşturuyor. Çin'in 2023 yılında hapse attığı 100'den fazla Uygur Türkü gazeteciden hâlâ haber alınamıyor.

Uygur Türkü 6 gazeteci daha hapse atıldı

6 ARKADAŞI HAPSE ATILDI

ABD'de yaşayan Uygur Türkü gazeteci Kasım Kaşgar'ın Doğu Türkistan'daki meslektaşlarının, gazeteci ile olan bağlantıları nedeniyle Çin yönetimi tarafından hapse atıldığı öğrenildi. Kaşgar konuya ilişkin Amerikan Sesi Radyosuna 6 Haziran 2024 tarihinde verdiği demecinde Doğu Türkistan'daki meslektaşlarından Mirkamil Ahmet, Semet Ababekri, Abdukadir Rozi, Mehmut Abdukeyum ve Akber Osman'ın suçsuz yere hüküm giydiğini bildirdi.

SUÇSUZ YERE 7 YIL HÜKÜM GİYDİ

Kaşgar ayrıca Çin yönetimi tarafından haksız yere suçlanan meslektaşlarının her birinin en az 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Kaşgar, Çin hükûmetinin nadiren böyle bir bilgiyi kamuoyuyla paylaştığını ve kesin suçlamaların ne olduğunun belirsiz olduğunu aktardı.

ÇİN YÖNETİMİ KAŞGAR'A CASUSLUK YAPMASI İÇİN TEKLİFTE BULUNDU

Öte yandan Çin yönetimi daha önce Kaşgar'a, Çin'in Devlet Güvenlik Bakanlığı istihbarat örgütü için muhbir olması ve istihbarat örgütüne casusluk yapması için teklifte bulunmuş ancak Kaşgar bu talebi reddetmişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.