BURSA ARENA / Haber Merkezi
Çince faaliyet gösteren bir internet sitesinde önceki ay yayımlanan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” isimli skandal makalenin ardından, benzer bir makale de Kırgızistan hakkında çıktı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin, yayılmacı ve emperyal politikalarının bir sonucu olan bu yayınlar, akıllara Pekin yönetimi, “Kazakistan ve Kırgızistan’ın topraklarına göz mü dikti?” sorularını getirdi.
Hindistan merkezli WİON haber ajansı tarafından hazırlanan haberde, uzun yıllardır Güney Çin Denizi ve Everest’in büyük bir bölümünde hak iddia etmesinin yarattığı tartışmalı bölgeler ve sınır sorunlarının ardından Çin yönetiminin, şimdi de komşuları Kazakistan ve Kırgızistan’a yönelik yayılmacı politikalar güttüğüne işaret edildi.
ÇİN YÖNETİMİNİN YAYILMACI POLİTİKALARININ SONUCU!
Habere göre, Çin’in en büyük mobil içerik platformlarından, 750 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan Pekin merkezli Toutiao.com isimli internet sitesinde, “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlığını taşıyan bir makale yayımlandı. Makalede, Kırgizistan’ın, Han Hanedanlığı döneminde Çin’in bir parçası olduğu ancak bölgenin sonradan Çarlık Rusyası’nın hakimiyetine geçtiği aktarılıyor.
Bağımsız bir ülke olan Kırgızistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymayan ve her yönüyle Çin’in yayılmacı politikalarını yansıtan Çin merkezli sosyal içerik platformundaki makalenin, Kırgızistan halkı ve Kırgızistan’ın resmi makamları tarafından tepki çekmesi bekleniyor.
KAZAKİSTAN ÇİN’E NOTA VERMİŞTİ
Çin merkezli internet sitelerinin sabıkaları, bununla da sınırlı değil. 15 Nisan 2020 tarihinde, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Xiao”yu bakanlığa çağırarak, kendisine protesto notası vermişti. Verilen notanın nedeni, Çin merkezli bir internet sitesinde yayımlanan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” isimli skandal bir makaleydi.
KIRGIZİSTAN’DA RUS VE ÇİN YAYILMACILIĞI HALKTAN BÜYÜK TEPKİ TOPLUYOR!
17 Ocak 2019’da Bişkek merkez meydanında toplanan kalabalık, Çin vatandaşlarının ülkeye yasa dışı girişine karşı miting düzenlenmişti. Göstericiler, Çinlilerin Kırgızistan’da vatandaşlık alması ve Çinli şirketlerin ülkeye kaçak Çinli işçi taşımasına tepki göstermişti. Ayrıca, aynı dönemde, Kırgızistan’ın Narın şehrinin Atbaşı ilçesinde yer alan Çinli firmaya ait lojistik merkezinin kurulmasına yerel halktan tepki yağmıştı.
Öte yandan, Kırgızistan’da son yapılan seçimlere ilişkin Kırım Haber Ajansında yayımlanan Orta Asya uzmanı Andrey Grozin’in bir makalesinde, Kırgızistan’da Çin ve Rusya karşıtı politik hareketlerin yükselişte olduğu vurgulanmıştı. (QHA / Ö. Cihad Kaya-Ankara)