BURSA ARENA / Haber Merkezi
ALİ KAYBAL / Bükreş
..
Bu defa Bükreş gezi proğramımızın bu 13. bölümünde, Tineretului Gençlik Parkı'ndayız.
TİNERETULUİ GENÇLİK PARKI
Bükreş’in güneyindeki Union Meydanı'na kısa bir mesafede yaklaşık 200 hektarlık bir alana sahip bir park. Şu anda Bükreş streçte en büyük park. Unirii Meydanı'ndan Dimitrie Cantemir Bulvarı'ndan doğrudan erişim sağlanmaktadır.
Parkın tasarımcısı olan mimar Valentin Donose , şehrin güney kesiminde inşa edilen konut birimlerinden nüfusun dinlenmesi ve yeniden yaratılması için geniş bir yeşil alan yaratıldığını düşündü.
Tineretului Park'taki bir tepede, Șerban Vodă str., No. 183, 1928'de açılan Cenuşa Krematoryumu'nun 16 Haziran 2011'den itibaren LMI kodu ile B-II-aA- 21028 tarihi bir anıt olduğunu açıkladı.
Parkın içinde Ioan Kunst Ghermănescu Salonu ( 1974'te açılan , Çok Amaçlı Salonun yeni adı ) kültürel etkinlikler ve spor yarışmaları için yerleştirildi.
Gençlik Parkı krokisi
Calea banerban Voda, Oltenita yolu, Calea Văcărești, Tineretului Bulvarı'ndan girişler ile ulaşım sağlanabilir. Parka hizmet veren metro istasyonları 2 numaralı otobüs hattı üzerindedir ve şu şekildedir: Tineretului ( Piata Unirii'deki ilk istasyon ), Devrim Kahramanları , Constantin Brâncoveanu .
Metrodan çıktığınız zaman ise Parkın giriş yolunu görüyorsunuz.. Bakış açısına göre sağdaki yol Carol parka gider. Soldaki yol ise Gençlik parkın metro yönünden girişidir. Parkın girişi taş döşenmiş ve etrafı ağaçlarla kaplı bir şekilde sizi yoluna alıkor.
Park, eskiden "Valea Plângerii" olarak bilinen bölgede bulunuyor. Şikayet Vadisi, 1940 yılında Bükreş Belediye Fabrikalarına yapılan sözleşme ile 25 yıl sonra bir parka dönüştürülmek üzere verildi ve ardından bir parka dönüştürüldü.
Parkın girişini geçtikten bir müdden sonra ağaçların arasında şato gibi bir yapı gözünüze çarpacaktır. Cenușa (Kül kedisi ) Krematoryumu ! 60 bin insanın yakıldığı bir kilise.
Tineretului Parkı'ndaki bir tepede, banerban Voda str.’da mimar Duiliu Marcu'nun birp rojesinden sonra inşa edildi . İnşaat, 1925'te, 7 Mart 1923'te kurulan Cenușa Derneği girişimi ile Belediye Salonunun desteğiyle başladı .
Suriye ve Mısır tarzı anıt Cantacuzino Bellu mezarlığında , çalışma binası henüz olmamasına rağmen C. Popescu 1926 yılında yapımına başlandı 1927 yılında bitirildi.
Anıtın en etkileyici parçası şapeldir. Belçika menşeli ince mermerle dekore edilmiş 200 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Zamanla, burada yaklaşık 60.000 insan yakıldı. 2002'de Krematoryum, filtrelerin ve modern tesislerin olmamasından dolayı çevre mevzuatını ihlal ettiği için yakma faaliyetine son verdi. Bununla birlikte, krematoryum tamamen kapanmamış, sütunlu yıllık bir ücret karşılığında küllükleri tutmak için bir alan olarak çalışmaya devam ediyor.
2011 yılı Ocak ayında Bükreş belediye meclis üyeleri, Cenușa Krematoryumunun rehabilitasyonu için 1,16 milyon avroluk bir miktar tahsis etme projesini reddetti.
Şu anda Romanya'da faaliyet gösteren tek insan krematoryumu Bükreş'teki Vitan-Bârzești Krematoryumu'dur .
Bu yollar bizi çok amaçlı odalara götürür.
Bükreş'teki Çok Amaçlı Oda , Gençlik Parkı'nda bulunan Bükreş belediyesinde çok işlevli bir salondur . Kentteki bay ve bayan basketbol , voleybol ve hentbol takımlarında yerel bir üs olarak kullanılır . Oda kapasitesi 5,300 kişiliktir. [2]
Bükreş'teki Spor ve Kültür Sarayı adı altında 10 Ağustos 1974'te açılan bina şu anda Ulusal Spor Kompleksi "Polyvalent Hall" adı altında faaliyet gösteriyor .
Parkın içinde çocuklar için büyük alanlar ayrılmış. Çocuk dünya parkı, çocuk kasabası, çocuklar yüzme havuzu, oyun alanları saymakla bitirilemiyor. Parkta çocuklar için geniş oyun alanlarının yanı sıra , dinlenme alanları ve iskeleli tekneler için rıhtımlı bir iskele var. Çocukları uzaya hazırlayan bir uzay gemisi bile bulunmaktadır.
Ulusal Çocuk Sarayı (eski olarak öncülerin Sarayı ve komünist dönemde Anavatan'ın Tavus kuşları) adı verilen bu yapı öğrencilerin kişiliğini geliştirmek için mükemmel bir yerdir.
Gençlik Parkı, kentin yeşil sistemi içinde, başkentin güneyindeki komşu bölgelerde yaklaşık 8000 nüfuslu çok büyük bir nüfusa hizmet veren tek yeşil kutup olarak ayrılmaktadır.
Parkın içinde spor okulları ve yürüyüş yolları
Tepenin üzerinde yürüyüş yolları ve eteklerinde nazlı bir gelin gibi duran gölün suları. İlkbahar ve sonbahar göçleri sırasında, bölge, nadir bulunan bir çok kuş türü için özellikle önemli bir rol oynar .
Gölün üzerine doğru inen yokuşta yeşilin her tonunu görmek mümkün.
Parkın gelişimi 1965 yılında başladı ve çalışma 1974 yılına kadar sürdü . Temel düzenleme vatanseverlik çalışmaları ile gençliğin katkısıyla sadece 8 ay sürdü. Yüksek seviye farklılıkları (16 m'ye kadar) , 13 hektara yayılan Tineretului gölünün aynasını değerlendirebilmek için toprağın modellenmesini gerektiriyordu . 1980'lerde, Park, Öncüler Sarayı ve Anavatan Taşları ile bugün Ulusal Çocuk Sarayı'nın inşasıyla doğuya doğru genişletildi..
Gölün ve ağaçların panoromik görüntüleri
8 ay içinde "çöp arayanlar cenneti"olan bu yerler ebeveynler ve çocuklar için uygun bir yer haline geldi
Yüzyıldan daha fazla bir süre önce, bugün park yerine, çöp yığınları vardı, vahşi bitki örtüsü vardı ve insanlar kulübelerde yaşıyorlardı.
Bu merdivenler bir caddeye çıkarır sizi.
Hangi yöne yürürseniz yürüyüş yeşil çimler, yeşil ağaçlar ve dallarında öten kuşlar görürsünüz.
Bu ağaçlar ya başını eğmiş dallarını suya uzatmışıt. Ya da ayaklarını uzatmış keyfini çıkaran balıkçılar gibi kökünü bu göle salmıştır.
Insanların huzur bulması için adeta bütün güzellikler yerleştirilmiş. Yürüyüş yolları, köprüler, oturak yerleri, çimlerin üzerine uzanmak bütün gamı kasveti atmaya yetiyor.
Tam bir huzur ortamı. Sabahtan akşama kadar dolaşsanız zaman size yetmez. 1940 yılında bu bölge 25 yıl boyunca Bükreş Belediye Fabrikaları'na çöp attı. "Cocioc Bataklığı", "Gökyüzü Arayanlar Cenneti" veya "Ağlama Vadisi", Gençlik Parkı'nın şimdi olduğu bölge olarak adlandırıldı.
Adeta cennetin yer yüzündeki temsilcisi gibi uzanıyor bütün güzelliğiyle gözlerinizin önüne.
Mimar Valentin Donose, siteyi güneydeki nüfus için yeşil bir alan oluşturacak şekilde tasarladı. Bununla birlikte, Gençlik Parkı'nın gelişimi ancak Nicolae Ceausescu'nun iktidara gelmesiyle başladı, 1965'te başladı. Temel düzenleme sadece 8 ay sürdü ve gençlik yardımı ile vatanseverlik çalışmaları ile yapıldı, dolayısıyla Gençlik Parkı adı.
Düzenlenmesi gereken yeşil alanın yanı sıra, parkın projesinde de yeraltı suyu ve üç ada tarafından beslenen 13 hektarlık bir gölün gerçekleştirilmesi planlandı. 80'lerde Gençlik Parkı, Öncülerin Sarayı ve Anavatan Taşları'nın yapımı ile Doğu'ya genişletildi.
Parkın ortasında, 10 Ağustos 1974'te Bükreş'teki çok amaçlı oda yapıldı. Ayrıca 80'lerde, Çocuk Köyü inşa edildi, o zamanlar Romanya'nın en büyük ve en modern eğlence parkıydı.
Bugün Ulusal Çocuk Sarayı'nın Öncüleri Sarayı ve Anavatan Yolları'nın yapımı ile, gölün ikisi küçük köprülerle kıyıya bağlanan üç ada var. Parkın doğusunda, Bükreş'teki en büyük kapalı alan olan spor amaçlı konser ve yarışmalara adanmış Çok Amaçlı Oda bulunuyor. ikisi kıyıya küçük köprülerle bağlanmıştır.
Gölün üzerinde görülen tenis sahaları.
Parkın tenis sahaları ve çocukların kaykay ve bisiklet sürme alanları
Yürüyüş yollarını geçe geçe gelmişiz karşı tepelerden buralara.
Bu yollar artık bizi Carol parka çıkaracak yollardır. Hemen bitişiğinde sokaklar içinde evler görebilirsiniz.
Zaman zaman bebeğini ve eşini almış kendini kuruyan yaprakların arasına bırakan mutlu insanlar görürsünüz. Ya da banka oturmuşlar, yere sofra bezi sermiş kahvaltı yapıyorlar.
Yollar bizi parkın kenarında bulunan evlere ve bir sokağa getirdi. Caddeye çıktığımızda karşımızda Carol parkın Meçhul asker anıtını görüyorsunuz. İki parkın arasında sadece bir cadde var.
Eroili metrosundan Tirenetului metrosuna giden caddedeyiz.
Her zaman olduğu gibi parkın bir köşesi kilise;
...
PARKIN ETRAFINDA YER ALANLAR
Parkın bir çıkışı Calea banerban Voda caddesine çıkıyor. Parkın kenarında mezarlıklar yer almış.
Pra Patria mezarlığının girişi
Her sokağın içinde, her caddenin üzerinde temizlik işleri kadınlara emanet edilmiş.
Cimitirul Catolic
Mezarlıkların bulunduğu cadde görüntüsü
Cimitirul Militirar
Cimitirul Serban Voda
İspanyol mezarlığı
Eroili metrosu ve ara sokakta Bükreş Merkez camisi
Gelecek 14. bölüm (son) gezimizde Zafer Meydanı ve bazı ünlü Müzeleri anlatacağım sizlere.
Haftaya buluşmak üzere.. Esen kalın..