BURSA ARENA / Haber Merkezi
Yılda yaklaşık 7 bin ton budama atığı toplayarak bertaraf edilmesini sağlayan Nilüfer Belediyesi, yeni uygulamasıyla budama atıklarını geri dönüştürerek, organik içeriğe sahip kompost gübre elde ediyor. Elde edilen kompost, kentteki parklarda kullanılıyor
Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentlerin hızlı büyümesi nedeniyle üretilen atık miktarı her geçen gün artarken, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir atık yönetim planının yapılması da zorunlu hale geldi. Atıkların, çevreye zarar vermeden değerlendirilebilmesi ya da bertaraf edilmesi de, dünyanın ekolojik dengesi açısından büyük önem taşıyor. Nilüfer Belediyesi, bu kapsamda yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Kentte bulunan site ve bahçelerden çıkan budama atıklarını görüntü ve çevre kirliliğine sebep olmaması için düzenli bir şekilde toplayarak bertaraf edilmesini sağlayan Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, toplanan atıkların artık dönüşümünü sağlıyor.
Kentteki parklardan ve vatandaşların ikametgâh adreslerine giderek site ve bahçelerden yılda yaklaşık 7 bin ton budama atığı toplayan Nilüfer Belediyesi, hayata geçirdiği yeni uygulamasıyla bu atıkları toprağa kazandırıyor. Kentin tüm mahallelerinden toplanan budama atıkları, Alaaddinbey Mahallesi’nde oluşturulan atık sahasında toplanıyor. Toplanan atıklar, yonga makinesinden geçirilip toprağın altına gömülerek, organik içeriğe sahip kompost gübreye dönüştürülüyor. Çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bu uygulamadan elde edilen kompost gübreler, kent genelindeki park, bahçe ve çeşitli alanlarda kullanılıyor. Nilüfer Belediyesi, proje sayesinde ekonomik olarak da büyük tasarruf elde ediyor. Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ayrıca, vatandaşların 1 Kasım-15 Mart tarihleri arasındaki budama takvimine uyum göstermesinin sağlanması amacıyla da, site yöneticilerine yönelik eğitim çalışmaları yapıyor.