Kıbrıs’ta sular durulmuyor. Kıbrıslı Rumlar AB’nin desteği ile iyice şımardı. Önemli haklar elde etmeye çalışıyor. Ancak karşılarında KKTC’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı buluyorlar. Tatar, hiç taviz vermiyor.
KKTC’nin tanınması yolunda bugüne kadar mücadele eden Tatar “Eninde sonunda bu gerçekleşecek” diyor.
KKTC’nin turizm ve üniversite devleti olduğuna da dikkati çeken Tatar “ Turizmi geliştirmek, uluslararası alanda üniversiteleri çoğaltmak, ülkemiz tanınması konusunda olumlu adımların atılması demektir” görüşünü ifade ediyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu temasları kapsamında bulunduğu New York'ta, önemli açıklamalarda bulundu. KKTC konusunda taviz vermeyen Tatar “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var” dedi.
Her yıl BM Genel Sekreterliğinin toplantılarına katıldıklarını belirten Tatar, daha sonra şunları söyledi:
"Buralarda hep Rum-Yunan ikilisinin propagandasını sürdürmüşler, 60 yıldır bizim bu feryadımıza bir adalet bulamamışlar. Kıbrıs'ta iki ayrı halkın olduğunu herkes biliyor.Kıbrıs için dünyaya Türkiye'nin desteğiyle yeni bir siyaseti anlattıklarına her zaman vurgu yapıyoruz. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) tek taraflı bir kararla Avrupa Birliği'ne (AB) alındığını herkes biliyor. Kıbrıs Türklerinin tarihsel olarak da ayrı bir halk olduğunu dünyaya kabul ettirme mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. "Kıbrıslı' diye bir millet yok, Kıbrıs'ta ya Türk’sün ya da Rum’sun. Bu böyledir, böyle de devam ediyor. Bunları anlattığımızda hak verenler de var. Yeni siyaset, iki devlet temelinde, iki ayrı halkın egemen eşitliği, eşit uluslararası statüsü temelinde bir anlaşma kaçınılmaz hale gelmiştir. Gerçek şu; Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var"
KKTC lideri Tatar, Türkiye'nin garantörlüğünün ortadan kaldırılmak isteneceği hiçbir çözümün ve Ada'da federatif sistemin kabul edilmeyeceğini de vurguladı.
Şunun altını çizelim:
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Rumlara karşı kararlı tutumunu sürdürüyor. Rumlara karşı tutumunda da Türkiye ile birlikte hareket ediyor.
Tatar, Kıbrıs'ın gerçeklerine bağlı olarak çağrılarını devam ettireceklerinin altını çizerek, daha sonra şu görüşlerini yansıttı:
İki tarafın sorunları kazan-kazan" anlayışıyla çözülebileceğini görmekteyiz. Bölgesel istikrarın daha iyi bir noktaya gelmesinin herkesin faydasına olacağını belirtmek istiyorum. "inatla" KKTC gerçeğini kabul etmeyenlerin bölgedeki uzlaşmanın önünü tıkadığını görüyoruz. ABD ve Fransa'nın, Rum tarafını silahlandırmasının Doğu Akdeniz'de çok olumsuz etkileri olabileceğini belirtmekte fayda var.”
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin Kıbrıs'ın garantörleri olduğunu ve bu garantörlerden herhangi birinin onaylamadığı bu ilişkilerin gayrimeşru olduğunu söyledi.