Ukrayna Savaşı başladıktan sonra NATO üyesi olan Avrupa Ülkeleri bir savaşta ABD’ye güvenebilirler mi? Bizce ancak konvansiyonel savaşta yanlarında olur ama Nükleer Hücuma uğradığında kendisi de bu şekilde saldırmaz. Geçtiğimiz günlerde Kremlin temsilcisi olan bayan sözcü İngiltere’yi tehdit ederek, İstersek sizi yok ederiz demişti. Bunu arkasındaki gücün temeli de Rusya’nın uzaydan yollayacağı Nükleer Füzelerdir. Zirkon Füzeleri dünya üzerindeki herhangi bir ülkeye Uzay’dan saldırabilecek güçteler. Saldırıya uğrayacak ülkenin ise bunu durdurma şansı yok.
Ruslar sanal bir savaş oyunu hazırlayarak, Avrupa’nın Londra-Paris ve Bonn şehirlerine yapılacak bir nükleer saldırının sonuçlarını yayınladı. Bu saldırının sonunda vurulacak başkentlerde 100 Milyondan fazla insanın öleceği hesaplandı. Radyasyon bu ülkelere ayrıca büyük tahribatlar da yapacaktır. Peki bu durumda ABD devreye girip Rusya’ya Nükleer Füzeler yollayarak bir savaşı başlatır mı? Bizce başlatamaz. O zaman Amerika’da hedef olacaktır. Bunun sonucunda da bir çok kenti darbe olacaktır.
1962 Yılında Başkan Kennedy zamanında Ruslar Küba’ya Nükleer Füzeler yerleştirmeye karar verdiler. Bunu haber alan Başkan, ABD Ordusunu harekete geçirdi. Küba’yı çembere alıp Rus gemilerinin gelmesini önlediler. Bu noktada Küba’ya yerleştirilecek olan füzeler Amerikan şehirlerini dakikalar içinde vurabilecekti. Buna izin vermemeye kararlı olan ABD, bu füzelerin konmaması karşılığında Türkiye’deki Jüpiter Füzelerinin çekilmesi kararını verdi.
Doğu’daki Rusya sınırında NATO tarafından yerleştirilen Jüpiter Füzelerini biz çekeriz diyen ABD, karşılığında da Rusların Küba’ya füze yerleştirmemelerini ister. İki tarafta bu öneriyi kabul eder ve kriz biter.
Soğuk savaşın sert bir şekilde sürdüğü o yıllarda Türkiye’yi hemen gözden çıkaran Amerika, bugün Avrupa’ya yapılacak bir nükleer saldırıda da devreye girmez. Sonuçta kendi ülkesi de vurulacaktır.
Rusya, Ukrayna Savaşı başlayınca Çin ile anlaştı. Ekonomik gücü olan Çin ile ortak askeri tatbikatlar yapan Rusya’yı Çin neden destekliyor? Pasifik’te gittikçe güçlenen Çin Ordusu yeni üsler kurabilmek için bu günlerde bazı pasifik devletleri ile görüşmeler yapıyor. Çin’in Ukraynası da Taiwan’dır. 1947'de kurulduğundan beri Taiwan’ı kendi toprağı gören Çin, gelecekte bu ülkeyi işgal etmeyi planlıyor.
Geçen hafta Taiwan’ın bulunduğu denizlerde askeri tatbikat yapınca ABD devreye girip, "bir saldırı olursa Taiwan’a destek vereceğiz. Onlarla savaşacağız" dedi. Başkan Biden’a karşılık Çin askeri tatbikatını arttırarak yanıt vermiş oldu.
Çin, Soloman Adaları Yönetimi ile görüşmeler yapıp bu adalarda askeri üsler kurmak istediğini açıkladı. Bu adaların Avustralya ile Yeni Zelanda’ya karşı yapılacak bir saldırı için avantajlı konum olacağını bilen Çin Yönetimi, Pasifik Zirvesinde şimdilik bir sonuç alamadı. Bu durum onların bu niyetlerinden vaz geçeceği anlamına gelmiyor.
Amerika gittikçe güçlenen Çin’e karşı Pasifik’te bir savaş olursa, Japonya’nın da yanında olmasını istiyor. Uzun yıllar ordu kurması yasaklanan Japonya’nın güçlü bir ordu kurması için çalışmalar yaptıran ABD, böylece Japonya-Avustralya-Yeni Zelanda ile birlikte Çin’e karşı durabileceğini düşünüyor.
Japonya yakınlarındaki Okinava adasında ABD’nin büyük bir üssü var. Burada yaklaşık 50 bin askeri personeli bulunuyor.
Sonuçta müttefikleri Amerika’ya ne kadar güvenebilir?
Amerika kendi menfaatleri gündeme gelince ne dost ülke tanır ne de müttefik ülke. O yüzden Avrupalılara tavsiyem Ukrayna Savaşı’nda masaya Rusya ile oturarak savaşı bitirebilirler. Bu olurken ABD’yi devre dışı bırakmaları gerekiyor. Doğal gaz-petrol ve madenler yönünden Rusya’ya bağımlı olan Avrupa Birliği, bunu akıllıca düşünmek zorundadır. Yoksa Ukrayna Savaşı daha uzun zaman sürer…