BURSA ARENA / Haber Merkezi
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Okullar 2 Temmuz’a kadar açık, ara tatil yok” açıklamasının ardından gözler eğitimdeki en kısa yaz tatiline çevirdi. Normal takvime göre 18 Haziran 2021’de kapanacak olan okullar, 2 Temmuz 2021’de kapanacak. Temmuz ve Ağustos aylarında da gönüllü okul uygulaması devreye girecek.
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, 8 Mart 2021 akşamı katıldığı televizyon programında okulların 2 Temmuz’a kadar açık olacağını duyurdu. Yüz yüze eğitimde kademeli eğitim genişletilirken, açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2020-2021 eğitim öğretim sezonuna devam eden öğrencilerin 2 Temmuz’a kadar okulda olacağını belirtti. Dolayısıyla 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen kapanış zilinin çalması için 2 Temmuz’u bekleyecek. Ayrıca her ne kadar kapanış zili 2 Temmuz’da çalacak olsa da Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir program üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu programa göre okullar yaz boyu açık olacak. Gönüllü okul uygulaması ise yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Bakan Selçuk, yazın kritik gruplara özel kamplar düzenleneceğini de bildirdi.
“ARA TATİL YOK, ŞUBAT’TA İKİ HAFTAYI ÜÇ HAFTA YAPTIK”
MEB Bakanı Ziya Selçuk, Nisan ayında bir ara tatil verilip verilmeyeceğine yönelik soruya, “15 Şubat’taki iki haftayı üç hafta yaptık. Yani bu ara tatili alarak oraya ekledik ve bir ara tatilden ziyade hatta okulun uzatılmasıyla ilgili de planlamalarımız var. Bizim okullarımız seminer dönemi dahil, 2 Temmuz’da bitiyor ama öğrenciler ondan önceki haftalarda bırakıyorlar. Ama bu sefer öğrencilerimizi 2 Temmuz’a kadar okulda tutmakla ilgili planlama çalışmaları var. Ara tatil yok.” şeklinde yanıt verdi.
OKULLAR BÜTÜN YAZ AÇIK
Okullarına bir yıldır uzaktan devam eden milyonlarca öğrencilerin akademik eksiğinin giderilmesi için 2 Temmuz sonrası “gönüllü okul” programı hazırlanıyor. Bu programın uzaktan eğitim sürecinde olan eksiklerin giderilmesi için “takviye programı” niteliğinde olduğu belirtiliyor. Öğrenciler tüm derslerden veya belli derslerden okula çağrılacak. Burada yine gönüllülük esası olacak.
2 TEMMUZ’DA KARNE ALINACAK
2 Temmuz’a kadar öğrenciler yine velilerin onayı ile istemezlerse yüz yüze eğitime katılmayacak. Milli Eğitim Bakanlığının iş takvimini 2 Temmuz’a kadar uzatmasıyla ders zili sona erdiğinde karneler de verilecek.
TAKVİYE PROGRAMI
Sınavlar daha erken de yapılsa, öğrenciler hangi sınıfta olursa olsun 2 Temmuz’da karnelerini alacak. 2 Temmuz’a kadar olan süreçte müfredat biraz daha yavaşlatılarak, eksik kalan bölümler ve varsa takviye programı uygulanacak.
SEMİNER TARİHİ
Ders zili sona erdiğinde iki haftalık seminer programına giren öğretmenler, bu yıl da 21 Haziran’dan 30 Haziran’a kadar seminerde olacaktı. Takvimin uzaması nedeniyle bu seminerlerin de Ağustos sonunda yapılması planlanıyor.
MEB’İN EĞİTİM TAKVİMİ
- 31 Ağustos: Okullar yüz yüze eğitime başladı.
- 16-20 Kasım: Birinci dönem ara tatili.
- 25 Ocak-12 Şubat: Sömestr tatili. (Nisandaki ara tatil eklenerek, süre uzatıldı)
- 2 Mart: İkinci dönem yüz yüze eğitim başladı. Bazı illerde sadece anaokulları ve ilkokullar riskli olmayan şehirlerde ise ortaokul ve liseler açıldı.
- 8 Mart: Liselerde yüz yüze sınavlar başladı.
- 6 Haziran: Liselere Geçiş Sınavı.
- 26 Haziran: Temel Yeterlilik Testi (TYT).
- 27 Haziran: Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT).
- 2 Temmuz: Okulların kapanış tarihi.
- 2 Temmuz-31 Ağustos: Gönüllü okul.