Ev Sahibi Kiracı Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Büroları Doldu Taştı. Adliyelerde İlk Gün Mesaisi

Kira uyuşmazlıklarında yeni bir dönem yaşanıyor. Bundan böyle mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak gerekiyor. Bu sebeple kira anlaşmazlığı yaşayan çok sayıda vatandaş dün sabah erken saatlerden itibaren adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu'nun yolunu tuttu.

Kira uyuşmazlıklarında yeni bir dönem yaşanıyor. Bundan böyle mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak gerekiyor. Bu sebeple kira anlaşmazlığı yaşayan  çok sayıda vatandaş dün sabah erken saatlerden itibaren adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu nun yolunu tuttu. Söz konusu başvuruların yüzde 75’i ev sahibi-kiracı sorunlarından oluşuyor. Özellikle Tahliye talepleri ve kira zammı anlaşmazlıkları en fazla  öne çıkan konular oldu.  Arabuluculuk döneminin başladığu ilk günlerde adliyelerde yaşananlar haberimizde..

Konutlardaki kira artış oranlarına konulan yüzde 25 oranındaki sınırlamalar ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya gelmelerine neden oluyor. Özellikle ‘Tahliye’ ve ‘kira tespit’ gibi konularda anlaşamayan taraflar sulh hukuk mahkemelerinin yolunu turuyor. Bu durum da mahkemelerin iş yükünü arttırıyor. Sulh hukuk mahkemelerine son dönemde açılan davaların yüzde 60’ı kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarından kaynaklanan davalardan oluşuyor. Yaşanan yoğunluk nedeniyle  bilirkişi bulmakta zorlanan mahkemeler 1 yıl sonraya duruşma günü veriyor. Tarafların mahkeme sürecine ve dava yoluna gitmeden aralarındaki uyuşmazlığı gidermesi, sürecin kısaltılması ve mahkemelerin iş yükünün azaltılması maksadıyla  Arabuluculuk Yasası’nda bazı değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda taraflar önce arabulucuya gidecekler.  eğer anlaşma sağlanamazsa dava süreci başlayacak. 

Arabuluculuk döneminin başladığı ilk gün, sabah saat 09.00 dan itibaren Arabuluculuk Büroları’na ev sahibi ve kiracılar yoğun başvuru yaptılar.  İstanbul Adliye Sarayı, Kartal’daki İstanbul Anadolu Adalet Sarayı ve Bakırköy Adalet Sarayı’na yoğunluk büyük oluştu. Başvuru sahiplerinin yüzde 75’ini ev sahibi ve kiracılar oluşturdu. 

Kamudan Haber'de yer alan habere göre, kiracısıyla anlaşmazlık yaşayan 54 yaşındaki emekli Yılmaz Pamuk da adliyeye gelerek arabuluculuk sisteminden faydalanmak isteyenler arasındaydı. 
Pamuk, “Düzce’de yaşıyordum. Emekli olduktan sonra İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan kendi evimde oturmak istedim. Kiracıdan evi boşaltmasını istedim. Kiracımın 3’üncü senesi. Yani 2’nci kontratı bitti. Benim evim onun iş yerine yakın olduğu için evi boşaltmak istemiyormuş. Kendi evimde kalamıyorum. Oğlumun 3 kişi kaldığı apart gibi bir yerde kalıyorum. ‘Arabuluculuk sistemi başlıyor. Oraya başvurun işinizi o şekilde halledin’ dediler. Dün avukatla görüştüm dava açılırsa mahkemenin 2 sene sürme ihtimali var’ dedi. Arabuluculuk yöntemi ile 4 haftada çözülmesi çok iyi olur” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.