Doğu Türkistanlı aktivistlerden Mısır İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, 2017 yılının Temmuz ayında Mısır’da eğitim görmekte olan 24 Uygur öğrencinin Çin’e teslim edilmesini hatırlatmak üzere, 30 Temmuz 2021 günü Mısır basın açıklaması ve protesto gösterisi gerçekleştirecek.

Doğu Türkistan’da Pekin yönetiminin yürüttüğü sistematik baskı ve asimilasyon politikaları, dünya kamuoyunun gündemine gelmeye devam ediyor. Doğu Türkistanlı aktivistler, yaşanan hak ihlalleri ve soykırım fiillerine kapı aralayan Çin’e iade girişimlerini İstanbul’da protesto edecek. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği (ETHR) , 30 Temmuz 2021 tarihi saat 10.00’da Mısır İstanbul Başkonsolosluğu önünde, Mısır yönetiminin 2017 yılında sebep olduğu vahim olayı anacak ve protesto edecek. Ardından saat 11.00’de basın açıklaması yapılacak.

MISIR’IN 2017’DE 24 UYGUR ÖĞRENCİYİ ÇİN’E İADE ETMESİ PROTESTO EDİLECEK

Derneğin söz konusu basın açıklaması ve protesto gösterisi için yayımladığı duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“2017 Temmuz ayında Mısır’da eğitim görmekte olan Uygur öğrencileri hedef alan Mısır-Çin ortaklaşa operasyonunda 24 Uygur öğrenci Çin’e teslim edilerek soykırıma gönderildi. Bu durumu protesto etmek ve bu hukuksuzluğa karşı sesimizi duyurmak, uluslararası kamuoyuna Doğu Türkistanlıların Çin’e iadesinin doğuracağı sonuçları açık anlamda ortaya koymak için Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği olarak yapacağımız basın açıklaması ve protesto gösterisine siz değerli basın mensuplarını bekleriz. Protesto Gösterisi 10:00 da Basın Açıklaması 11:00 de başlayacaktır.”

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.