CIWEM (Chartered Institution of Water and Environmental Management), WaterBear, Nikon ve Arup’un 2022’nin Çevre Fotoğrafçısı yarışmasının sonuçları belli oldu. Yarışma kapsamında gezegeni tehdit eden sorunlara ışık tutan fotoğraflar ele alındı.
Yarışmanın amacı söz konusu sorunlara yönelik kamuoyunun farkındalığını oluşturabilmek. Bu amaca hizmet eden ve yılın kazananı olan fotoğrafçı ise Mehdi Mohebi Pour oldu.
Pour’a ödül getiren fotoğrafı ise Bitter Death of Birds (Kuşların Acı Ölümü).
Memurlar, Endonezya’nın Batı Java kentinde bulunan Sentra çiftliğindeki bir depoda sebze mahsullerini koruyor. Kıvırcık marul, Çin brokolisi, derici sumağı gibi sebzeler, ışığın ve sıcaklığın sabit kaldığı bir odada yetiştiriliyor. Geçen yıl geliştirilen dikey tarımın avantajları arasında, pestisit içermemesi, sadece 30 günlük hasat süresi ve günde ortalama 20-30 kg verim sağlaması bulunuyor. Fotoğraf: Geleceğin Vizyonu | Arie Basuki’den Dikey Tarım
Temmuz 2021’de Danimarka’nın Kopenhag kentinde popüler bir plaj olan Amager Strand’dan Middelgrunden açık deniz rüzgar çiftliği. Rüzgar çiftliği, yerel halkın güneşlendiği veya su sporları yaptığı bu popüler plajla bütünleşiyor. Rüzgar çiftliği, yerel halkın güçlü katılımıyla geliştirildi. Danimarka elektrik tüketiminin yüzde 14’ünden biraz fazlası rüzgarla sağlanıyor. 150 binden fazla aile bunun gibi rüzgar türbini kooperatiflerinin üyesi.
Fotoğraf: Yarına Uyum Sağlamak | Geleceğe Giden Yeni Yollar (III), Simone Tramonte
Pisa, İtalya, Temmuz 2021. Fotoğrafçı temel bir soru soruyor: İnsanın Dünya üzerindeki yeri nedir ve doğa ile ilişkimiz nedir? Karamsarlıktan uzak ve insanlığın doğa üzerindeki egemenliğinin hiç bu kadar aşırı olmadığı bir zamanda, bu fotoğraf bilincimizi uyandırmayı amaçlıyor. – Fotoğraf: Doğayı Kurtarmak | Doğal: Çağdaş Harabelerin Tarihi (Chronicle of Contemporary Ruins), Jonk Jimenez
Sitakunda, Bangladeş, Haziran 2022. Chittagong, Sitakunda Upazila’daki BM konteyner deposunda meydana gelen kimyasal patlama ve yangında 49 kişi öldü. Kimyasalların havaya ve suya karışması çevre üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Patlama nedeniyle kimyasal bulunan suyun akifere girdiği ve tatlı su kaynağını yok ettiği yakındaki nehre plastik kaplar saçıldı. – Fotoğraf: 1.5’i Canlı Tutmak | Subrata Dey’den Kimyasal Patlama
Bir zamanlar tek bir tatlı su gölü olan iki göl, artık oldukça yoğun tuz tavaları, ciddi şekilde alkali ve çoğu hayvan ve bitki yaşamı için zehirli. Flamingolar ise istisna: Biyolojik yapılarından dolayı yüzeyde gelişen alglerle beslenmeyi seviyorlar. Renkler ne kadar güzel olursa olsun, tonlar, göllerin alkali seviyeleri nedeniyle renk değiştiren algler sebebiyle ortaya çıkıyor.
Fotoğraf: Fayz Khan/Yılın Çevre Fotoğrafçısı, Güzel Ama Yeryüzündeki Düşmanca Renkler,
Atılan binlerce hızlı moda atığı, Temmuz 2022’de Gana, Accra’daki Jamestown sahiline vurdu. Atılan (çoğunlukla sanayileşmiş ülkelerden ikinci el giysiler olarak ithal edilen) hızlı moda giysiler düzenli olarak Gana’nın başkentindeki balık çıkarma sahillerine vuruyor. Ucuz, trend odaklı seri üretilen giysilerin büyük bir kısmı ülkeye atık olarak geliyor ve bu nedenle satılamıyor. Çöpe atıldıklarında, ayrışıp metan gazı salarak iklim krizini besliyor.
Fotoğraf: Muntaka Chasant/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – 1.5’i Canlı Tutmak | Hızlı Modanın Çevresel Maliyeti,
Binh Thuan, Vietnam, Ekim 2021. Bau Ca Cai, iklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesi tehlikeleri altındaki ekolojik ortamı iyileştirmek için doğal mendireğe dikilmiş eski beyaz çiçekli bir mangrov. Bu proje, Yeşil İklim Fonu ve BM Kalkınma Programı tarafından destekleniyor ve savunmasız topluluklar için iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncin güçlendirilmesine yardımcı olma amacı taşıyor. Proje ekoturizmi destekliyor, gelirin iyileştirilmesine ve sürdürülebilir yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlıyor.
Fotoğraf: Alex Cao/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Yarına Uyum | İnsan ve Doğa Arasındaki Karşılıklı Yardım,
San Jose Del Monte Bulacan, Filipinler, Nisan 2022. Joe Ward, Covid-19 salgınının ardından enerji maliyetlerini azaltmak için güneş paneli kullanmaya başlıyor.
Fotoğraf: Gaeus Lazar Osilao/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Yarına Uyum | Güneş, Anahtar
Barisal, Bangladeş, Ağustos 2021. Ülkedeki en büyük yüzen kereste pazarı birçok kişinin geçimini sağlıyor. Düzinelerce tekne nehri dolduruyor ve ticaretin çoğu karaya ayak basmadan gerçekleşiyor. Ancak sürdürülebilir planlama ve koruma eksikliği, çevre için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu, ağaçların sel ve kasırga gibi doğal afetlerin etkisini azaltabileceği kıyı bölgeleri için özellikle yıkıcı etkiye sahip.
Fotoğraf: Pinu Rahman/Yılın Çevre Fotoğrafçısı, 1.5’i Canlı Tutmak | Yüzer Kereste Pazarı,
Ormanın içine gizlenmiş küçük bir göl, Suwałki, Polonya, Ocak 2021. Göl ve çevresi, doğanın insanları izlediğini simgeleyen bir göz şekli oluşturmuş.
Fotoğraf: Maciej Krzanowski/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Doğayı Kurtarmak | Seni Her Yerde İzliyorum
1990’larda Lindoso rezervuarının sularıyla yok olan ve Avrupa’yı etkileyen tarihi kuraklık nedeniyle görünür hale gelen Lobios, Galiçya, İspanya’daki eski Aceredo köyü, Nisan 2022. Özellikle kurak yıllarda, eski Aceredo köyünün parçaları ortaya çıkıyordu, ancak daha önce hiç yağmurlu ayların ortasında köyün iskeleti bütünüyle ortaya çıkmamıştı. Bu yıl kuraklık ve sıcak dalgaları nedeniyle büyük endişe yarattı.
Fotoğraf: Lorenzo Couto/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – 1.5’i Canlı Tutmak | Aceredo
Everest Ana Kamp Yürüyüşü, Everest Dağı, Nepal, Mart 2021. Fotoğrafçı, fotoğrafının öyküsünü şöyle anlatıyor:
“Şerpaların (Nepal’de yaşayan etnik bir grup) Tibet sığırı konvoylarıyla LPG tedarikini ana kampa götürmelerine izin vermek için bir an durduk. Bana göre bu görüntü, biz insanlar olarak kararlılıkla başarabileceklerimizin ve bu başarıların peşinden giderken verdiğimiz zararın yan yana getirilmesini yansıtıyor ve kalkınmanın karmaşık birbirine bağlı doğasını, Sherpa topluluklarındaki yoksulluğu, eşitliği, güvenliği ve iklim eylemini vurguluyor.
Fotoğraf: Nigel Wallace-Iles/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Geleceğin Vizyonu | Daima Biraz Daha İleri…
Cooch Behar, Hindistan, Ağustos 2022. Şehir çöplüklerinde atıkların ayrışması hava kirliliğine neden oluyor ve yüksek sıcaklıkta yangına yol açabilecek yüksek metan üretme riski oluşturuyor. Bu istenmeyen çevresel tehlikelerden kaçınmak için Cooch Behar Belediye Şirketi, katı atıkları biyolojik olarak çıkarmak için Trommel makineleri kurdu. Makine çöpten plastik, kum ve metalleri çıkarıyor, daha sonra bunlar geri dönüştürülüyor ve katranlama, inşaat ve diğer atıklar için kullanılıyor ve kalan diğer atıklar organik gübreye dönüştürülüyor.
Fotoğraf: Sujan Sarkar/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Yarına Uyum | Trommel Makinesi (Döner Elek) ile Biyo Madencilik
Mafya Adası, Tanzanya, Kasım 2021. Ali, sekiz yılı aşkın süredir Kitu Kiblu’da çalışıyor ve bu nazik devlere saygı duymayı öğrendi. Bu fotoğraf, bir Balina köpekbalığının ağzından oltayı çıkarma denemelerinden sonra çekildi. Küçük bir olta, sürdürülemez balıkçılık endüstrilerinin daha büyük sorunlarını oluşturmasa da, doğa temelli çözümler aracılığıyla olumlu bir değişim meydana getirme gücünü temsil ediyor.
Fotoğraf: Danielle Stanley/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Doğayı Kurtarmak | Papa Potwe, 1,
Glasgow, İskoçya, Kasım 2021. İnsanlar, yaklaşan iklim krizlerinin etkisini azaltmak için eylem yapılması çağrısıyla protestoya katılıyor. Fotoğrafçı, fotoğrafını şöyle anlatıyor:
“Nijeryalıyım ve ülkemi Cop26’da temsil eden atanmış gözlemcilerden biriydim. İnsanlar protesto için yürürken orada sayısız fotoğrafçı ve kameraman vardı.”
Fotoğraf: Bernard Kalu/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – 1.5’i Canlı Tutmak | Doğa ile Bir,
Ahmedabad, Hindistan, Mayıs 2021. Şehri kasırga vurduktan sonra elektrikçiler akşam geç saatlerde bir elektrik hattını onarıyor.
Fotoğraf: Jignesh Chavda/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Geleceğin Vizyonu | İş Başındaki İnsanlar
Barishal Division, Bangladeş, Temmuz 2022. Erozyona eğilimli su yolunu korumak için Kironkhola Nehri kıyısında yüzlerce jeotekstil torba duruyor. Yerel halka göre, son birkaç yıl içinde yaklaşık 120 aile yerinden edildi. Çevresel ve Coğrafi Bilgi Hizmetleri Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, 1973’ten 2017’ye kadar Bangladeş, en büyük üç nehri nedeniyle 162 bin hektardan fazla arazi kaybetti.
Fotoğraf: Niamul Rifat/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Yarına Uyum | Umut
Miankaleh, İran, Mart 2022. Fotoğrafçı fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyor:
“2019-20 ve 2020-21’de lagünde binlerce kuş öldü ve sonraki yıl 2021-22’de neyseki kuşların geri döndüğünü gördük. Ekim başından Mart sonuna kadar sulak alanda bulunurlar ve sonrasında göç ederler. Kuşlar 2021 sonu 2022 başında misafirimiz oldular ve bu hikaye her sene tekrarlanıyor. 2020-21’de bu sulak alanda on binlerce göçmen kuş öldü ve ertesi yıl sürü geri döndü.”
Fotoğraf: Mehdi Mohebi Pour/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Doğayı Kurtarmak | Bir Flamingo Ordusu
Bu fotoğraf, çevre güçlerinin cesetleri toplama ve bu hastalığın yayılmasını önleme çabalarının bir yansıması. Fotoğrafçı fotoğrafını şöyle anlatıyor:
“Miankaleh sulak alanı iklim değişiklikleri nedeniyle yok oluyor ve bir fotoğrafçı olarak bu sorunları vurgulamak ve tarih için bir kayıt oluşturmak benim görevim. Bu güzel doğal yerlere yönelik sorunları ve tehditleri göstererek sulak alanların tamamen yok olmasını ve potansiyel çevre felaketini önlemek istiyorum.”
Fotoğraf: Mehdi Mohebi Pour/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – Büyük ödülün sahibi: Yılın çevre fotoğrafçısı | Kuşların Acı Ölümü,
Kaynak: Yeşil Gazete