Koronavirüsü sesle yüzde 89 doğrulukla tespit eden bir uygulama geliştirildi

Bir mobil uygulama, yapay zeka kullanarak insanların sesleri üzerinden yeni tip koronavirüsü ‘yüksek doğrulukla’ tespit edebiliyor.

Düşük kullanım bedeline sahip olan uygulama yüzde 89 doğruluk payına sahip. Bu da PCR testlerinin daha pahalı olduğu düşük gelirli ülkelerde söz konusu uygulamanın benimsenebileceği anlamına geliyor. Uygulama bir dakikadan daha kısa sürede sonuç verebiliyor ve evde yapılan testlerden daha doğru olduğu söyleniyor.

Virüs tipik olarak üst solunum yollarını ve ses tellerini etkiliyor. Bu nedenle araştırmacılar, virüsü tespit etmek için yapay zeka modeli kullanarak seslerdeki değişiklikleri analiz etmeye başladı.

Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü'nde araştırmacı olan Wafa el Jabawi “Bu umut verici sonuçlar, basit ses kayıtlarının ve doğru yapay zeka algoritmalarının koronavirüs bulaşmış hastaları belirlemede yüksek doğruluk elde edebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Bu tür testlerin ücretsiz olarak sunulabileceğini ayrıca bir dakikadan kısa bir sürede sonuç elde edileceğine değinen Jabawi, büyük toplantılar öncesinde bu uygulamanın hızlı bir şekilde test etmeye olanak tanıyacağına dikkati çekti.

Cambridge Üniversitesi'nin COVID19 Sounds uygulamasından elde edilen veriler kullanıldı. Araştırmada, 4 bin 352 sağlıklı ve sağlıksız denekten 893 ses örneği alındı. Uygulamada, kullanıcıların tıbbi geçmişleri hakkında bilgi vermeleri ve kendi seslerini kaydetmeleri gerekiyor. Öksürmek ve kısa bir cümle okumak gibi. Mel-Spectrogram, katılımcıların seslerinin birçok özelliğini analiz etmek için çeşitli ses özelliklerini kullandı. Jabawi, “Bu sonuçlar, evde yapılan muayene gibi en son testlere kıyasla koronavirüsü teşhis etme noktasında önemli bir gelişme olarak görülüyor” dedi.

Sky News, Şarku'l Awsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.