Dünya başkentlerinde yılın "sıcak gün sayısı" giderek artıyor

Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü dünyanın en büyük 20 başkentinde sıcaklık artışını inceledi. Dünya başkentlerinde termometrelerin 35 dereceyi gördüğü gün sayısı son on yılda yüzde 52 arttı, en büyük artış ise Jakarta'da kaydedildi.       

İklim değişikliği nedeniyle ülkelerin başkentlerinde sıcaklıkların 35 dereceyi aştığı gün sayısı giderek artıyor.

Londra merkezli Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından yapılan bir analiz dünyanın en büyük kent merkezlerinde artan sıcaklıkları inceledi.

Sıcak gün sayısı yüzde 52 arttı

Yeşil gazetenin Reuters kaynaklarından aktardığına göre Delhi‘den Jakarta‘ya dünyanın en büyük 20 başkentinin sıcaklıklarını analiz eden IIED araştırması, başkentlerde sıcaklıkların 35 dereceye ulaştığın gün sayısının son 30 yılda yüzde 52 arttığını gösterdi.

Havaalanlarının meteoroloji istasyonlarından alınan yüzey sıcaklığı verilerini kullanan araştırma, sıcaklıkların 35 derece veya daha yüksek olduğu gün sayısının yaklaşık 1750 gün arttığını gösterdi. 1994-2003 yıllarında toplam 4755 gün hesaplanırken bu sayı 2014-2023 yıllarında 6500’e yükseldi.

Başkentler ısınıyor

Hindistan-Delhi, BangladeşDakka ve FilipinlerManila gibi başkentlerde bu yıl birçok tehlikeli sıcak dalgası yaşandı. Bu sıcak dalgaları okulların kapanmasına, insanların rahatsızlanmasına, hatta ölümlere yol açtı.

Meteoroloji verilerine göre 14 Mayıs-21 Haziran tarihlerinde Delhi’de sıcaklıklar 39 gün art arda 40 dereceyi aştı. Yaşanan sıcak dalgası son 74 yılın en uzun ve en şiddetli sıcak dalgasıydı.

Endonezya-Jakarta’da 35 derecenin üzerindeki gün sayısı 1994-2003 yıllarında 28 günken bu sayı son on yılda 167’ye çıktı. Bu artış Jakarta’yı sıcak gün sayısının en çok arttığı şehir haline getirdi.

Güney Kore-Seul’de sıcak gün sayısı 9’dan 58’e, Buenos Aires’te ise 7’den 35’e yükseldi.

Şehirler savunmasız durumda

Dünyanın en büyük 20 başkentinde 300 milyondan fazla insan yaşıyor.  Ancak asfaltlar ve binalar ısıyı emerek muhafaza ettiği için büyük şehirler iklim değişikliğinin tetiklediği yüksek sıcaklıklara karşı savunmasız durumda.

Bu durum kentlerde yaşayan yoksul kesimler üzerinde daha şiddetli bir iklim baskısına yol açıyor.

IIED araştırmacılarından Tucker Landesman da şehir içindeki eşitsizliklere değinerek “Sıcak havanın şehirlerde eşit olarak hissedilmediğini biliyoruz. Bazı mahallelerde ve bölgelerde aşırı sıcaklıklar daha fazla hissedilebiliyor. Bu durum şehir içindeki eşitsizliklere, bina tasarımlarına ve altyapıya bağlı” dedi.

Kentsel nüfus her geçen gün artarken şehirleri iklim değişikliğine dirençli hale getirirken en yoksul kesimleri güçlendirmeye yönelik politikalar izlenmesi gerekiyor.

Isıyı içine hapseden ve ısı adaları haline gelen yolların yeniden planlanması, gölge alanlarını artırmak için ağaçlandırma yapılması, binaların ısıyı yansıtacak şekilde tasarlanması, düşük gelirlilerin yaşadığı konutların dayanıklılığı için destek sağlanması kentlerin aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklılığını artırmaya yardımcı olabilir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.