40’tan sonra spor

BURSA ARENA / Haber Merkez

Sporu hayatımıza dahil etmek her uzmanın altını çizdiği bir durum. Peki sporu hayatımıza dahil etmek için bir yaş sınırı var mı? Mesela 40’ından sonra profesyonel gibi koşup, hareket edebilir miyiz? Yoksa kendimizi riske mi atarız? Tüm bunların cevabını Fulya Ayak Cerrahi Merkezi Kurucusu Op. Dr. Selim Muğrabi verdi,

Spora başlamaya karar verin 40 yaş civarı biri neler yapmalı?

Adım adım spora giden yol belli aslında. Ortopedik muayene, kardiyolojik muayene, diyet…

Bunların yaptırdıktan sonra artık detay testler yaptırılıp, performansı ölçmek, arttırmak için testler devreye giriyor. Bunların içinde oksijen seviyesini ölçtürmek gibi detay işlemler var.

40 yaşına kadar hiç spor yapmamış, bu yaştan itibaren yapmaya karar veren birini neler bekliyor?

İlginç bir veri var, 40 yaşından sonra spor yapmaya başlayan insanlar, normalden daha az sakatlanıyor. Çünkü o yaş civardaki insanlar, öğrenmeye açık ve yarışma kapasitelerini öğrenerek arttırmaya hevesliler. Bu da tedbirli olmalarını getiriyor. Gençler hırslı ve düşünmeden hareket edebiliyor. Bu da sakatlanmalarını kolaylaştırıyor. 40 yaş üstü insanlar, kendilerine çok iyi bakıyorlar ve az sakatlanıyorlar. Bu insanların az sakatlanma yöntemlerini ortaya çıkarıp, gençlere örnekleme olarak sunacağız. Sadece sakatlanma da değil, diğer hastalıklara yakalanma riskleri de az. İyi öğren ve az sakatlan yöntemi nasıl uygulanır bunu araştırmak gerekiyor. Iron yapan insanların yaş ortalaması yüksektir mesela. Mental ve fiziki olarak kendilerini daha iyi hazırlıyorlar. Elbette sporu bilinçli yapanlardan söz ediyorum. Çünkü bilinçli yapmaya karar verdiğinde biri, bunu özel bir eğitmen vasıtasıyla, beslenmesi, uyku düzenini ayarlayarak yapıyor.

Detay testlerden söz ettiniz. Onlar neler?

Dolaşımda olan oksijenin ne kadarını kullandığını ölçen bir sistem var. Oksijen kullanımı her açıdan önemli. Normalde bu değer yüzde 25’lerde, spor yapanlarda yüzde 50’lere ulaşıyor. Ironman’lerde yüzde 75’lere yükseliyor. VO2 max seviyesi önemli. Bu seviyen iyi değilse, sakatlanma, hastalanma sıkıntıları yaşıyorsun. Gençliğinde spor yapmış biri ara verse de, spora kolay dönüyor. Daha kolay yanıt alıyor. Hiç spor yapmamak başlamamak için bahane değil.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.