Aylardır konuşuluyor. “Kabinede değişiklik yapılacak” deniliyor. Hatta bazı isiler bile dile getirildi. Ancak, şu ana kadar beklenen kabine değişikliği gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konu hakkında “Bazıları istiyor diye bakan değişikliğine gidilmez” görüşünü dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ayrılan Berat Albayrak’ın yeniden Bakan olabileceği görüşü yansıtılıyor. Erdoğan’ın da son günlerde Albayrak’ı sahiplenmesi de bu konudaki görüşleri güçlendirmeye başladı.
Bazı kaynaklar ise Albayrak'a bir görev verilse bile bunun kabine değil, ilk aşamada parti yönetimi olacağı görüşünü dile getiriyor.
Ancak Albayrak için bazı sıkıntılar olabilir:
Bunun nedeni olarak da Albayrak'ın kabineye alınmasının, piyasalar tarafından olumsuz algılanabilecek olması gösteriliyor.
Kabinede değişikliğe gidilir mi?
Bugünlerde herkes bu sorunun yanıtını arıyor.
Konu hakkında Habertürk yazarı arkadaşımız Muharrem Sarıkaya bir yazı kaleme almış. Bu yazıdan kısa bir alıntı yapıyoruz:
"Soylu gibi, milletvekilliğinden gelen Abdulhamit Gül ve Mevlüt Çavuşoğlu kendi teşkilatı dışına çıkmanın ötesinde daha çok bakanlıkları ile ilgili işlere yoğunlaştı… Muhalefetle dişe diş mücadele yerine, bakanlıklarına yönelik tepkilere yanıt verdi. Bütçe görüşmelerindeki performansı da dikkate alındığında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dışında, muhalefetten gelen eleştirilere karşı etkin tavır sergileyen bakana da çok rastlanmadı… Anlaşılıyor ki AK Parti’nin Büyük Kongresi öncesi bir kabine değişikliği olabileceğine yönelik kulislerin kaynağı da işte o MYK toplantısında Cumhurbaşkanı’nın durum tespitinden kaynaklı… Görünen o ki AK Parti’nin 24 Mart’taki 7. Olağan Kongresi öncesi veya sonrasında MKYK ile birlikte kabine değişikliği de olası… Bu değişimin yönü de geçmişte olduğu gibi alan birikimi veya teknokratlığı değil, siyaset yapış yöntemi ve üslubu olacak… Partiyi 2023 veya öncesindeki seçime götürecek kabinenin bu yapıda olması da zaten beklenen bir durum… Özetle daha politikleşeceğiz.."
Sarıkaya’nın üzerinde durduğu isimlerin kabine dışı kalabileceği ihtimalini biz de görmekteyiz.
Süleyman Soylu giderek sivriliyor. Hatta “Erdoğan’ın yerine oynuyor” diyenler bile var. Erdoğan bu ismi pazifize ederek önünü kesebilir.
Abdülhamit Gül üzerinde uzun zamandır oyunlar oynanıyor. Hukuk çevrelerinde sıkıntılar var. Özellikle Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP’de Gül rahatsızlığının iyice su yüzüne çıktığı da iddia ediliyor. Bu ismin de değişebileceği ihtimali var.
Mevlüt Çavuşoğlu’nun dış politikada beklenen performansı göstermekten uzak kaldığını söyleyenlerin sayısı giderek artıyor. Antalya teşkilatından da Çavuşoğlu ile ilgili olumlu hava esmiyor. Hakkında bazı olumsuz iddialar da var. Değişebileceği görüşü yaygın.
Son tahminler şöyle:
AK Parti, 7. Olağan Büyük Kongre sonrası değişimin kaçınılmaz görüşü giderek güç kazanıyor.
AK Parti kulislerinde konuşulanlara göre; Kabine ve parti yönetiminin değişeceği revizyonda parti sözcüsü Ömer Çelik'in Kabine'ye kaydırılabileceği, eski Başbakan Binali Yıldırım'a da Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ya da Meclis Grup Başkanlığı verilebileceği belirtiliyor.
Şu gerçeğin altını çizelim:
İşler beklendiği gibi yürümüyor. AK Parti Hükümeti içeride ve dışarıda tıkandı. Ekonomideki kötü gidiş önlenemiyor. Vitrin yenilemeye ihtiyaç var. Bu nedenle ham kabine de hem parti içinde yenilemenin kaçınılmaz olduğu söyleniyor.
Erdoğan'ın bir yandan reform paketlerini açıklarken, bir yandan da kadrolarında yapacağı değişiklikle, seçmene "yenilenme" mesajı vereceğine dikkat çekiliyor.
Ekonomi yönetimindeki değişimin ardından "ekonomi" ve "yargı reformu" için çalışma başlatma kararı aldıklarını açıklayan Erdoğan Büyük Kongre'den önce reform paketlerini açıklayacak.
Erdoğan 2 Mart'ta yargı reformu kapsamında hazırlanan "İnsan hakları eylem planını", Mart ayının ikinci haftası da ekonomide alanında yapacakları reform çalışmalarını açıklayacak.
Kulislerde kongrede parti yönetiminde yapılacak değişime paralel olarak kabinede de kapsamlı değişiklik olabileceği konuşuluyor.
Yeni kabinede siyasetçi isimlere daha fazla yer verilebileceği ve hatta mevcut parti yönetimindeki bazı isimlerin de kabineye alınabileceği dile getiriliyor.
Son notlar:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da değişime uğrayabilecek isimler listesinde olabileceği ifade ediliyor.