Babacan ve Davutoğlu’nun kurup, hayata geçireceği partiler ile birlikte siyasette de bir depremin olabileceği konuşuluyor. Çünkü AK Parti’den birçok milletvekili ile üst düzey yönetim kadrosunun bu yeni partilere katılabileceği hesapları yapılıyor.
Babacan, partisini AK Parti ve Erdoğan üzerine kurmayacak. Bunu da baştan bu yana açıklıyor.
Davutoğlu’nun partisi ise doğrudan AK Parti ve Erdoğan’ı hedef alacak. Yapılan açıklamalar bunu gösteriyor.
Şu gerçeğin altını çizelim:
Birçok AK Partili henüz konuşmak ya da partisinden istifa etmek istemiyor Yeni partilerin kuruluşu ile birlikte topluca hareket edeceklerden de söz ediliyor. Hareketlilik iktidar partisinde sarsıntı yaratacaktır.
Babacan da Davutoğlu da daha önce yaptıkları açıklamalarda “ Partimiz geniş katılımlı olacak. Eski dava arkadaşlarımızın çoğu da bu çatı altında görev yapacak” demişlerdi.
İsmini açıklamak istemeyen bazı AK Partililerin inanılır bir kaynak olan Reuters’e yaptıkları açıklamalardan bazı bölümleri sizlerle paylaşıyoruz. Bu açıklamaların içeriği AK Parti’de nasıl bir derem olabileceğini de ortaya koyuyor.
Reuters haber ajansı hükümet cephesinde yankı uyandıran bir haberi servis etti. Ajansa konuşan bazı eski AKP üyeleri, pek çok partili arkadaşlarının istifa için beklediğini belirterek partide üye kaybının artarak devam edeceği söyledi.
Reuters'a konuşan üç eski AKP'li kaynak, partinin tabanıyla bağının kopması ve kuruluş ilkelerinden uzaklaşılmasının istifalardaki en önemli faktörler arasında yer aldığı mesajını verdi.
AKP'den istifa eden ve isminin açıklanmasını istemeyen bir siyasetçi, "partide eskiden istişareye önem verildiğini, ancak artık istişareden eser kalmadığını" belirterek, "Pek çok arkadaşımız Babacan'ın ya da Davutoğlu'nun partisinde yeni bir başlangıç yapmak istiyor" diye konuştu.
AKP'den istifa eden eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iki yeni parti kurma hazırlığında olduğu biliniyor. Her iki eski AK Partili isimin partilerini yeni yıl öncesi kurup açıklayacakları daha önce yapılan açıklamalarda dile getirilmişti.
Başka bir eski AKP'li ise kendisi ve diğer partili arkadaşlarının kendilerini dışlanmış hissettikleri için istifa ettiklerini ifade ederek, "Kendimizi yeni partilerde daha iyi ifade edebileceğimize inanıyoruz. Bizim yolumuzu izlemek isteyen pek çok arkadaşımız var" diye konuştu.
Stockholm merkezli Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü'nden Gareth Jenkins ise Erdoğan'ın popülaritesinin son yedi yıldır gerileme eğiliminde olduğunu ve bazı olaylarla suni olarak yükseltildiğini belirterek popülarite kaybının geri döndürülemeyecek bir noktaya doğru ilerlediğini söyleyip “Bundan sonra şekiller değişebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan'ın iyi danışma hizmeti alamadığını ve bu nedenle "hatalı ve yanlış hesaplanmış" politikalar izlediğini savunan Jenkins, "Parti içinde uzmanlık ve liyakat sahipleriyle bağı giderek koptu ve giderek etrafındaki 'evet efendim'cilerin sayısı arttı" değerlendirmesi yaptı.
AK Parti’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da puan kaybettiği, dışarıdan da tespit edilebiliyor.
Zaten son İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi de bu konuda bir fikir verme açısından değerlendirmelerde kullanılıyor.
Bundan sonra ne olur?
AK Parti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neden puan kaybettiği ve aşağılara doğru inişe geçtiği biliniyor. Bunlardan ders çıkarılıp, yeniden bir silkelenişe geçilebilirse durumda değişiklikler olabilir. Yok, eğer, düşüş nedeni ile görülen hatalarda ısrar edilirse siyaset alanında da yeni şekillenmelerin oluşunun önüne geçilemez.
Şu an için bir erken genel seçim düşünülmüyor.
Yeni partilerin siyasi hayatta yer almasından sonra nasıl gelişmeler olur, ittifaklarda nasıl bir şekillenme meydan gelir, bunlar görüldükten sonra erken genel seçimin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
Konu ile ilgili son bir not:
Kurulacak partilerin Saadet Partisi ile ittifak yapacağı, böylece AK Parti tabanından oluşacak bölünmenin önlenebileceği de iddia ediliyor.
Bekleyip, göreceğiz.
.