Masumiyet ile cehalet aynı şey değildir, ama benzerlik vardır.
Masumiyet ile cehalet olguları arasındaki bu küçük benzerlik bilgi yoksunluğudur. Bu farkı anlamak için zekânın uyanık olması gerekir.
Masumiyet ve cehalet kavramlarında ortak nokta, bilmeme halidir. Ama bu bilmeme hali her iki olguda farklıdır.
Masumiyet içinde olan çocukta bilgili olmak isteği, çabası, hırsı yoktur. Bilgi konusunda en ufak bir hırsı yoktur. O bilmez ve bilmek de istemez, yani umursamaz. Sadece eğlenmek, oynamak için gereken bilgileri edinir o kadar. Çocuk büyülendiği kelebeğin peşinden koşarken anda kalır, nedensizce coşar. Yağmur altında koşturur ve gökkuşağının çıkmasıyla ona hayranlıkla bakar ve bu onun için dünyadaki en önemli şey olarak görünür. Bu cehalet değildir, saflık, doğallık, zenginliktir. O, bilgi olmadan da mutludur. Mutluluk zenginidir yani.
Cehalet ise yoksulluktur. Cehalet içinde olan insan bencilce birçok şey ister. Bunlardan en çok istediği ise bilgili olmaktır. Bilgili olmak, dünyevi başarı elde etmek onun için her şeyden önemlidir. Oysa bütün dünyevi başarılar masumiyetin kaybına neden olur. Başarılı olma karşılığında masumiyetini kaybetmiştir. Sadece bilinene güvenir. Bilinmeyene adım atamaz, cesareti yoktur. Çok şey bildiği için bilinmeyene güvenmez. Bilinen her şey akıldan gelir. Bilinmeyen ise akıl ötesidir. Akıl biriktirilmiş bilgi deposudur.
Bebek ise hiçbir şey bilmediği için bilinmeyene güvenir. Masumiyet içinde olan çocuk maceraperesttir. Masumiyetini kaybetmiş yetişkin ise geçmişe tutunur ve bilinen yolu seçer. Çocuk ise bilinmeyen yolu… Bilinmeyen heyecan vericidir.
Çocuk küçük ve çaresiz olduğu için bu küçük varlıktan bir şey öğrenilemeyeceğini düşünüyorlar düz mantıkla. Onları kendi egolarını tatmin etmek için kullanıyorlar.
Hâlbuki yetişkinler bir çocuktan çok şey öğrenebilir, eğer isterlerse. Çünkü onlar özlerine çok yakındırlar. Oysa büyükler farkında olmadan çocukların masumiyetini bozuyorlar, onların hiçbir şey bilmediğini, cahil olduğunu düşünüyorlar. Çocukların masumiyetine sahip olan bir birey huzur ve cesarete kavuşur. Hayatı doyasıya yaşamaya cesaret eder.
Gerçekten yaşamak için masumiyet içinde olmak gerekir. Masumiyet içindeki insan, hayatı farkındalıklı ve yoğun bir şekilde yaşar.
Dünya Değişim Akademisi birçok Değişim Programı sunuyor ve çok etkili. Masumiyeti kazanarak, huzur, coşku, cesaret ile tatmin edici bir hayat yaşayabiliriz. Kendi özümüze yaklaşarak bebek masumiyetine geri dönebiliriz.
Bu konuda en önemli değişim programı “Tekâmül Sanatı” size önereceğim.
Tekâmül, insan varlığı için mümkün olan tek çıkış yolu. Bütün çıkmazlardan bu yolla çıkabiliriz.
Değişim, dönüşüm, yenilenme, olgunlaşma Değişim Teknikleriyle mümkün.
Kendimizi değiştirelim dünya değişsin!