İnsanın kendiyle yüzleşmesi, 'içimde neler olup bitiyor' diye durup bakması, kendini görmesi, kendi laboratuvarında kendini incelemesi kişisel gelişimde her zaman önerilen bir eylemdir.
Birey kendisiyle yüzleştiği zaman, sorunlara anlayışla yaklaşmalı, her şeyi olduğu gibi kabul etmeli, kendisini yargılamamalı, eksikleri görmezden gelmemeli, kendisini kimseyle kıyaslamamalı, dışardan objektif gözlemci olarak kendisini değerlendirmelidir.
İnsan kendisinde eksiklikler gördüğü zaman kendisini değersiz hissetmemelidir, her aklıselim insan kendi eksikliklerini görebilir.
Kendi eksiklerini görme sonucunda eksiklik duygusu meydana gelir. Bu duygu kendini geliştirmek için bireyi dürtükler ve bu açıdan faydalı bir duygudur.
Ama bazı kişiler, eksiklik duygusunu görmezden gelir ve buna karşı savunma mekanizması geliştirir. Çünkü toplumda eksik olarak görünmek istemez ve bu duygunun toplumda kabullenilmeyeceğini düşünür. Ayrıca biri kişinin eksiği ile dalga geçerek, küçük düşürürse kendisini değersiz hissetmeye başlar. Bu yüzden insanlar eksikliklerin değersizliğe yol açtığını düşünür, değersizlik ve eksikliğin aynı şey olduğunu sanır.
Hâlbuki eksiklik duygusu ve değersizlik duygusu aynı şey değildir. Eksiklik duygusu faydalı, değersizlik duygusu zarar vericidir.
İnsan kendisini olduğu gibi kabul eder ve severse, kendisinde eksik gördüğü özellikleri geliştirmek için çaba gösterir. Ama kendisini başkalarıyla kıyaslarsa kendisini değersiz bulur ve kötü hisseder. Oysa herkesin zayıf olduğu ve güçlü olduğu yanları var, yetenekleri farklıdır.
Sanki buzdolabındaki buzluk kabında olduğu gibi kiminin 1. ve 2. kabı boş, kiminin 10. ve 11. kabı boş olabilir. Bu birini diğerinden daha iyi veya değerli yapmaz.
Herkes eşsizdir özünde ve mükemmeldir. Eksiklerimizi tamamlayabiliriz, yetenekler çalışarak geliştirilebilir. Ama olamayabilir de. Bu, hayatı doya doya yaşamamıza, kendimizi ve başkalarını sevmemize engel olmamalı. Belki de bu eksikliklerle güzel her şey kim bilir... Varoluşa kalbimizi açıp, anı yaşamaktır önemli olan.
Dünya Değişim Akademisi insanda çok farklı bakış açıları ve farkındalıklar yaratıyor Değişim çalışmalarıyla.
“Kendinle Yüzleşme Sanatı”, “Kendinle Barış Sanatı”, “Kendini Bilme Sanatı” kendini kendi laboratuvarında incelemek isteyenlere hitap ediyor.
Kendimizi değiştirelim, Dünya Değişsin!