Duyguları düzenlemek öfke, korku, nefret, endişe gibi duyguları yok etmek anlamına gelmez. Tam aksine duygulara saygı duymak, doğal olduklarını kabul etmek, sağlıklı bir biçimde yaşamak, yönetmek anlamına gelir.
Bunun için duyguları fark ederek tanımak gerekiyor. Sonrasında ise duyguları incelemek ve olaylarla bağlantısını görmek, nedenleri keşfetmek gerek.
Duyguların düzenlenmesi ve yönetilmesi öğrenilebilen bir beceridir. Bu, sorun çözme becerisinin de gelişmesini sağlar.
Duygular geçicidir, sonsuza kadar sürmezler, an be an değişirler. Olumsuz duygular olumlu duygulara dönüştürülebilir.
Duygular her ne olursa olsun kendimize o duyguları yaşama izni vermeliyiz. Duyguların bastırılması yerine onların dışa vurulması, yaşanması daha iyidir.
Psikolojik sorunların çözümü için duyguları tanımlamak çok önemlidir. Herkeste duygularla ilgili farklı bir yaklaşım söz konusudur. Kimisi ne hissettiğini anlamaz, kimisi ise duygularını ifade edemez ya da tanımlayamaz vb.
Aslında duygular çok ince, süptil bir enerji akışıdır. Bu enerjiler insan bünyesindeki diğer enerjileri etkiler. Bazen canlandırır, bazen yatıştırır, bazen dengeleri bozar, bazen de dengelenmeyi sağlar.
Duygu enerjisi hep bir çıkış arar. Bu nedenle duygu önemsenir ve ifade edilirse birey canlanır, coşar, harekete geçer ama ifade edilmezse birey pasifleşir, tembelleşir, uyuşur vb.
Duygular ne doğru, ne de yanlıştır. İnsanların yargıları buna neden olur. Bu yüzden bu tür tanımlamalardan kaçınmak gerekir. Çünkü bu tür hükümler duyguların bastırılmasına ve psikolojinin bozulmasına neden olur. Yanlış olduğu düşünülen duygular ifade edilmek yerine kontrol edilmeye ve bastırılmaya çalışılır. Bu da psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Baskılama sonucunda olumsuz duygular bilinçaltına iner ve bünyeye zarar verir.
Tek çözüm duyguları yönetmek ve dönüştürmektir. Değişim teknikleri kullanarak üzüntü sevince, öfke şefkate, nefret sevgiye, kıskançlık takdire, korkaklık cesarete vb. dönüştürülebilir.
“Duyguları Aşma Sanatı” ve “ Duygusal Farkındalık Sanatı” Değişim Programları önerilebilir bunun için.
Değişim çalışmaları iki bölümden oluşuyor; her çalışmanın temasını oluşturan kısa teorik kısım ve çalışmanın esas kısmını oluşturan pratik kısım.
Pratik kısım; nefes teknikleri, beden hareketleri, derin gevşeme bölümlerinden oluşmaktadır. Teorik kısım konuyu daha iyi anlamayı sağlayan aydınlatıcı kısa metinlerdir.
Her bir program 8 çalışmadan oluşuyor ve her çalışma 45 dakika sürüyor. Herkes katılabilir.