Bağımlılıklar insanın bebekliğinden beri oluşmuş ve devam edegelmektedir. Her türlü bağımlılıktan bahsediyoruz burada, sadece madde bağımlılığı değil.
Genelde alışkanlık ile bağımlılık olguları karıştırılabiliyor. Örneğin “sigara kötü bir alışkanlıktır” diye tanımlanıyor. Hâlbuki sigara içmek bağımlılıktır.
O zaman alışkanlıkla bağımlılığı nasıl ayırt edebiliriz?
En önemli ayırt edici özellik şudur: alışkanlık istenildiği zaman bırakılabilir, bağımlılık ise istenildiğinde bırakılamaz.
İyi alışkanlıklardan birkaçı örneğin diş fırçalamak veya temizliktir, ama isteyince bunlar bırakılamıyorsa bağımlılık oluşmuş demektir.
Bir şeye bağımlı olup olmadığınızı anlamak için ufak bir test yapabilirsiniz. O şeyi bir hafta yapmayın.
Eğer o şeyi yapmayınca depresyona girmiyorsanız, stresli ve mutsuz olmuyorsanız o zaman o bir alışkanlıktır.
Alışkanlık iyi veya kötü olabilir. Ama alışkanlıklar her an bağımlılığa dönüşebilir, işte burada çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bağımlılığa dönüşen alışkanlık kişiye zarar vermeye başlar.
Son yirmi yılda hızla gelişen teknoloji sayesinde hayatımıza giren cep telefonları, tablet ve bilgisayarlar hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Ama çoğu insan için bunlar bağımlılığa dönüşmüş durumda sanki… Yararlı bir şeyin insana zarar vermesi kaçınılmaz oluyor bu durumda. Beden hareketsiz kalıyor saatlerce, yemek yemeyi unutabiliyor insan, hatta tuvalete gitmeyi bile erteleyenler var eminim… Hareketsiz kalan bedende tutulmalar oluyor, asosyal bir varlık haline geliyor ki psikolojik olarak sağlıklı bir şey değil. Ayrıca saatlerce internet ağının oluşturduğu zararlı ışınlara maruz kalıyor bedenler ki bu da birçok bilim insanı tarafından araştırmalar sonucu ortaya konulmakta. Geçmişte nasıl otobüs, restoran, ev, okul vs. kapalı alanlarda rahatça sigara içiliyordu ve kimse farkında değildi, içmeyenler içenlerden daha fazla etkileniyordu. Zararlı olduğu kabul edilince yasaklama getirildi. Bu da aynı şekilde bir süre sonra zararları ortaya çıkacak ve sınırlama getirilecek.
Aslında bütün bunlar o kadar da önemli değil, insanın hayatını çok fazla etkileyen daha bahsetmediğim başka bağımlılık türleri arasında.
Dünya Değişim Akademisi bu konuda çok etkili teknikler sunuyor adeta sihirli bir değnek gibi size dokunuyor ve acısız bir şekilde bağımlılıklara elveda diyorsunuz.
“Bağımlılıklardan Özgürleşme Sanatı” herkesin uygulaması gereken bir Değişim Programı bence.
Program 8 seanstan oluşuyor, 1 ayda tamamlanıyor. Her seansta, bireyde bağımlılıklar hakkında farkındalığın gelişmesi ve bağımlılıklarını fark ederek, onlardan nasıl kurtulacağı konusunda teorik bilgilendirme yapılıyor ve sonra pratik uygulamaya geçiliyor.
Bakın Değişim uzmanları bu konuda ne demiş yazımızı onların sözüyle bitirelim:
“Birey kendisini yetersiz, eksik gördüğünde, kendisi olunca yaşamda başarısız olacağına inandığında onu kendisinden uzaklaştıran şeylere karşı bağımlılık oluşturur. Böylece bir illüzyona girer ve bağımlı olduğu şeylerle kendini daha bütün hisseder.”
Bol Değişimli günler…
Harika tşk