REUTERS: "Biden Gazze'de yeni ateşkes teklifini açıkladı, Hamas olumlu yanıt verdi"

REUTERS Haber Ajansı'nın bugün yayınladığı habere göre, ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü İsrail'in, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de ateşkes yönünde kendi deyimiyle üç aşamalı bir önerisini ortaya koydu ve "bu savaşın artık sona erme zamanı geldi" dedi. sona erdi" ve Hamas'tan ilk olumlu tepkiyi aldı.

İlk aşama, İsrail güçlerinin Gazze'nin "nüfuslu tüm bölgelerinden" çekileceği, yaşlılar ve kadınlar da dahil olmak üzere bazı rehinelerin yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakılacağı, Filistinli sivillerin geri döneceği ve 600 kamyonun geri döneceği altı haftalık bir ateşkesi içeriyor. bir gün harap olmuş bölgeye insani yardım getirebilirdi.

Süresi belirsiz olan ikinci aşamada, Hamas ve İsrail, düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesi şartlarını müzakere edecek ve ateşkes, müzakereler devam ettiği sürece uzatılacak. Üçüncü aşama Gazze için büyük bir yeniden imar planını içerecektir.

Seçim yılında Gazze çatışmasını durdurma yönünde baskı altında olan ve şu anda sekizinci ayına giren Biden, "Bu savaşın sona ermesinin ve ertesi günün başlamasının zamanı geldi" dedi.

Hamas, Biden'ın önerisine olumlu tepki veren bir bildiri yayınlayarak , kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin geri çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşası, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve İsrail'in geri dönüşüne dayalı her türlü öneriye "olumlu ve yapıcı bir şekilde" katılmaya hazır olduğunu belirtti. İsrail'in "böyle bir anlaşmaya bağlılığını açıkça beyan etmesi" halinde "gerçek" bir mahkum takası anlaşması.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, müzakere ekibine anlaşmayı sunma yetkisi verdiğini belirterek, "tüm rehinelerimizin iadesi ve Hamas'ın askeri ve askeri birimlerinin yok edilmesi de dahil olmak üzere, savaşın tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar sona ermeyeceği konusunda ısrar etti" dedi. hükümetin yetenekleri."

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de yeni bir ateşkes önerdiğini söyledi.

Ayrı bir gelişmede İsrail ordusu, günlerdir süren yoğun çatışmaların ardından güçlerinin kuzey Gazze'nin Cebeliye bölgesindeki operasyonlarını sonlandırdığını ve Hamas'ın son büyük tabyası olduğunu söyledikleri bölgeyi hedef almak için güney Gazze'deki Refah'ı daha da araştırdığını söyledi.
Çatışma, 7 Ekim'de İslamcı Filistinli grubun liderliğindeki silahlı kişilerin motosikletler, yamaç paraşütleri ve dört tekerlekten çekişli araçlarla İsrail'in güneyine baskın yapması, İsrail'in kayıtlarına göre 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazlasını kaçırmasıyla başladı.

İsrail daha sonra Netanyahu'nun deyimiyle, 2007'de şiddetli bir mücadeleyle bölgenin kontrolünü El Fetih Filistinli grubundan ele geçiren militan Filistinli grup Hamas'ı yok etme çabasıyla Gazze Şeridi'ni işgal etti.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması amacıyla Mısır, Katar ve diğerlerinin arabuluculuk yaptığı görüşmeler, her iki tarafın da ilerleme sağlanamamasından diğerini sorumlu tutmasıyla defalarca durdu.

BELİRSİZ BİR SAVAŞ
Biden konuşmasında İsrail liderliğini, İsrail'de savaşın "süresiz" devam etmesi için baskı yapanların baskılarına direnmeye çağırdı.
"İsrail'de bu planı kabul etmeyecek ve savaşın süresiz olarak devam etmesini isteyecek olanlar var. Hatta bazıları hükümet koalisyonunda yer alıyor" dedi.

"Gazze'yi işgal etmek istiyorlar. Yıllarca savaşmaya devam etmek istiyorlar ve rehineler onlar için bir öncelik değil. Ben İsrail'deki liderlere, ne kadar baskı gelirse gelsin, bu anlaşmanın arkasında durmaları yönünde çağrıda bulundum" diye ekledi.

İsraillilere ateşkes fırsatını kaçırmamaları çağrısında bulundu.
"Savaş sırasında İsrail'e giden tek Amerikan başkanı olarak, İran'ın saldırısına uğradığında İsrail'i doğrudan savunmak için ABD güçlerini gönderen biri olarak sizden bir adım geri atmanızı, ne olacağını düşünmenizi rica ediyorum." eğer bu an kaybedilirse" dedi. "Bu anı kaybedemeyiz."

Gazze savaşı Biden'ı siyasi bir çıkmaza soktu.

Bir yandan, uzun süredir İsrail'in sadık bir destekçisi ve Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'a karşı 5 Kasım'daki seçim rövanş maçında ABD'deki İsrail yanlısı topluluktan fon ve destek sağlamak istiyor.

Öte yandan, Biden'ın Demokrat partisinin ilerici unsurları, çatışmaların Gazze'de sivillere yaşattığı acı nedeniyle başkana giderek daha fazla öfkeleniyor.
Filistinli sağlık otoriteleri, İsrail'in saldırısından bu yana Gazze'de 36.280'den fazla insanın öldürüldüğünü tahmin ediyor ve Birleşmiş Milletler , bölgenin bazı kısımlarında kıtlık yaşanırken bir milyondan fazla insanın "felaket" düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğunu söylüyor .

ABD'deki partizan bölünmeye rağmen İsrail'e verilen desteğin bir işareti olarak, Demokratların liderliğindeki ABD Senatosu ve Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi liderleri Cuma günü Netanyahu'yu Kongre'nin ortak toplantısında konuşma yapmaya davet etti .

Bazı İsrail medya kuruluşları Biden'ın Cuma günkü konuşmasını dramatik olarak nitelendirdi ve bunu doğrudan İsrail kamuoyuna hitap etme girişimi olarak yorumladı.
Hafta, İsrail'in Pazar günü Refah'ta 45 Filistinliyi öldüren hava saldırısının etkileriyle geçti.

Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, "Filistin halkı bu savaşta tam bir cehenneme katlandı. Bu hafta başında Refah'ta çıkan ölümcül yangının korkunç görüntülerini hepimiz gördük." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.