Şiddeti kategori 5'e kadar yükselen ve "yüz yılın en yıkıcı kasırgası" olma potansiyeli taşıyan Milton Kasırgası, Meksika Körfezi üzerinden ABD'nin Florida eyaletine ulaştı.
Florida'ya ulaştığında üçüncü kategoriye düşen kasırga, kıyıya çıkmasından yaklaşık 90 dakika sonra ikinci kategoriye geriledi.
Yetkililer, kategorisi düşürülmesine rağmen Milton Kasırgası'nın son derece yıkıcı olduğu uyarısını yapıyor.
Florida'ya ulaşan kasırganın 205 km/s hıza sahip rüzgarlara neden olduğu bildirildi. Ardından kasırganın ürettiği rüzgarlar saatte 165 km'ye kadar düştü. Ancak kasırga büyük bir yıkım bırakarak ilerlemeyi sürdürüyor.
Florida'da yaklaşık 1,6 milyon haneye elektrik verilemiyor. Kuzey Carolina Eyaleti'nde ise 70 bin hane elektriksiz kaldı.
yalet genelinde sel baskınları uyarısı tekrarlanıyor.
İlk belirlemelere göre St. Lucie bölgesinde birden fazla can kaybı olduğu belirtildi.
Florida Valisi Ron DeSantis, bölgeden tahliye edilemeyenlerin iç mekanlarda ve güvenlik önlemleri alarak beklemesi gerektiğini söyledi.
ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) Milton Kasırgası'nın şiddetini ilk olarak Kategori 5 olarak açıklamıştı.
Hızları saatte 250 km'nin üzerinde olan kasırgalar, Kategori 5 seviyesinde kabul ediliyor.
Kasırganın Güney Sarasota'da karaya vurduğunda kategori üçe gerileyeceği tahmin ediliyordu.
Felaketin üç milyondan fazla nüfusa sahip olan Tampa kentini de vurabileceğinden korkuluyordu. Ancak son verilere göre Tampa'nın geniş ölçekli bir hasardan kurtulabileceği tahmin ediliyor.
Eyaletteki 51 bölgede Olağanüstü Hal ilan edilirken, 31 bölgeye tahliye emri verildi.
Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Milton'ın "ölümcül ve felaket" bir fırtına olduğunu belirtirken, kasırganın ardından 1200 arama kurtarma personelinin konuşlandırılmaya hazır olduğunu duyurdu.
Kasırganın dış çeperleri Florida kıyılarına tropik fırtına ve sert rüzgarlarla ulaşırken, yoğun yağış da yaşamı zorlaştırıyor.
ABD Başkanı Joe Biden da Milton Kasırgası’nın “Son 100 yılda ABD’deki en kötü fırtınalardan biri” olabileceği konusunda uyarmıştı.
Biden tahliye emri alan Floridalılara, yaşadıkları bölgeyi hemen terk etmeleri çağrısı yaptı, bunun “ölüm kalım meselesi" olduğunu söyledi.
Eyaletteki yüzlerce uçuş iptal edildi, bazı havalimanları da kapandı.
Florida eyaleti iki haftadan kısa bir süre önce başka bir kasırgayla karşı karşıya kalmıştı. Helene Kasırgası'nda en az 225 kişi öldü, yüzlerce kişi de halen kayıp.
Kasırgadan etkilenebileceklerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için de hazırlıklar yapılıyor.
FEMA, 20 milyon öğün yemek ve 40 milyon litre su dağıtımına hazır durumda olduklarını açıkladı.
ABD Başkanı Biden Almanya ve Angola’ya düzenlemeyi planladığı seyahatlerini erteledi.
Tahliye edilenler arasında Tampa'nın yaklaşık 6,4 km. güneybatısındaki bir ABD Hava Kuvvetleri üssü de bulunuyor.
MacDill üssündeki personel ismi ve tanklar açıklanmayan başka yerlere taşındı.
Üste yaklaşık 6.600 askeri ve sivil personel çalışıyor.
Milton Kasırgası neden bu kadar şiddetlendi?
BBC Hava Durumu'ndan Ben Rich, Milton Kasırgası'nın seyrini analiz etti:
Milton Çarşamba günü daha da şiddetlenerek beşinci kategoriye yükseldi. Merkezindeki sürekli rüzgarlar 270 km/s hıza ulaşabiliyor.
Bu kasırganın şiddeti, kısmen üzerinde seyrettiği okyanusun normalden daha sıcak olmasıyla ilişkili. Deniz yüzeyi sıcaklıkları normalden yüksek ve bilim insanları bunun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu birçok kez ortaya koydu.
Milton, daha düşük bir şiddetle Florida'ya ulaşabilir. Mevcut hava tahminlerine göre karaya ulaştığında üçüncü kategoride olması bekleniyor. Ancak risk alınmamalı, bu yine de çok şiddetli bir kasırga olmaya devam edecek.
Yıkıcı rüzgarlar ve yaygın sel baskını ihtimali, ortaya çıkacak zararı büyütebilir.
ABD medyası Milton Kasırgası ile ülke tarihindeki en büyük hava kaynaklı afetlerden birine yol açan Katrina Kasırgası arasında da bağlantı kuruyor.
2005 yılında 2000'e yakın insanın hayatını kaybettiği Katrina Kasırgası’nın yarattığı yıkım halen hafızalarda taze.
Ülkenin güney batısındaki Louisiana eyaletini vuran bu fırtınada haftalarca mahsur kalan afetzedeler oldu. On binlerce kişi stadyumlara yerleştirildi.
Dönemin ABD Başkanı George Bush kurtarma operasyonunda hükümetinin hata ve eksikliklerinin sorumluluğunu üstlendiğini açıklamıştı.
Kaynak: BBC Türkçe