BURSA ARENA / Haber Merkezi
Meyve ve sebze hali yapılmak istenen Bafra Ovası'nın birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken TEMA ve Samsun Ziraat Mühendisleri Odası, karardan vazgeçilmesini istedi.
Çarşamba Ovası’na bölge halkının karşı çıkmasına ve adli sürecin devam etmesine rağmen yapılan Biyokütle Santrali’nden sonra, Samsun’un batı kısmında bulunan Bafra Ovası’na da meyve ve sebze hali yapılmak istenmesi tepkilere neden oldu.
Ovanın betonlaşacağını ileri süren bölge halkı, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi. TEMA ve Samsun Ziraat Mühendisleri Odası, hal yapılmasına karşı çıkarak alınan karardan vazgeçilmesini istedi.
‘Koruma alanı içerisinde’
Sözcü’nün haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, meyve ve sebze halinin yapılacağı alanın Bafra Ovası koruma alanı içerisinde kaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“İlave imar planı talebi Toprak Koruma Kurulu toplantısında görüşülmüştür. Meyve ve sebze hali yapılması düşünülen alan Bafra Ovası Koruma alanı içerisinde kalmaktadır. Ayrıca bu alan DSİ sulama sahasının içerisinde kalan, 1. sınıf mutlak tarım arazisidir. Talep edilen alan ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile TEMA temsilcisinin karşı oylarına rağmen Toprak Koruma Kurulu Toplantısı’nda söz konusu alan, tarım dışı amaçlı kullanılmasına izin verilmiştir. Samsun İli Toprak Koruma Kurulu, Bafra ilçesi meyve sebze hali yerinin tarım dışı amaçlı kullanılmasında kamu yarı olduğu, alternatif alan bulunmadığı ve ulaşım kolaylığı gibi nedenler göstermiştir.”
‘Ova betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya’
5403 sayılı kanunun 14. maddesine göre Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kalan tarım arazilerinin tarım dışı kullanımlarının Tarım ve Orman Bakanlığı iznine tabi olduğunu vurgulayan Çobancı, şunları söyledi:
“Meyve sebze halinin yapılacağı 18 hektar alanın tarım dışı kullanım izni, Bakanlık incelemesi aşamasındadır. Bakanlığın, kanuna göre, Toprak Koruma Kurulunun vermiş olduğu tarım dışı kullanım izni kararını iptal etmesi gerekmektedir. Biz buraya hal yapılmasına karşıyız. Toprak Koruma Kurulu’nun almış olduğu kararın onaylanması, ovanın tarımsal niteliğini bozacağı gibi, gelecekte benzer yatırımlara emsal teşkil edecek ve Bafra Ovası’nın hızla yapılaşma ve betonlaşma tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.”