ABD ve AB'nin Rusya'ya dönük yaptırımları nedeniyle Visa, Mastercard, JCB, American Express ve AmEx'in Rusya pazarından çıkması, yurt dışına giden Ruslar için her şeyin değişmesine neden oldu.

Ancak, Türkiye’nin iki noktada kazanacağına dikkat çekiliyor: Yaygın her şey dahil otel ağı ve Mir kartının kullanılması.

Rusların elinde bulunan 200 milyon kartın 140 milyonu uluslararası işlemlere kapanmış durumda. Ülkede şu anda Mir ödeme sistemine entegre 112 milyon banka kartı bulunduğu açıklandı.

Rus uzmanlar, Batı ile Rusya arasındaki düşmanlık bitse bile, söz konusu uluslararası ödeme sistemlerinin Rusya'ya bir daha dönmeyeceği görüşünde. Pazarın boşluk kabul etmeyeceğini ve Rusya pazarında oluşan boşluğun anında Çinli UnionPay tarafından doldurulacağını belirten uzmanlar, "Rus vatandaşlarının ödeme sorunu çözülecek ama kesinlikle Mastercard veya Visa ile olmayacak." diyor.

Konuyla ilgili olarak Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde yayınlanan haberde, Visa ve Mastercard'ın Rusya pazarından çıkmasının en fazla bağımsız seyahatçileri etkileyeceği belirtildi. Haberde, "Bağımsız Rus seyahatçileri yurt dışında online uçak bileti alma, araba kiralama, otel rezervasyonu yapma, para çekme olanaklarından tamamen mahrum kalacak." ifadeleri yer aldı.

Türkiye ve BAE gibi tarafsız ülkelerin hava yolu şirketleri çok yakında Mir kartıyla ödeme kabul etmeye başlayacak olsa da, dünyada istediğiniz yere uçma, aktarmalı uçuşlar kullanma, istediğiniz yerlerde dolaşma özgürlüğü artık yok. Sadece Mir ile ödeme kabul eden hava yolu şirketleri ile sınırlı sayıdaki ülkeye uçabilirsiniz.

Yurt dışında bir otele online rezervasyon yapabilmeniz için söz konusu otelin Mir ödeme sistemine dahil olması gerekir. Ancak otellerin bunu yapması pek muhtemel değil. Aynı şekilde Booking'in Mir'i kabul etmesi olası değil.

Yurt dışında harcama yapmak da karmaşık. Uzmanlara göre Rus turistlerin büyük çoğunluğu yurt dışında ana finansal araç olarak yabancı kartları kullanıyor. Bu sayede seyahatlerini özgürce yönetebiliyorlardı. Son 5-7 yıldır Ruslar özellikle Avrupa'ya ve Türkiye'ye seyahate giderken yanlarına çok fazla nakit para almıyorlardı.

Rus uzmanların tahminine göre, mevcut durum seyahat acentelerini kullanmadan yurt dışına seyahat edenlerin yüzde 90'ı için zor, erişilmez ve daha az çekici hale getirecek.

İyimser tahminlere göre 2019 yılında her 10 Rus turistten 4'ü yurt dışı deniz tatili için tur operatörlerinden hizmet almadı.

Bu kitlenin büyük bölümü ya Rusya çevresinde bağımsız seyahatlere yönelecek ya da son tüketiciye kapalı durumdaki ödeme sistemlerine erişimi olan, seyahat acentelerini ve tur operatörlerini kullanmaya başlayacak.

Rus turistlerin elindeki kartla ödeme alma hizmeti olmayan ülkeler nedeniyle Rusya outgoing turizm coğrafyası da değişecek.

Uçak sorunu çözülüp, Rus turistler tarafsız veya dost ülkelere tatile gidebilse ve tur operatörleri bu ülkelerde kolayca otel rezerve edebilse bile, tatile giden Rusların buralardaki anlık ödeme sorunları ortadan kalkmayacak.

Bu koşullar altında tamamen veya kısmen her şey dahil sistemiyle hizmet veren otellerin olmadığı ülkeler, Rusya'ya karşı tarafsız veya dost olsalar bile, daha az tercih edilecektir. Çünkü insanlar bu ülkelerde, bırakın diğer harcamaları, yemek yemek için bile sürekli nakit taşımak zorunda olacaklar.

Bu nedenle Rus uzmanlar, yakın gelecekte Rusya organize tur pazarının iki grup ülkeye odaklanacağı görüşünde. Bu gruplardan ilki iyi bir her şey dahil otel alt yapısına sahip olan ülkeler. Örneğin Türkiye Tunus, Mısır, Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Venezuela ve Meksika.

Diğer grup ülkeler ise elbette Beyaz Rusya, Ermenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Abhazya, Güney Osetya, Beyaz Rusya, Abhazya, Özbekistan gibi Rus ödeme sistemi Mir kartın kullanılabileceği ülkeler.

Sonuç olarak Rusya outgoing pazarının yakın gelecekte odaklanacağı destinasyonları sıralarsak ortaya şöyle bir liste çıkacak:

Türkiye: Yaygın her şey dahil otel ağı ve Mir kartının kullanılması

Abhazya: Mir kartının kullanılıyor, uçuş sorunu yok, Ruble bölgesi.

Mısır: Yaygın her şey dahil sistemi, turistler zaten çok fazla otel dışına çıkmıyor.

Tunus: Yaygın her şey dahil, otel dışı düşük hareketlilik

BAE: Potansiyel olarak her şey dahilin gelişecek olması ve Mir kartının kullanılma olasılığı

Maldivler: Üst ve orta segmentte çok sayıda otel her şey dahil hizmet veriyor.

Küba, Dominik Cumhuriyeti, Meksika: Doğrudan uçuşlar açılırsa çok sayıda her ley dahil otel var.

Vietnam: Mir kartın kullanılma imkânı var. Üst segment otellerde her şey dahil sistemi var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.