Koronavirüs halen dünyayı kasıp kavuruyor. Virüsün yeni varyantları ise bilim insanlarını düşündürüyor. Son günlerde artan vaka ve ölüm sayıları endişe yaratıyor. Bazı ülkeler yeniden kapanmaya doğru giderken bazı ülkeler aşılanmaya hız vermeye başladı.

Aşı karşıtlarının protesto gösterileri ise yayılıyor.

Biz de her geçen gün daha önemli ve tehlikeli hale gelen koronavirüs konusunda yazmaya ve uyarmaya devam edeceğiz.

Bazı bilim insanları yeni varyantlardan endişe ederken bazıları bundan endişe etmeye gerek olmadığını ifade ediyor. Türk kökenli Alman bilim insanı Uğur şahin de “Endişeye gerek yok” diyenlerden.

Soru şu:

“Artık her yıl grip aşısı gibi covid-19 aşısı yaptırmamız gerekecek mi?”

Bilim insanları aşının şu an için tek silah olduğunu ve aşılanmanın önemini her fırsatta dile getiriyor.

İşin özeti şu:

Her yıl mutlaka covid-19 aşısı yaptırmak durumundayız. Bu şart. Aynen grip aşısı gibi covid-19 aşısı da dünyamıza girdi.

Alman bilim insanı Uğur Şahin, koronavirüs aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild am Sonntag’a konuşan ve mRNA bazlı aşının detaylarını ve aşıyla ilgili öngörülerini paylaşan Şahin, yılda kaç kere koronavirüs aşısı olunabileceğini de söyledi.

Şahin, “Yapılan çalışmalara ve İsrail, Birleşik Krallık ve ABD’deki geniş kapsamlı verilerden anladığımız kadarıyla bildiğimiz bazı şeyler var. Aşının etkisi dördüncü aydan sonra azalmaya başlıyor ve altıncı ayda bu azalış hız kazanıyor. İkinci olarak da bu aşı ağır hastalığın önüne geçiyor. Covid-19 aşısı olanlar bu hastalığı daha hafif atlatıyor” dedi.

Şahin, yakın zamanda yapılan çalışmalarda koronavirüs aşısının ağır hastalıklara karşı 9 ay boyunca koruma sağladığını ve hastaneye yatış oranını azalttığını söyledi. Şahin, “Yaşlılarda ve daha önce hastalık geçirmiş kişiler Covid-19’u ağır geçirebilir” dedi.

Türkiye’de de uygulanmaya başlanan takviye aşılar ile ilgili de Şahin’in açıklamaları şöyle:

“Yaptığımız araştırmalarda ve gerçek verilerde üçüncü doz takviye aşıların sadece tam koruma sağlamadığını aynı zamanda bağışıklık yanıtını da artırdığını ortaya koydu. Yetişkinlerde Covid-19 hastalığı 20 kat daha az meydana geliyor. Bir taraftan üçüncü doz aşı hastalığa karşı koruma sağlarken diğer taraftan da hastalığın yayılmasını ve daha sonra sorun çıkarması muhtemel varyantların oluşmasını engelliyor. Bu durum kış döneminde çok önemli.”

Şahin üçüncü doz aşının ne zaman yapılması gerektiğini de söyledi. Ünlü bilim insanının bu konudaki görüşleri de şöyle:

“Bizim aşımıza şu an iki doz olarak onay verildi. Önemli olan üçüncü doz aşının korumayı tekrar artırdığıdır. İki doz aşıdan sonra korumanın daha uzun sürmesini bekliyoruz ve gripte olduğu gibi yılda bir kez aşı yapılması yeterli olacaktır. Fakat şu an elimizde dördüncü doz koronavirüs aşısının ne gibi etkileri olacağı ve ne zaman yapılması gerektiğine dair bir araştırma yok. Şu an yeni varyantlardan endişe etmiyoruz ve Covid-19’a karşı korumayı tekrar yüzde 95’lere çıkarabileceğimizi biliyoruz.”

Özetleyelim:

Covid-19 ile mücadele konusunda yoğun çalışmalar yapılıyor. Virüsü yok edebilecek ilaçların yapımına da başlanıldı. Ancak aşılanmak çok daha önemli. Bu konuda bilim insanları “Aşılanmak en sağlam tedbirdir” açıklamasını yapıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.