Rusya’nın Ermenistan’ı yüzüstü bıraktığını söyleyen Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan şimdi yeni arayışlarda. Ermenistan artık Azerbaycan ile savaşmak istemiyor.

Ermenistan Devlet Radyosu'na konuşan Paşinyan, "Kiminle askeri-teknik ve savunma ilişkilerimizi gerçekten sürdürebileceğimizi anlamamız gerekiyor" dedi.

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, 'Erivan ABD, Fransa, Hindistan ve Gürcistan ile nasıl bir güvenlik ilişkisi kurması gerektiğini iyi düşünmeli' dedi.

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, ana savunma ve askeri ortağı olarak Rusya'ya güvenemeyeceğini söyledi.

Paşinyan’ açıklamalarında şu noktalara değindi:

"Moskova'nın kendisini defalarca hayal kırıklığına uğratması nedeniyle" Erivan'ın ABD ve Fransa ile daha yakın ilişkiler kurmayı düşünmesi gerekiyor. Önceden bu sorun basitti çünkü böyle bir soru yoktu ve bir konsept oluşturmakta zorluk yaşanmıyordu. Önceden savunma ilişkilerimizin yüzde 95-97'si Rusya Federasyonu ile idi. Şimdi bu hem nesnel hem de öznel nedenlerden dolayı olamaz.”

Eski Sovyet cumhuriyeti, başkentin yaklaşık 90 km kuzeybatısındaki Gümrü'de bir Rus askeri üssüne ve diğer tesislere ev sahipliği yapıyor.

Ancak 2018'de devrim olarak nitelendirdiği sokak protestoları dalgasının ardından iktidara gelen Paşinyan, ittifakın temellerini sorgulayarak Kremlin ile ters düşmüştü.

Paşinyan, Ermenistan'ın ABD, Fransa, Hindistan ve Gürcistan ile güvenlik bağlarını kurması gerektiğini söyledi.

Ermenistan'ın Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) bir üyesi olarak kalıp kalmaması gerektiğini sorgulayan Paşinyan, Erivan'ın yeni bir ulusal güvenlik stratejisine ihtiyacı olduğunu ve ordusunu güçlendireceğini kaydetti.

Paşinyan, Azerbaycan'ın geçen yıl başlattığı askeri operasyonla Dağlık Karabağ'ın kontrolünü geri alarak burada yaşayan etnik Ermenilerin göçünü tetiklemesiyle Rusya'nın Ermenistan'ı yüzüstü bıraktığını söyledi.

Rusya, Karabağ'daki Ermeni savaşçıların yenilgisinden Paşinyan'ın Güney Kafkasya'daki durumu yönetmedeki başarısızlığının sorumlu olduğunu savunuyor.

Moskova, Erivan'ı Batı'nın Ermenistan ile Rusya'nın arasını açmaya çalıştığı konusunda uyarıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz ay Ermenistan'ın CSTO'dan ayrılmasının Ermenistan'ın çıkarına olmadığını ifade etti.

Rusya'nın, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana daha önce Rus imparatorluğunun bir parçası olan bölgelerde hakimiyet kurmak için ABD ile rekabet halinde olduğu biliniyor.

Bu arada Paşinyan, Azerbacan’a saldırmazlık anlaşmasına hazır olduklarını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Bakü'ye, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşması imzalanana kadar 'saldırmazlık anlaşması' imzalamayı önerdiğini söyledi.

Erivan ile Bakü, Azerbaycan'ın geçen yıl geri aldığı Dağlık Karabağ bölgesi için biri 2020'de ve 1990'larda olmak üzere iki kez savaştı.

Paşinyan, Ermenistan Ordu Günü kutlama etkinliğinde yaptığı konuşmada "Azerbaycan'a karşılıklı silah kontrol mekanizması ve barış anlaşmasının imzalanmasında gecikme yaşanması halinde saldırmazlık anlaşması imzalanması önerisini sunduk" dedi.

Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev daha önce yaptıkları açıklamalarda bir barış anlaşmasının 2023 yılı sonuna kadar imzalanabileceğini dile getirmişlerdi.

Askeri alanda yenilgiye uğrayan Ermenistan siyasi alanda ayakta kalabilmek için yine Başbakan Paşinyan’a sarıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.