Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgalinin birinci yıldönümünde Rusya'ya 10. yaptırım paketini kabul etti.
AB dönem başkanı İsveç tarafından Twitter'da yapılan açıklamada, "AB üye ülkeleri Ukrayna'ya savaşta yardım etmek için birlikte en güçlü ve geniş kapsamlı yaptırımları uygulamaya koydu. AB Ukrayna ve Ukrayna halkıyla birlikte. Ne pahasına olursa olsun Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz" denildi.
Paket, hem sivil hem askeri amaçlar için kullanılan mallara daha sıkı ihracat kısıtlamalarının yanı sıra savaşı destekleyen, propaganda yayan veya Rusya tarafından kullanılan İHA'ları teslim eden kuruluşlara karşı adımları içeriyor. AB ülkeleri tasarıyı onayladı. Gelen bilgilere göre Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar hem sivil hem de askeri amaçla kullanılabilecek ürün ve teknolojilere ihracat kontrolleri ve Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) gönderen ülkelere ek cezalar öngörüyor. Ayrıca İsveç yetkililerinin paylaşımına göre 10'uncu paket, "savaşı destekleyen, propaganda yayan veya Rusya'ya savaşta kullanılan İHA'ları teslim eden kişi ve kuruluşlara yönelik kısıtlayıcı tedbirler" içeriyor.
Paketin Rusya'ya maliyetinin 11 milyar euroyu aşması öngörülüyor. Elektronik, özel araçlar, makine ve motor parçaları, kamyon ve jet motorları için yedek parçalar gibi ürünleri içeren paket, inşaat sektörünün Rusya ordusuna yönlendirilebileceği anten veya vinç gibi ürünleri de hedef alıyor.
Üç gün müzakere edilen paketin onaylanmasına, "yeterince ağır olmadığı" gerekçesiyle Polonya itiraz etmişti.
Varşova, AB'nin Rus kauçuğu ithalatı için önerdiği kısıtlamalardan muaf tutulan ürün sayısının çok fazla olduğu ve uzun geçiş sürecini içerdiğini için pratikte hiçbir etkisi olmayacağını söylemişti. Diğer AB ülkeleri, bloğun önde gelen Rusya karşıtlarından biri olan Varşova'nın, daha geniş bir paketin yalnızca bir maddesi nedeniyle Rusya'nın Ukrayna işgalinin birinci yıldönümünde yeni yaptırımlar ilan edilmeme riskini almasına şaşırmıştı.
Yaptırımların yürürlüğe girmesi için tüm AB üyesi ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Bu da 27 ülke arasında müzakerelerin genellikle uzun sürmesine neden oluyor. AB, savaşın başlamasından bu yana Rusya'ya uygulanacak 10. yaptırım paketinin, savaşın finansmanını zorlaştırmayı ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullanılan teknik ekipman ve silah yedek parçalarına erişimini engellemeyi hedeflediğini söyledi.
Yaptırımlar ayrıca Batı tarafından "Rusya propagandacısı" olarak görülen, Kiev'in Ukraynalı çocukları Rusya'ya götürmekle suçladığı ve cephede kullanılan İran insansız hava araçlarını ürettiğini söylediği kişilerin dahil olduğu daha fazla kişinin kara listeye alınması anlamına geliyor.
Paketin bir diğer amacı, özel Alfa-Bank ve çevrimiçi Tinkoff gibi bankaları küresel SWIFT sisteminden koparmak ve AB ile Rusya arasındaki ticaret hacmini 10 milyar Euro'dan fazla azaltmak.
Polonya'nın AB Büyükelçisi Andrzej Sados, Varşova'nın yeni yaptırım paketini altı konuya bağlı olarak koşullu şekilde kabul ettiğini bildirdi. Sados bu koşullar arasında AB ve Avrupa Konseyi'nin Ukraynalı çocukların yasadışı şekilde Rusya'ya götürülmesini yaptırımlar kapsamında ele almasının ve Rusya'nın müttefiki Belarus'a karşı derhal bir yaptırım paketi üzerinde çalışılmasının olduğunu ekledi.